joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

alen-šalinović Njena.si

Igralec po ločitvi: 'Razpadel sem tudi sam ...'

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Amerika bi poslala dodatno pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu

Deli na:
Amerika bi poslala dodatno pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu

Kapitol, sedež ameriškega kongresa in senata v Washingtonu - Foto: Facebook/U.S. Capitol Visitor Center

Pogajalci ameriškega zveznega senata so v nedeljo dosegli dogovor o predlogu nekaj več kot 118 milijard dolarjev vrednega zakona, ki bi zagotovil pomoč Ukrajini, Izraelu in med drugim tudi Tajvanu. Predsednik ZDA Joe Biden je dogovor že pozdravil, vendar pa podpora v predstavniškem domu kongresa po poročanju ameriških medijev ni zagotovljena.

Predlog so pripravili republikanski senator James Lankford, demokrat Chrish Murphy in neodvisna senatorka Kyrsten Sinema, objavila pa ga je predsednica senatnega odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev, demokratka Patty Murray.

Gre za predlog zakona o dodatni proračunski porabi, za katerega je predsednik Biden v delu, ki zadeva 60 milijard dolarjev pomoči Ukrajini, zaprosil že pred štirimi meseci.

Republikanci so potrditev pogojevali z zaostritvijo zakonodaje glede migracij oziroma varnosti na južni meji, v kar je Biden skupaj z demokrati privolil.

Senat naj bi predlog potrdil že v naslednjem tednu, vendar pa republikanska večina v predstavniškem domu še ni prepričana.Bivši predsednik ZDA Donald Trump namreč republikance poziva, naj kompromisa ne sprejmejo, ker noče, da ZDA še naprej podpirajo Ukrajino, neurejen položaj na meji pa mu ustreza za pridobivanje podpore volivcev pred letošnjimi predsedniškimi volitvami.

Predsednik predstavniškega doma Mike Johnson je v nedeljo na televiziji NBC krivdo za zastoj valil na Bidna in demokrate, čeprav tudi nekateri republikanci v predstavniškem domu zatrjujejo, da je predlog največ, kar lahko dobijo, in je dober. Vendar pa je od Johnsona, ki je priznal, da o tem redno govori s Trumpom, odvisno, ali bodo o predlogu v predstavniškem domu sploh glasovali.

Poleg 60 milijard dolarjev za Ukrajino je v predlogu 14 milijard za Izrael in deset milijard za humanitarne potrebe v Gazi, na Zahodnem bregu, v Ukrajini in drugje po svetu. Nekaj več kot štiri milijarde dolarjev pa je predvidenih za Tajvan oziroma za "podporo partnerjem v Indo-pacifiški regiji", poroča ameriška televizija ABC.

Glede meje dogovor med drugim predvideva, da jo mora vlada zapreti, če v tednu dni naštejejo povprečno 4000 nezakonitih prestopov meje na dan. Biden se s tem strinja. Predlog prav tako uvaja strožje ukrepe proti migrantom, ki želijo zavetišče v ZDA. Pospešili bi se postopki za izgon iz ZDA, mejna služba pa bi dobila več denarja za bolj učinkovito delo.