benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Američani praznovali dan žvižgačev

Deli na:
Američani praznovali dan žvižgačev

Foto: Reuters

V senci drugih dogodkov so včeraj liberalne skupine v ZDA praznovale nacionalni dan zaščite žvižgačev, ki sicer ni uradni praznik. Gre za ljudi, ki so izdali umazane skrivnosti vlade ali podjetij javnosti.

Leta 2012 je bil v ZDA sicer sprejet zakon o povečanju zaščite žvižgačev, ki pa njihovega položaja po mnenju nekaterih ni bistveno izboljšal, saj ima vlada na sodiščih trenutno proste roke, ko sta vpletena terorizem ali nacionalna varnost.

Najbolj slaven žvižgač je trenutno nekdanji sodelavec Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden, ki se je moral zateči v Rusijo, ker je leta 2013 začel objavljati podatke o dejavnostih ameriške vlade. Obamova svetovalka za protiterorizem in domovinsko varnost Lisa Monaco je zavrnila peticijo s 167.000 podpisi, naj se Snowdenu oprostijo grehi, da bi se lahko vrnil v domovino.

Povedala je, da se mora vrniti in se soočiti s poštenim sojenjem, v primeru katerega pa mu grozi dolgoletna zaporna kazen. Prav tako je menila, da se ne bi smel skrivati za avtoritativnim režimom in da je imela objava zaupnih informacij resne posledice za varnost ZDA. Priporočila mu je, da bi moral protestirati znotraj sistema.

Žvižgače so v ZDA z zakonom zaščitili že 30. julija 1778, ko je kongres sprejel zakon zaradi mornarjev, ki so prijavili svojega kapitana zaradi mučenja britanskih vojnih ujetnikov. Kapitan se je potem prijaviteljem maščeval. Na pobudo republikanca Charlesa Grassleyja je bila leta 2013 sprejeta senatna resolucija, naj se 30. julij slavi kot dan spoštovanja žvižgačev.

Ob tej priložnosti v Washingtonu poteka 8. vrh žvižgačev, ki ga organizira koalicija Make it Safe. V njej so organizacije, kot je Acorn, Zveza zaskrbljenih znanstvenikov, Projekt cenzurirano in Projekt za vladno odgovornost. Na vrhu razpravljajo o pobudah za dejansko zaščito žvižgačev, opozarjajo na maščevalnost vladnih birokratov in uslužnost sodišč vladi.