klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ahmadinedžad: Izrael je motnja, ki bo odstranjena

Deli na:
Ahmadinedžad: Izrael je motnja, ki bo odstranjena

Foto: Reuters

Pred današnjim začetkom splošne razprave 67. zasedanja Generalne skupščine ZN se je včeraj v New Yorku začelo prvo srečanje na visoki ravni o vladavini prava. Vendar pa je v ospredje s svojimi izjavami znova stopil iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. Izrael je označil za motnjo, ki bo odstranjena.

Splošna razprava svetovnih voditeljev se bo začela v torek, ko bo med prvimi nastopil ameriški predsednik Barack Obama. V New York je prišla tudi slovenska delegacija pod vodstvom premiera Janeza Janše, del katere je tudi zunanji minister Karl Erjavec. Janša bo pred Generalno skupščino govoril v četrtek, v New York pa potuje s predlogi za izboljšanje mednarodnega boja proti genocidu.

Za nekaj začudenja v ZDA je sicer poskrbela odločitev Obame, da tokrat ne bo bilateralnih srečanj. To je morda posledica tega, da se ne želi srečati z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem, ki ga je razburil s pozivi k ultimatu Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. Obama bo po napovedih Bele hiše opravil nekaj srečanj v stilu "cukanja za rokav", kar pomeni, da bo nekoga potegnil za rokav in si z njim na hitro izmenjal nekaj besed.

Sicer bo ameriški predsednik govoril s pogledom na domače volitve 6. novembra. Pričakuje se opis dosežkov njegove zunanje politike, svarilo Iranu glede jedrskega programa, ne bo pa mogel mimo aktualnega dogajanja v islamskem svetu zaradi v ZDA narejenega filma, ki žali preroka Mohameda.


V sredo, ko bo na zasedanju Generalne skupščine govoril Ahmadinedžad, Obame ne bo več v New Yorku, ampak bo nadaljeval predsedniško kampanjo v zvezni državi Ohio, zato mu ne treba sodelovati v tradicionalnem protestnem odhodu ameriške, izraelske in nekaj drugih zahodnih delegacij iz dvorane, ko bo na vrsti kdo izmed spornih govornikov, kot je predsednik Irana.

Ahmadinedžad se je v nedeljo srečal z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom, ki ga je opozoril pred negativnimi vplivi "zažigalne retorike" na Bližnjem vzhodu. Iranski predsednik je to razumel po svoje in je včeraj novinarjem dejal, da Iran ne jemlje resno "sionističnih groženj", ampak je pripravljen na obrambo. Ob tem je izjavo podkrepil s trditvijo, da Izrael nima nobenih korenin na Bližnjem vzhodu in bo odstranjen kot vse druge "motnje".

Ahmadinedžad je odločno zanikal, da bi Iran prodajal orožje režimu Bašarja al Asada v Siriji, in to kljub nasprotnim dokazom preiskovalcev ZN. Na svoj način se je tudi pošalil glede nove smrtne obsodbe avtorju Satanskih verzov, pisatelju Salmanu Rushdieju, iz Irana. Novinarje je vprašal, če je pisatelj v ZDA in jih v imenu njegove varnosti pozval, naj tega ne objavljajo.

Zatem je nastopil na visokem srečanju o vladavini prava na mednarodni in nacionalnih ravneh. Na njem so predstavniki držav, mednarodnih organizacij in civilne družbe razpravljali o tem, kako utrditi vladavino prava, ki je ključna za preprečevanje spopadov in ohranjanje miru ter varnosti. Države ob tem podajajo prostovoljne zaveze, da bodo to storile. Med njimi se je k spoštovanju in utrjevanju vladavine prava na ta način zavezala tudi Slovenija.