pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afganistanska vlada namerava izpustiti osumljene talibanske upornike

Deli na:
Afganistanska vlada namerava izpustiti osumljene talibanske upornike

Foto: Reuters

Afganistanska vlada se je odločila, da bo iz nekoč ameriškega vojaškega zapora Bagram izpustila 72 od skupno 88 ujetnikov, ki so tam še zaprti. Afganistanci trdijo, da proti njim ni nobenih dokazov, Američani pa svarijo pred novim poslabšanjem odnosov med državama.

Poveljnik ameriških in mednarodnih sil zveze Nato v Afganistanu general Joseph Dunford je pri afganistanski vladi vložil uraden ugovor proti načrtovani izpustitvi ujetnikov, za katere je prepričan, da se bodo nemudoma vrnili na bojišče. Dunford je opozoril, da je ukrep v nasprotju s sporazumom, po katerem so lani marca nadzor nad zaporom v Bagramu predali Afganistancem.

Tiskovni predstavnik afganistanskega predsednika Aimal Faizi pa je za tiskovno agencijo AFP včeraj sporočil, da ne morejo imeti ljudi zaprtih brez dokazov, ker je to v nasprotju z zakoni. Proti 45 ujetnikom nimajo nobenega dokaza o uporniški dejavnosti, proti 27 imajo pa samo posredne dokaze. Preostalih 16 bo ostalo zaprtih do konca preiskovalnega postopka.


ZDA po drugi strani trdijo, da obstaja dovolj dokazov za sojenje najmanj 59 ujetnikom. Ujetniki naj bi bili odgovorni za smrt 60 zavezniških vojakov in 57 Afganistancev.

Odločitev o izpustitvi ujetnikov naj bi bil poskus zagona mirovnih pogajanj s talibani, vendar povzroča dodatne napetosti z ZDA, ki so narasle, ko se je afganistanski predsednik Hamid Karzaj odločil, da ne podpiše sporazuma o varnostnem sodelovanju. Ta sporazum bi urejal delovanje ameriških in zavezniških enot v Afganistanu po letošnjem letu, ko je predviden konec vojaških operacij, misije Isaf in umik tuje vojske iz države.

Karzaj želi počakati do predsedniških volitev aprila, ZDA pa zaradi tega zadržujejo milijarde dolarjev vredno pomoč Afganistanu. Podoben sporazum je leta 2011 zavrnil Irak in ameriške enote so se povsem umaknile iz države, kjer sedaj prihaja do okrepljenih operacij raznih uporniških skupin. Ena od njih, povezana z Al Kaido, je pred kratkim zavzela mesto Faludžo.