hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Afganistanec proti letalu ameriškega obrambnega ministra

Deli na:

Ob pristanku letala z ameriškim obrambnim ministrom Leonom Panetto v vojaškem oporišču v Afganistanu je včeraj prišlo do incidenta, v katerem je bil ranjen vojak sil pod poveljstvom Nata, so sporočili iz Isafa. Ob tem so poudarili, da ne minister ne letalo nista bila v nevarnosti ter da so storilca prijeli.

Kot se je izvedelo iz vladnega vira v Londonu, je na pristajalno stezo v britanskem vojaškem oporišču Camp Bastion na jugu Afganistana zapeljalo vozilo, ki je zagorelo, ko je na stezi pristajalo letalo z ameriškim ministrom.

Tiskovni predstavnik Panette, George Little, je nato novinarjem v Kabulu pojasnil, da se je nek Afganistanec z vozilom, ki je bilo ukradeno, peljal proti pristajalni stezi, pri tem pa je zapeljal v jarek. Hotel je namreč ubežati pripadnikom Isafa, ki so ga skušali ustaviti. Ob tem je bil ranjen vojak Isafa, po poročanju medijev britanski. Vozilo je nato v jarku zagorelo. Požar so pogasili, Afganistanec pa je utrpel hujše opekline, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Little je še dodal, da ni jasno, ali je bil incident povezan z obiskom Panette v oporišču.

Iz Pentagona so nato sporočili, da v vozilu oziroma pri vozniku niso našli eksploziva niti orožja. Kot so pojasnili, je Afganistanec manjši kombi z veliko hitrostjo vozil po cesti, ki je vodila do pristajalne steze. Dodali so, da nimajo podatkov, ki bi dokazovali, da je šlo za napad.

Po poročanju britanske mreže Sky News naj bi šlo za poskus atentata z avtomobilom bombo, česar pa britanski vladni vir ni mogel potrditi. Voznik je sicer delal v oporišču.

Namen obiska Panette v Afganistanu je sicer zmanjšanje napetosti, potem ko je ameriški vojak v nedeljo ubil 16 civilistov v Afganistanu. Obiskal je glavno oporišče britanske vojske v provinci Helmand, ki je sosednja Kandaharju, kjer se je zgodil omenjeni poboj. Obe provinci sta na jugu Afganistana, kjer imajo uporni talibani svoje glavno oporišče in so že napovedali maščevanje za poboj.

Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je danes potrdil, da so ameriškega podčastnika, ki je ubil 16 civilistov, prepeljali iz Afganistana v drugi pripor, saj mednarodne sile nimajo ustreznih zaporov za tovrstne osumljence. Na novinarsko vprašanje, ali to pomeni, da mu ne bodo sodili v Afganistanu, kot je to zahteval spodnji dom afganistanskega parlamenta, pa je Kirby dejal, da je prezgodaj za kakršnekoli sklepe.

Little je pred dnevi dejal, da imata vladi v Kabulu in Washingtonu dogovor, da so kriminalna dejanja ameriških vojakov stvar ameriške vojske. Panetta pa je povedal, da mu v primeru, če bo spoznan za krivega, po ameriških vojaških zakonih grozi smrtna kazen.

Motivi poboja sicer še vedno niso znani. Ameriški podčastnik je v nedeljo zapustil oporišče v pokrajini Kandahar in v bližnji vasi pobil 16 civilistov, med katerimi je bilo devet otrok. Nato se je vrnil v oporišče in se predal, še poroča AFP.