stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

20 let padca zidu

Deli na:

Evropski voditelji so nocoj v Berlinu s simboličnim sprehodom pred Brandenburškimi vrati obeležili 20. obletnico padca Berlinskega zidu, dogodka, ki je pospešil razpad komunizma v Evropi in omogočil združitev Nemčije. Šlo je predvsem za svobodo, "za katero pa se je treba boriti", je poudarila nemška kanclerka Angela Merkel.

Evropski voditelji so nocoj v Berlinu s simboličnim sprehodom pred Brandenburškimi vrati obeležili 20. obletnico padca Berlinskega zidu, dogodka, ki je pospešil razpad komunizma v Evropi in omogočil združitev Nemčije. Šlo je predvsem za svobodo, "za katero pa se je treba boriti", je poudarila nemška kanclerka Angela Merkel.

V tem smislu je padec osovraženega Berlinskega zidu, ki je delil Berlin na vzhodni in zahodni del in predstavljal "železno zaveso" med zahodnim kapitalizmom in vzhodnim komunizmom, opomin in zavezo za 21. stoletje, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še poudarila Merklova.

"Svoboda ne nastane sama po sebi, zanjo se je treba boriti," je poudarila na nocojšnji slovesnosti pod Brandenburškimi vrati, ki se jo udeležujejo voditelji vseh 27 članic EU, med njimi slovenski premier Borut Pahor, pa tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton.

Slovesnosti in dogodki, povezani z obeležitvijo 20. obletnice prelomnega dogodka so vrhunec doživeli nocoj s praznovanjem pri Brandenburških vratih v Berlinu. Med slovesnostjo se je okoli 1000 poslikanih elementov simboličnega zidu na dolžini poldrugega kilometra prevrnilo kot domine. Praznovanja s koncerti in ognjemetom se kljub deževnemu vremenu udeležuje več kot sto tisoč ljudi, rajanje pa naj bi trajalo pozno v noč.

Padec Berlinskega zidu je bil za Merklovo "eden najbolj srečnih dogodkov v življenju". Danes se udeležila tudi simbolnega prečkanju mostu na Bornholmerjevi cesti, kjer je Berlinski zid padel med prvimi.

Na današnji dan leta 1989 je namreč množica Vzhodnih Nemcev po objavi oblasti tedanje Nemške demokratične republike, da so zasebna potovanja v tujino mogoča brez posebnih pogojev, zgrnila na meje, predvsem v Berlinu. Množice so nato prečkale mejo, zatem pa tudi zrušile osovraženi zid, ki je postal simbol padca komunizma v Evropi.

Merklova je sicer izpostavila, da združitev Nemčije, do katere je prišlo po padcu Berlinskega zidu, "še vedno ni popolna". Vzhod Nemčije še vedno precej zaostaja za zahodom, predvsem v gospodarskem smislu. To se vidi predvsem v stopnji brezposelnosti, ki je na vzhodu dvakrat višja od tiste na zahodu. "Ta problem bomo morali rešiti, če želimo doseči enako kakovost življenja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala nemška kanclerka.

Britanski premier Gordon Brown, ki se prav tako udeležuje slovesnosti v Berlinu, je dejal, da je bil padec Berlinskega zidu primer, kako se bojevati proti "nemogočim izzivom" in pri tem potegnil vzporednice z aktualnimi "nepremagljivimi ovirami", kot so podnebne spremembe ali revščina, pa tudi širjenje jedrskega orožja. Pohvalil je tudi Vzhodne Nemce za pogum pred 20 leti: "Upali ste sanjati v temačnosti. Vedeli ste, da vas s silo lahko zatirajo le nekaj časa, ne morejo pa vam diktirati za vedno," je po poročanju dpa dejal britanski premier.

Pogum Berlinčanov pred 20 leti je v video nagovoru, ki so ga predvajali v Berlinu, pohvalil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Obletnica pošilja sporočilo upanja "tistim, ki verjamejo, da kljub cinizmu, dvomom in zatiranju, zidovi lahko resnično padejo". "Ne pozabimo 9. novembra 1989, niti žrtev, ki so ga omogočile," je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP še dejal Obama in zagotovil, da bo padec Berlinskega zidu za vedno ostal zaznamovan v spominu ZDA. Njegov govor je nato množica pozdravila z gromkim aplavzom in vzkliki.

Ruski predsednik Medvedjev je v svojem nagovoru Berlinčanom opozoril, da določene meje v Evropi še vedno obstajajo. Spomnil je, da brez pristanka vodstva tedanje Sovjetske zveze ne bi prišlo do padca Berlinskega zidu, hkrati pa je menil, da je bilo temu zidu, ki je delil Evropo, že od vsega začetka usojeno, da ne bo obstal. Padec Berlinskega zidu pa je pomagal tudi Nemčiji in Rusiji, da sta dosegli spravo glede druge svetovne vojne.

Današnjih slovesnosti v Berlinu se je sicer udeležil tudi zadnji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. Merklova se mu je pri tem zahvalila za pogum, da je omogočil svobodo in združitev Nemčije in da je s tem omogočil demokratične spremembe v Evropi. "In to je bilo mnogo več, kot smo tedaj pričakovali," je dejala Merklova.