Revija Reporter
Slovenija

Zveza borcev protestira zaradi intervjuja z Omerzo na TVS, publicist jim odgovarja: »Vse je dokumentirano v moji knjigi!«

Igor Kršinar

12. nov. 2020 13:20 Osveženo: 13:24 / 12. 11. 2020

Deli na:

Igor Omerza

Jaka Koren

Zaradi intervjuja z Igorjem Omerzo na TV Slovenija o njegovi knjigi o Janezu Stanovniku protestira Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki od nacionalne televizije pričakuje opravičilo.

»V knjigi Pravi obraz Janeza Stanovnika na 200 straneh dokumentirano argumentiram vse, kar sem povedal v televizijskem pogovoru z Jožetom Možino,« pa na njihove očitke odgovarja Omerza.



»Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije protestira proti pristranskemu, nizkotnemu in žaljivemu prikazu pokojnega Janeza Stanovnika, predsednika Predsedstva SR Slovenije, častnega predsednika Zveze združenj borcev, častnega občana Ljubljane, nosilca partizanske spomenice 1941 ter drugih državnih odlikovanj, ki si ga je dovolila TV Slovenija v oddaji Intervju z »raziskovalcem arhivov« mag. Igorjem Omerzo, avtorja oddaje dr. Jožeta Možine,« pišejo na svoji spletni strani v protestu, ki ga je podpisal predsednik organizacije Marjan Križman, bivši poslanec SD.

»Ocenjujemo, da namen oddaje ni bilo podajanje nepristranskih in preverjenih dejstev, temveč zloraba zgodovine v politične oziroma strankarske namene. Od TV Slovenija bi pričakovali, da bo v svojih oddajah spoštovala pravila novinarske etike ter kadar gre za zgodovinske teme, tudi znanstvena merila. Namesto tega TV Slovenija dovoljuje zlorabo in spreobračanje zgodovine v korist tiste politike in ideologije, ki je obremenjena z neminljivo sramoto narodnega izdajstva in bi jo rada na vsak način izbrisala.

V televizijski oddaji niso upoštevali vseh potrebnih zgodovinskih dejstev in okoliščin za obravnavano materijo, dajali so pristranske sodbe ter zlivali gnojnico po partizanskem boju in Janezu Stanovniku. S prirejenimi interpretacijami in načrtno diskreditacijo ter napadi na pokojnika, ki se ne more več braniti, pa je bilo doseženo novinarsko dno, razkrivajoč vso uboštvo tistih novinarjev, ki se namesto nepristranskosti in znanstvene neodvisnosti, odločijo za hlapčevstvo svojim političnim gospodarjem.

Žalosti nas, da imajo takšne vsebine mesto na javni nacionalni televiziji. Zato v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije pričakujemo javno opravičilo TV Slovenija vsaj družini Stanovnik, če že ne vsem tistim organizacijam in ustanovam, kjer je Janez Stanovnik pustil neizbrisen pečat in prispevek pri ustvarjanju domovine.«

Zgodovinar Igor Omerza, ki nam je povedal, da se njegova knjiga odlično prodaja, pa odgovarja: »Zveza borcev v svojem protestu enači neprijetna dejstva z žaljenjem. Iz take nesmiselne enačbe potem seveda izvaja napačne ugotovitve. V knjigi Pravi obraz Janeza Stanovnika na 200 straneh dokumentirano argumentiram vse, kar sem povedal v televizijskem pogovoru z Jožetom Možino. In še veliko več od tega, kar je bilo mogoče povedati v slabo uro trajajočem TV nastopu. Glavne ugotovitve knjige so:

    - prvič, da je bil Stanovnik izdajalec v vrstah krščanskih socialistov, ker je kljub vstopu v komunistično partijo (april 1944) še vedno znotraj skupine krščanskih socialistov deloval kot njen pripadnik (Kocbek je to poimenoval “tiho izdajstvo”)
    - drugič, da je Stanovnik velikan slovenske protiosamosvojitve, saj posredujem številne medijske in arhivske dokaze o takem njegovem zadržanju (npr. kot predsednik Predsedstva SRS je za zagrebški Danas izjavil: “Lahko danes v mene strelja kdor hoče, toda od jugoslovanske usmeritve ne bom odstopil, dokler bom živ.”)
    - tretjič, da je še aprila 1990 glorificiral Udbo, torej tajno politično policijo komunističnega vrha, kot progresivno družbeno silo!!?
    - četrtič, da zaradi vsega tega ne zasluži spomenika na račun ljubljanskih davkoplačevalcev in da bi mu bolj kot oče naroda pristajal naziv “očima slovenskega naroda”.

V zaključku knjige sem zapisal: “Argumentirana kritika mojega negativnega stališča do ‘narodno-očetovskega’ imena in čaščenja Janez Stanovnika mi bo dobrodošla, na predsodke javnega mnenja”, v tem konkretnem primeru Zveze borcev, “pa se ne mislim in ne morem ozirati”.«