Revija Reporter
Slovenija

Zver o odnosih z EU

20. maj. 2009 8:42 Osveženo: 10:01 / 09. 8. 2017

Deli na:

Nosilec liste SDS za evropske volitve Milan Zver je za STA povedal, da je predlog Ollija Rehna o reševanju spora s Hrvaško tipičen pokazatelj, koliko trenutno veljamo v EU. Na navedbe ministra Vlačiča, da mora Slovenija spremeniti ceno vinjet, ker ji je EU zamrznila sredstva, pa pravi, da teh izjav ne potrjuje noben dokument ali izjava EU.

Nosilec liste SDS za evropske volitve Milan Zver je za STA povedal, da je predlog Ollija Rehna o reševanju spora s Hrvaško tipičen pokazatelj, koliko trenutno veljamo v EU. Na navedbe ministra Vlačiča, da mora Slovenija spremeniti ceno vinjet, ker ji je EU zamrznila sredstva, pa pravi, da teh izjav ne potrjuje noben dokument ali izjava EU.

Po oceni Zvera je predlog evropskega komisarja za širitev Rehna slab. Takšen predlog po njegovem v lanskem letu ne bi mogel priti na mizo, kar pomeni, "da je Slovenija v zadnjih nekaj mesecih izgubila na ugledu in na vlogi pomembnega igralca v evropski politiki. Predlog je zato tipičen pokazatelj, koliko trenutno veljamo v EU," pravi.

Kot ugotavlja, tako slab predlog kaže, da nas je v zadnjem času "na žalost pri ugledu prehitela neka država, ki ni niti članica EU, prav tako pa še zdaleč nima zaprtih vseh poglavij za vstop v EU. Očitno je bila torej bolj uspešna pri uveljavljanju svojih interesov," pravi.

Kandidat za evropskega poslanca je nad predlogom razočaran tudi zato, ker po njegovem interesi Slovenije ne bi smeli biti ločeni od interesov EU. "Evropska komisija je naša komisija, zato na mizo ne more postavljati predlogov, ki so v nasprotju s slovenskimi interesi," je poudaril.

Če dopolnjen predlog kompromisa za rešitev spora ne bo v skladu s slovenskimi interesi, bi bilo po njegovem bolje, da ga Slovenija zavrne.

Po mnenju Zvera se je mednarodni položaj Slovenije poslabšal tisti hip, ko je novi premier Borut Pahor spremenil taktiko urejanja odnosov s Hrvaško, s čimer je "verjetno želel pozornost javnosti iz notranjih problemov preusmeriti na mednarodno polje".

Kot je dejal Zver, "smo s spremembo taktike po nepotrebnem razgreli odnose med državljani obeh držav, hkrati pa smo prišli v položaj, ko lahko vsaka izmed strani s svojo potezo v očeh domače javnosti postane vnaprejšnja poraženka, kar praktično onemogoča končen dogovor". Ob tem dodaja, da je v zadnjih mesecih Slovenija v EU nasploh premalo lobirala, da bi pojasnila, za kaj v sporu pravzaprav gre.

Glede navedb ministra za promet Patricka Vlačiča, da mora Slovenija spremeniti ceno vinjet, ker ji je EU zamrznila nekatera sredstva za gradnjo avtocest, nosilec liste SDS pravi, da takšnim izjavam ne verjame. Takšnih izjav namreč po njegovem ne potrjuje noben dokument ali izjava iz EU, prav tako gre po njegovem pri vinjetah za notranjepolitični problem Slovenije, pri katerem EU nima nobene pristojnosti.

Obdobje petih let, odkar je Slovenija članica EU, Zver ocenjuje kot pet najlepših let za Slovenijo, tako na domači kot evropski in svetovni zgodbi. "Z vstopom v EU smo postali pomemben politični akter pri urejanju globalnih odnosov v svetu in Evropi. Dobili smo prve evropske poslance, komisarje in vodili Svet EU. Spoznali smo Evropo od znotraj, Evropa je spoznala nas in to kot dobro in uspešno članico," pravi in dodaja, da gre za lepo obdobje, ki ga bo težko ponoviti.

Nekdanjega šolskega ministra veseli, da je v zadnjih petih letih "evropska dimenzija prišla bolj v zavest slovenskega državljana". Tudi zato se po njegovem ne more ponoviti zgodba izpred petih let, ko se je evropskih volitev udeležila dobra četrtina volivcev.

Glede navedb, da je Slovenija v EU neto plačnica, pa ugotavlja, da je država neto plačnik samo trenutno. "Ker smo svoj delež v evropski proračun plačali, se zdi, da smo neto plačniki, vendar ko bo svoj delež za skupne evropske projekte plačal tudi Bruselj, bo položaj obrnjen," ugotavlja in dodaja, da lahko Slovenija štiri milijarde evrov, ki jih lahko dobi, uporabi za razvoj.

Nadaljnji širitvi podpredsednik SDS ne nasprotuje. Po njegovem bo ta prišla slej ali prej, je pa pred tem treba stabilizirati EU od znotraj. "Evropa in evropski duh sta namreč veliko več kot EU ta hip, zato se bo ta v prihodnje zagotovo širila na vse strani," pravi.

Članstvu Turčije v povezavi pa pri tem ne nasprotuje, če ta prej izpolni vse pogoje za članstvo. Kot je dejal, se od njih še posebej pričakuje poglobitev svobode, demokracije in strpnosti.

Če se mu bo uspelo uvrstiti v Evropski parlament, bi najraje sodeloval v močnih odborih, to sta odbor za zunanjo ali varnostno politiko, ter na področjih, o katerih si je znanje pridobil med predsedovanjem Slovenije EU, to so področja izobraževanja, mladine in športa. Zanimajo ga tudi področja, ki neposredno zadevajo življenje ljudi, to so telekomunikacije, kmetijstvo in promet. Dodaja pa, da to, kje bo deloval, ni odvisno samo od njegove želje, ampak tudi od razdelitve dela znotraj poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP), v okviru katere bo deloval.

Kot evropski poslanec se po njegovem lahko uveljaviš, vendar le, če imaš znanje in si predan delu.

Dodaja še, da morajo slovenski poslanci, ko gre za teme, ki so pomembne za slovenski nacionalni interes, stopiti skupaj in stvar skupaj podpreti. Se pa strinja, da poslanci niso edini, ki se morajo zavzemati za slovenske interese: "Tu so še evropski komisar, ki se po mojem premalo zaveda te vloge, ministri, ki delujejo v sklopu posameznih formacij Sveta EU, in vrsta ljudi, ki so zaposleni v institucijah EU. Vsi ti so lahko ambasadorji Slovenije v EU."