GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Župan Janković gradbincem zavezal usta

Deli na:

Ljubljanski župan Zoran Janković se spreneveda, da ni odgovoren za trpljenje delavcev, ki so v težkih vremenskih razmerah od jutra do večera gradili športni center v Stožicah, kar je razvidno iz pogodbe, ki so jih (pod)izvajalci sklenili  z družbo Grep, glavno izvajalko del.

Ljubljanski župan Zoran Janković se spreneveda, da ni odgovoren za trpljenje delavcev, ki so v težkih vremenskih razmerah od jutra do večera gradili športni center v Stožicah, kar je razvidno iz pogodbe, ki so jih (pod)izvajalci sklenili  z družbo Grep, glavno izvajalko del.

V njej piše, da je naročnik (družba Grep) 28. 3. 2008 z Mestno občino Ljubljana sklenil pogodbo o vzpostavitvi javno-zasebnega partnerstva za gradnjo večnamenskega nogometnega stadiona, športne dvorane ter spremljajočega trgovskega objekta z vso potrebno infrastrukturo. Javni partner, torej MOL, ima »pravico sodelovati pri izboru izvajalcev posameznih del na navedenih objektih, nadzorovati delo vseh izvajalcev in dajati usmeritve in navodila.« 

V pogodbi je med drugim tudi izrecno določeno, da se morajo dela končati po terminskem načrtu, da bodo lahko dokončana do 30. junija 2010: »Izvajalec mora vsa dela izvesti pravočasno, ne glede na morebitno pomanjkanje materiala, delovne sile, vremenske težave, dejanja ali opustitve tretjih oseb in druge dogodke, ki kakorkoli vplivajo na potek gradnje, kar je izključni riziko izvajalca in upoštevano pri dogovorjenih rokih za izvedbo del.« Če naročnik (Grep) oceni, da izvajalec pogodbenih del ne bo dokončal v dogovorjenih rokih, ima pravico odstopiti od pogodbe in dela v celoti ali deloma oddati drugemu izvajalcu, stroške za to pa krije izvajalec iz te pogodbe. Zagrožena je tudi pogodbena kazen za zamude, in sicer za vsak dan zamude 0,5 odstotka od pogodbene vrednosti, vendar skupaj največ deset odstotkov. To je torej razlog, zakaj izvajalci silijo svoje delavce, da delajo čezmerno in tudi v slabem vremenu, s čimer kršijo delovno zakonodajo.

V poglavju varovanje poslovne skrivnosti piše, da mora izvajalec hraniti vse podatke v zvezi s pogodbo kot strogo zaupne in da z njo ne bo seznanjal tretjih oseb: »Še posebej se izvajalec zavezuje, da zgoraj navedenih podatkov ne bo kakorkoli posredoval medijem in osebam, ki so kakorkoli povezane z mediji, zlasti ne o poteku, vsebini, obsegu in sploh vseh okoliščin v zvezi s pogodbenimi deli, ker bo to medijem posredoval izključno naročnik. V primeru kršitve tega določila je izvajalec obvezan za vsakokratno kršitev plačati naročniku vsakokrat pet odstotkov od pogodbene vrednosti del.« Zato se podizvajalci ne upajo javno govoriti o tem, kako jih izkoriščajo Jankovićevi izbranci.