Neca Falk Dobra karma

70 let najbolj znane slovenske rdečelaske

Meghan Markle, Archie Svet24.si

Meghan se pritožuje, da je Archie preslaven

suncic_pl_01.11.14 Reporter.si

Maja Sunčič: Naši levici se je dokončno ...

srečanje janša plenkovič Svet24.si

Po srečanju vrhov Slovenije in Hrvaške: na ...

avdo-avdić Necenzurirano

Hrvaški obveščevalci delajo z Janševimi ljudmi...

jelena karleuša Odkrito.si

Znan IQ Jelene Karleuše

marijana-batinić Njena.si

Skrušena Marijana Batinić: 'pretresena sem'

Slovenija

Zorčič: Dokler opozicija deluje na način, ki ga je manifestirala tudi minuli teden, ta vlada lahko mirno dela

Deli na:
Zorčič: Dokler opozicija deluje na način, ki ga je manifestirala tudi minuli teden, ta vlada lahko mirno dela

Igor Zorčič, novi predsednik DZ - Foto: Bobo

Poslanec SMC in predsednik DZ Igor Zorčič ne verjame, da bodo jeseni predčasne volitve. "Dokler opozicija deluje na način, ki ga je manifestirala tudi minuli teden, ta vlada lahko mirno dela, v tem trenutku nima nobene alternative," je dejal v pogovoru za Delo. Prepričan je, da si opozicijske stranke ne bodo želele na volitve.

Po njegovi oceni leve stranke delujejo na zelo konflikten način in so tudi pred tremi meseci nazorno demonstrirale, da niso sposobne medsebojnega sodelovanja. Kot je dejal, se mora politični prostor levo od sredine najprej sam konsolidirati, nato bodo lahko šele ugotavljali, ali je možno kakšno sodelovanje.

"Dejstvo je, da žaljiva retorika in vroča kri ne moreta povzročiti resne vladne krize, lahko pa v javnosti puščata zelo slab vtis o delu parlamenta in ustvarjata vzdušje, v katerem se bomo veliko časa ukvarjali z nepomembnimi rečmi in ne z vsebinskimi zadevami, kar od nas pričakujejo državljani," je dejal Zorčič.

Dotaknil se je tudi odnosov v koaliciji. "Zadeve, ki se nam zdijo problematične, jasno izpostavimo, tako predsedniku vlade kot drugim koalicijskim partnerjem; od primera do primera pa je nato odvisno, ali se zatem kaj zgodi ali ne." je opisal. Nekajkrat so bili v SMC izpostavljeni tudi političnim pritiskom, naj se nekako odzovejo, pričakovalo se je tudi, da bodo zaradi ekscesov izstopili iz koalicije. A so se, kot pravi Zorčič, v stranki zavedali, da bo koalicija v tem naporna. Zanikal je, da je SMC po vstopu v koalicijo zapustilo več sto članov.


Meni, da je koalicija operativna pri izvajanju lastnih zavez. Prihodnjo sredo bo odločala o prioritetah, ki jih je mogoče uresničiti. Kot je dejal, je kljub zmanjšanim prihodkom v državno blagajno mogoče določiti stvari, ki niso nujno povezane s proračunskimi stroški, kot je primer debirokratizacija. Do konca leta bi, kot pravi, morali določiti časovne okvire in pripraviti osnutek zakonov s področja demografskega sklada in dolgotrajne oskrbe, pohiteti morajo tudi s prenovo stanovanjskega zakona, če naštejem nekaj primerov.

Ob tem ne verjame, da bo v koaliciji prišlo do spora glede demografskega sklada, saj da ne gre za zgodbo DeSUS, ampak za zgodbo celotne koalicije, za katero je prepričan, da jo lahko realizirajo. Po njegovi oceni pa to ne bo preprosto, ker bo veliko različnih idej, katero premoženje naj se prenese v sklad in kaj vse se bo iz njega financiralo.

Na vprašanje, ali poslanci SMC, NSi in DeSUS iščejo skupni jezik, da bi v koaliciji oblikovali protiutež SDS, je Zorčič dejal, da bi bilo "teoretično to mogoče, je pa vprašanje, ali je potrebno". SMC se je namreč, ko je presodila, da se je treba odzvati na določene akcije SDS, tudi odzvala in odnosi v koaliciji niso zato nič slabši, je navedel. Dodal je še, da je vprašanje, ali bi s takšnim povezovanjem dosegli več.

Zorčič je še prepričan, da bo gospodarski minister Zdravko Počivalšek v četrtek preživel interpelacijo.

Loading...