pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1694618501-img-8801-purg-1694618444412 Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmotna presoja

Deli na:

Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije je v primeru Nekrep presodil, da je prišlo po prejetju preverjenega izvida visoke vrednosti amoniaka v krvi do zmotne presoje, je danes predstavil član odbora David Neubauer. Po mnenju odbora pa ni mogoče trditi, da bi ob ustreznem zdravljenju otrok preživel.

Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije je v primeru Nekrep presodil, da je prišlo po prejetju preverjenega izvida visoke vrednosti amoniaka v krvi do zmotne presoje, je danes predstavil član odbora David Neubauer. Po mnenju odbora pa ni mogoče trditi, da bi ob ustreznem zdravljenju otrok preživel.

Kot je dejal Neubauer, je odbor na izredni seji 3. marca, ko so preučili mnenja strokovnjakov iz Avstrije in Nemčije ter mnenja slovenskih strokovnjakov, sprejel šest sklepov. Po njihovem mnenju je bila začetna diagnostična obravnava bolnika z opravljenimi preiskavami in pregledi glede na simptome in nevrološko stanje bolnika v skladu z medicinsko doktrino.

Prav tako je bilo primerno simptomatsko zdravljenje na intenzivni enoti do ugotovljene povišane vrednosti amoniaka v krvi, po prejetju izvida krvi okoli 1. ure zjutraj pa "je prišlo do zmotne presoje in nespoznane vrojene napake presnove, zato so dodatne ukrepe začeli izvajati šele zjutraj", je predstavil Neubauer.

Kot so sklenili na odboru, bi morala dežurna zdravnica ob ugotovitvi povišane vrednosti amoniaka takoj začeti z ustreznim zdravljenjem oz. otroka takoj premestiti v ustrezno drugo bolnišnično enoto. Zdravnik, ki je odredil prevoz v ljubljanski UKC, pa je glede na povišan sladkor v krvi pri bolniku pred prevozom presodil, da bi z višjo koncentracijo glukoze lahko dodatno ogrozil otrokovo zdravje, menijo na odboru.

Ob tem pa po njihovem sklepu "ni mogoče z gotovostjo trditi, da bi otrok preživel ali bolezen prestal brez škode tudi ob ustreznem zdravljenju".

Kot je poudarila predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec, danes poročajo o ugotovitvah odbora za strokovno-medicinska vprašanja, "ki ne izreka ukrepov" zoper zdravnike, ampak podaja "samo svoje strokovno stališče na podlagi vseh dokumentov". Za govorjenje o krivdi v smislu kazenske odgovornosti zato po njenih besedah zbornica nima nobene pristojnosti.

Sicer pa, kot je pojasnila, postopek pri zdravniški zbornici teče tudi na razsodišču, "ki je neodvisen in avtonomen organ zbornice". Ko bo ta končan, "se lahko izrečejo tudi ukrepi". Na vprašanje, ali zdravnici grozi odvzem licence, je odgovorila, da je med ukrepi sodišča poleg odvzema licence tudi javni opomin, ki je "zelo težek ukrep za vsakega zdravnika, četudi zgleda, da je mogoče premajhen".

Kot je dejala, so sklepe odbora tik pred novinarsko konferenco predstavili tudi staršem umrlega otroka. "Pogovor s starši je bil zahteven, težak, ponudili smo priložnost za nadaljno komunikacijo, zavezali smo se, da bomo poskušali odgovoriti na vsa vprašanja, na katera imamo ustrezna pojasnila, in razšli smo se s stiskom rok," je opisala predsednica zdravniške zbornice.

Ta primer je po njenih besedah že imel neposredne posledice "v smislu višje osveščenosti slovenskih zdravnikov do same klinične slike takega stanja".

Na novinarsko vprašanje, ali bi bila verjetnost otrokovega preživetja večja, če bi ga zdravili v Ljubljani, je strokovni direktor Pediatrične klinike Ciril Kržišnik odgovoril, da bi mu v Ljubljani med drugim "ob sprejemu zanesljivo aplicirali hipertonično glukozo" in opravili postopek zdravljenja s hemodializo, če se vrednosti amoniaka ne bi znižale. Po njegovih besedah je verjetnost otrokovega preživetja odvisna tudi od tega, kdaj oz. v kakšnem stanju bi otrok prišel na zdravljenje, če bi prišel, "ko je bil še možen kontakt z njim, bi bila ta verjetnost večja".

Kot je znano, so starši 12-letnega Bora Nekrepa, ki je marca lani v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki, ki ji očitajo umor iz malomarnosti. Poleg tega je pravni zastopnik družine Nekrep vložil tudi kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na isti kliniki.

V UKC Maribor so reševanje primera 6. maja lani predali odboru za strokovno-medicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije, ki je na mariborski kliniki za pediatrijo 13. novembra opravil zunanji ekspertni nadzor. A v zbornici so konec novembra pojasnili, da želijo pred dokončno odločitvijo o primeru pridobiti še ekspertno mnenje iz tujine.

Ker zbornica primera ni zaključila, jo je ministrstvo prvič 15. januarja letos, drugič pa še 28. januarja letos pozvalo, naj to stori. Ob drugem pozivu je direktor direktorata za zdravstveno varstvo Janez Remškar pojasnil, da od zbornice terjajo zaključek preiskave o smrti 12-letnega Bora Nekrepa v enem mesecu, in ob tem napovedal, da bo ministrstvo sicer razmislilo o odvzemu nekaterih pooblastil zbornici.