nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zmagovalec lokalnih volitev Zoran Janković in poraženec Miro Cerar

Deli na:
Zmagovalec lokalnih volitev Zoran Janković in poraženec Miro Cerar

Foto: Bobo

Lokalne volitve 2014 si bomo najbolj zapomnili po dveh dogodkih: ljubljanski župan Zoran Janković je kljub izpadu iz parlamenta zmagal v prvem krogu, zmagovalka nedavnih parlamentarnih volitev Stranka Mira Cerarja pa ni dobila nobenega (torej niti enega!) župana. In tudi v drugem krogu ga ne bo, saj se ni uspelo uvrstiti vanj nobenemu njenemu kandidatu.

V Mariboru ostaja sedanji župan Andrej Fištravec v veliki prednosti pred svojim predhodnikom Francem Kanglerjem, ki je pred dvema letoma moral odstopiti zaradi protestov in je bila zanj že uvrstitev v drugi krog izjemen uspeh. Cerarjev kandidat Anton Kranjc se je po lažni izjavi glede pravnomočne obsodbe zaradi zlorabe položaja nečastno poslovil oziroma so ga na dan volilnega molka odslovili iz premierjeve stranke. Še naprej ostajajo na svojih položajih tudi koprski župan Boris Popovič, celjski Bojan Šrot in velenjski Bojan Kontič, medtem ko se županu Ptuja Štefanu Čelanu in Kranja Mohorju Bogataju stolčka močno majeta, saj sta jih tekmeca Miran Senčar (na Ptuju) in Boštjan Trilar (v Kranju) premagala že v prvem krogu.

Za zmago v drugem krogu se bo moral zelo potruditi tudi murskosoboški župan Anton Štihec, ki mu za ovratnik diha nekdanji šef kriminalistov Aleksander Jevšek. Zanimiva bitka se bo v drugem krogu odvijala tudi v Novem mestu, kjer kandidatki tamkajšnje kontinuitete Mileni Kramar Zupan diha za ovratnik rahlo desni neodvisni kandidat Gregor Macedoni. Če bodo volivci v drugem krogu glasovali s podobnimi političnimi preferencami kot v prvem krogu (tako za županske kandidate kot za mestne svetnike), mu zmaga ne bi smela uiti.

Na državni ravni je po številu oddanih glasov za občinske svetnike še naprej zmagala SDS, čeprav je izgubila dobre štiri odstotke (iz 18 je padla na 14 odstotkov), dobre tri odstotke za njo zaostaja SMC, ki je prehitela SD. Ta kljub zloveščim napovedim ni doživela katastrofe (z 12 je padla na 10), v nekaterih občinah (npr. v Velenju) se je celo okrepila. Prav tako sta se okrepili tudi SLS in NSI, prva je v nekaterih mestnih občinah vstala od mrtvih, potem ko je izpadla iz državnega zbora, v knežjem mestu pa je celo ostala vodilna stranka. Obe sta se okrepili tudi v prestolnici, NSI je dobila svetnika več, SLS se je v mestni svet vrnila.

Združena levica, ki je poleg SMC na volitvah nastopila prvič, je v prestolnici s sedmimi odstotki glasov postala celo četrta najmočnejša stranka. Prva je kajpak Lista Zorana Jankovića, ki je po zadnjih podatkih vendarle izgubila absolutno večino v 45-članskem mestnem svetu. Dobila naj bi 21 svetnikov, kar pomeni, da se bo moral »veliki ljubljanski diktator« pri vodenju »najlepšega mesta na svetu« posvetovati z najbližjimi političnimi somišljeniki iz SMC. Toda Janković je Cerarjev dolžnik, saj se ta ni potrudil poiskati primernega kandidata, ki bi ga lahko ogrozil. Damjan Damjanovič pa je kljub svojem kulturniškem pedigreju ulovil zgolj desne volivce.

Zmagoslavje Zorana Jankovića v Ljubljani je pravzaprav posledica podpore stricev iz Foruma 21, ki mu kljub očitnim težavam z organi pregona niso prenehali zaupati. Glavni med njimi je prvi bivši predsednik države Milan Kučan, ki je Jankovića podprl z obiskom otvoritve Ribje brvi tik pred volitvami. Pred dobrim letom je za pomursko televizijo AS modroval, da nekdo, ki je obremenjen s sumom korupcije, ne more biti predsednik stranke. Očitno je lahko še naprej župan, čeprav se ne samo očitki korupcije, ampak tudi policijsko-tožilske preiskave nanašajo izključno na njegovo županovanje.

Medtem je postala pravnomočna obtožnica zoper sum zlorabe položaja, ko je vodil Mercator, torej gospodarski kriminal. Kar prav tako ni zmotilo bivšega predsednika Danila Türka, ki je na dan volilne zmage, ko bi se morala vsa Ljubljana od sramu pogrezniti v zemljo, prišel čestitati Jankoviću in mu ob tem namenil svoje hvalospeve. Türk denimo leta 2012 ni hotel zaupati mandatarstva Janezu Janši, češ da je zoper njega vložena pravnomočna obtožnica v zadevi Patria, čeprav za obtožne predloge okrajna sodišča ne opravljajo preizkusa za pravnomočnost. Tako sta se oba bivša predsednika izkazala za dvoličneža, kajti za ene politike postavljajo drugačne standarde kot za druge. Še posebej, če imata od njih koristi: Türkova hčerka je zaposlena v Ljubljanskem Gradu, torej je njen delodajalec župan Janković, Kučanova hčerka pa je naredila načrt za Stožice, v katerih zdaj župan Janković sadi vsej prej kot rožice, med drugim tudi  stomilijonsko bančno luknjo.