Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ziherl svari Pahorja

Deli na:

Podpredsednik LDS Slavko Ziherl je v odprtem pismu premieru Borutu Pahorju zapisal, da si v dobro vseh državljanov Slovenije želi, da prevzame vladanje v svoje roke in se vrne na pot načel in vrednot, ki so jih združile v koalicijo. "Želim si, da postaneš moj pravi predsednik vlade in da to tudi ostaneš v vsem svojem mandatu," je zapisal.

Podpredsednik LDS Slavko Ziherl je v odprtem pismu premieru Borutu Pahorju zapisal, da si v dobro vseh državljanov Slovenije želi, da prevzame vladanje v svoje roke in se vrne na pot načel in vrednot, ki so jih združile v koalicijo. "Želim si, da postaneš moj pravi predsednik vlade in da to tudi ostaneš v vsem svojem mandatu," je zapisal.

S pismom predsedniku vlade, ki ga v rubriki Pisma bralcev objavlja današnje Delo, želi Ziherl, kot piše, predsednika vlade dobronamerno opozoriti na aktualno politično dogajanje, ki ga premier - tudi zaradi svoje dobre vere - ne vidi v pravi luči.

Pojasnjuje, da se je za pismo Pahorju odločil, ker si želi, da bi bil "moj in naš predsednik vsaj do leta 2012". Obenem izraža bojazen, da to ne bo, ker s svojimi potezami utira pot Janezu Janši za ponoven prevzem oblasti.

"Politika je upravljanje države v dobro državljanov. In to, kar počneš, ni v dobro državljanov. Ko si dobil mandat za upravljanje države, skupaj s koalicijskimi partnerji, nisi dobil mandata za samovšečno politiko, ki jo sam imenuješ združevalno. Mandat si dobil zato, da boš spremenil način vladanja, kakršnega je prakticiral Janša," v pismu piše Ziherl.

"Ali res ne spregledaš Janševe igre," sprašuje premiera in dodaja, da bo Janša izkoristil Pahorjevo politiko "združevanja" in njegove posvete z njim, da bo vedno bolj prevzemal vodilno vlogo. "Če mu ne bo po godu, kar mu boš predlagal, Te bo izsiljeval, da bo dosegel svoje."

Kot piše premieru, ima v odnosu z njim samo dve možnosti: "Ali se mu boš podredil in boš postal njegov 'kimavec' ali pa boš njegov nasprotnik še naprej (ne delaj si utvar, da si do zdaj še vedno njegov nasprotnik), in te bo ob prvi priložnosti zabodel v hrbet".

"Ti pa se z Janšo, ki ga očitno ne poznaš dovolj, posvetuješ o vseh zadevah, in to še prej kot s svojo vlado. In se s tem celo v javnosti pohvališ," dodaja Ziherl. Predsednika vlade ob tem sprašuje, ali je mar pozabil na predvolilne zaveze svojim volivcem, zaveze svojima partnerjema v 'trojčku', da bodo skupaj spremenili opisani način Janševega vladanja.

"S tem si vsekakor razvrednotil še eno politično vrednoto: zvestobo, zvestobo tako svojim volivcem kot tudi zvestobo načelom in vrednotam svoje stranke. In ne nazadnje si razvrednotil načelo demokratičnega parlamentarizma," v pismu ugotavlja podpredsednik LDS.

Premiera roti, da opusti posvetovanje z Janšo in mu pusti njegovo izvorno vlogo (v kateri se je tako ali tako vedno dobro znašel), to je vlogo vodje opozicije. "Obrni se raje na svoje koalicijske ministre, posvetuj se z njimi in po potrebi s politično nevezanimi strokovnjaki. Sam si rekel, da si sestavil odlično vladno ekipo (kar je res), pa jim daj tudi priložnost, da to dokažejo," poziva Pahorja.

In še dodaja: "Če pa tega dobronamernega nasveta ne upoštevaš, greš lahko kar takoj z Janšo v 'veliko' koalicijo (do zdaj si pač z njim v 'tihi koaliciji'), ki bi ji jaz v tem primeru rekel 'malenkostna, nenačelna' koalicija.

Dodaja še željo, da Pahor kot pravi vodilni politik ne nastopa tako pogosto v javnosti, ampak to prepusti sodelavcem za stike z javnostjo. "S temi nastopi nas pač ne moreš prepričati, da je Tvoja 'konsenzualna' drža dobra za razvoj Slovenije."a