901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žiga Turk: Z veseljem bi volil stranko, ki bi jo vodila Romana Jordan

Deli na:
Žiga Turk: Z veseljem bi volil stranko, ki bi jo vodila Romana Jordan

Žiga Turk - Foto: Primož Lavre

Desnosredinskih volivcev ne nagovarja nobena stranka, v intervjuju opozarja dr. Žiga Turk

Dvakrat se je preizkusil v politiki: v prvi Janševi vladi je bil minister za razvoj, v drugi pa za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Še je član SDS, toda iz aktivne politike se je umaknil, zato ima večjo distanco za kritično presojo razmer v tej stranki. Opozarja, da trenutno nobena stranka v Sloveniji ne nagovarja desnosredinskih volivcev, med drugim je obrazložil, zakaj je v desnih strankah na funkcijah malo meščanov in dobivajo ruralni značaj. Glede družbenih omrežij se je v prihodnje bati možnih sofisticiranih manipulacij za promoviranje določenih stališč.

Upravljavci tviterja so med ameriško predsedniško kampanjo zaprli del računov tistih, ki jih uvrščajo med alt right – alternativno desnico, med katerimi krožijo tudi ideje o nadvladi belcev, proti multikulturalizmu, priseljencem … Vi pravite, da je zapiranje tviterja pot v enoumje. V katerih primerih lahko svoboda pretoka informacij, mnenj, idej na družbenih omrežjih postane nevarna, celo grožnja demokraciji?



V primerih, ko napeljuje na kaznivo dejanje, spodbuja k agresiji, nasilju, fizičnemu maltretiranju. Za vse drugo so vedno mogoče tožbe v smislu reagiranja na poseg v osebnostne pravice, tožbe zaradi razžalitev in podobno. Prebral sem pravila obnašanja, ki jih ima objavljena družba Twitter. Po eni strani se je z njimi moč strinjati, po drugi pa so zapisana precej široko. Govorijo o tem, da ne smeš biti nadležen in da ne smeš tvitati enostransko. Za slednje si sploh ne predstavljam, kaj naj bi pomenilo. Splošna težava pa je, da si neko zasebno podjetje, ki ponuja pomembno podlago za komuniciranje v družbi, lasti pravico dati in jemati ljudem besedo in promovirati določena stališča.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Truk pojasni, zakaj družbena omrežja morajo ohraniti možnost komentiranja zgodb iz medijev; pove, zakaj si članstvo SDS želi neizprosno fronto zoper Murgle in Udbo in kako si daje duška; izpostavi, da neopredeljeni volivci vedo, za koga NE bodo volili; ugotavlja, da v sloveniji manjka velika močna stranka nekoliko desno od sredine; pove, kaj si misli o Donaldu Trumpu.