supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

simundza Ekipa

Bodo Turki odpustili Šimundžo? Trma, ki bi ...

Slovenija

Zidar v slepi ulici

Deli na:

Ivan Zidar, lastnik in predsednik uprave največjega slovenskega gradbenega podjetja SCT, je poosebljenje tranzicije slovenskega gospodarskega in političnega okolja v minulih desetletjih. Nekdanji miljenček dveh komunističnih krvnikov, Josipa Broza Tita in Ivana Mačka Matije, je postal prijatelj nekdanjega nadškofa, zdaj kardinala Franca Rodeta, ta mu je pripravil celo avdienco pri samem papežu. Iz menedžerja, ki so ga novinarji častili kot pol boga, je postal obsojanja vredni novodobni tranzicijski tajkun. Do tega se ni prikopal le s svinjarijami, kot bi se izrazila Zdenka Cerar, ampak je v postopku zaradi suma kar precej kaznivih dejanj. Zapleti ob novo zgrajenem šentviškem predoru so dokončno razgalili neizmeren napuh in brezsramnost nekdaj nedotakljivega gospodarja, ki je zdaj po mnenju nekaterih že na nepovratni poti na Dob.

Ivan Zidar, lastnik in predsednik uprave največjega slovenskega gradbenega podjetja SCT, je poosebljenje tranzicije slovenskega gospodarskega in političnega okolja v minulih desetletjih. Nekdanji miljenček dveh komunističnih krvnikov, Josipa Broza Tita in Ivana Mačka Matije, je postal prijatelj nekdanjega nadškofa, zdaj kardinala Franca Rodeta, ta mu je pripravil celo avdienco pri samem papežu. Iz menedžerja, ki so ga novinarji častili kot pol boga, je postal obsojanja vredni novodobni tranzicijski tajkun. Do tega se ni prikopal le s svinjarijami, kot bi se izrazila Zdenka Cerar, ampak je v postopku zaradi suma kar precej kaznivih dejanj. Zapleti ob novo zgrajenem šentviškem predoru so dokončno razgalili neizmeren napuh in brezsramnost nekdaj nedotakljivega gospodarja, ki je zdaj po mnenju nekaterih že na nepovratni poti na Dob. Državne jasli
Če ne bi davkoplačevalci zaradi državnega financiranja gradnje po sistemu Zidar v slovenski avtocestni križ in vrsto drugih največjih investicij zmetali nešteto milijonov evrov preveč svojega denarja (koliko natančno preveč, ne bomo izvedeli nikoli), bi bila njegova zgodba morda zgolj bizarna, smešna, grozljiva ali skrb zbujajoča. Človek, kij e videti, kot da je kar naprej  tik pred izbruhom neobvladljivega besa, agresije,  je bil dolga leta največji državni poslovni partner. Ni zgolj veljal za nedotakljivega, to je tudi bil in to je s pridom izkoriščal. Že pred desetletjem je v intervjuju za Delo brezskrbno izjavil, da je SCT tekmece za posle na javnih razpisih izločal s ponudbo nerealno nizkih cen, ki so jih s kasnejšimi aneksi k pogodbam zviševali. V civiliziranih pravnih državah bi se zaradi tega razkritja nemudoma znašel v kazenskem postopku zaradi zlorabe položaja, pri nas ni takrat tožilstvo pod vodstvom nekdanjega generalnega tožilca Antona Drobniča storilo nič, prav  tako niti pod vodstvom nekdanje prve tožilke Zdenke Cerar, ki je prevzela položaj leto zatem.
 Vlade LDS ne le da niso preprečile nadaljnjega tovrstnega poslovanja, legalizirane kraje pri belem dnevu, temveč so mu zaupale gradnjo večjega dela avtocest, pediatrične klinike, onkološkega inštituta… V minulih letih je SCT s pogodbami, sklenjenimi še v času vladavine LDS, živel skoraj povsem na jaslih države, občin ali družb v državni lasti. Tako je imel leta 2006 okoli devetdeset odstotkov prihodkov iz prej omenjenih državnih virov.

Februarski preobrat
Pravljična Zidarjeva zgodba  je dobila presenetljiv preobrat 12. februarja letos, ko so ga kriminalisti v sklopu vsedržavne akcije zoper gospodarski kriminal aretirali in ga za 24 ur pridržali na ljubljanski policijski postaji skupaj s še dvema predsednikoma uprav gradbenih družb (Dušanom Črnigojem iz Primorja in Hildo Tovšak iz Vegrada). Razlog? Sum kaznivega dejanja nedovoljenega dajanja daril po 248. členu kazenskega zakonika; Zidar naj bi to storil v zvezi z razpisom za gradnjo letališkega stolpa na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Mimogrede, megalomanski projekt gradnje sto metrov visokega stolpa je bil očitno narejen, da bi akterji mastno zaslužili, saj za ljubljansko letališče zadostuje že nekajkrat nižji stolp, postavljen bližje letaliških stez. Zadeva je zdaj v fazi preiskave na ljubljanskem okrožnem sodišču. Izstopanje do tedaj nedotakljivega tajkuna iz policijske marice je bilo ključni trenutek streznitve za vse podobne egocentrične gospodarstvenike. Sporočilo je bilo jasno; nedotakljivih ni več, pravna država velja za vse. Toda težave Zidarja so se s tem šele začele. Pod sumom zlorabe položaja je tudi v zadevi »počitniški dom v Fiesi«, ki ga je SCT predlani prodal koprski družbi Adriaing pod vodstvom Jožeta Andrejašiča za 345 tisoč evrov. Pred tem naj bi se Zidar z njim dogovoril o nakupu iste nepremičnine (skupaj s soprogo sta jo kupila čez šest dni) kot fizična oseba. SCT je bil menda s poslom oškodovan za 122 tisoč evrov, koliko naj bi znašala premoženjska korist zakoncev Zidar. V zvezi z domom v Fiesi kriminalisti sumijo še, da se je Zidar z dvema vodilnima iz SCT Primorska zmenil, naj del stroškov za gradnjo namesto njega in žene plača omenjeno podjetje. S tem naj bi SCT oškodoval za dodatnih 95 tisoč evrov, za kar ga sumijo zlorabe položaja.

VEČ V TISKANI IZDAJI