1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zidar izsilil širitev predora Šentvida za enkrat več denarja

Deli na:
Zidar izsilil širitev predora Šentvida za enkrat več denarja

Foto: Arhiv Reporterja

Šentviški predor je tipičen primer delovanja zemonskega kartela. SCT si je po geoloških raziskavah sam izsilil povečanje obsega dela in seveda prihodkov.

Šentviški predor, ki je v prejšnjih tednih dobil sodni okvir z vložitvijo obtožnic, je prvovrstni dokaz o moči nekdanjega prvega gradbinca Ivana Zidarja. Razširitev predora na šest pasov, ki jo je izvedel SCT, je omogočila geološka raziskava, ki jo je prav tako opravil SCT. Konflikt interesov, ki nima para. In cena je s 47 milijonov narasla na 109 milijonov evrov (po ocenah računskega sodišča celo na 123 milijonov).

Kako je lahko do tega prišlo in kdo je to (fizično) dovolil? Seveda vsak človek sanja o tem, da mu delodajalec ponudi neizpolnjen in podpisan plačilni ček, na katerega lahko on zapiše poljubno vsoto. Seveda gre za utopijo. Razen (morda) v primeru vrhunskih nogometašev in drugih športnikov, ki si to lahko privoščijo. Očitno pa je tak status v Sloveniji imel tudi Ivan Zidar, ki si je ceno za šentviški predor po aneksih določil kar sam, in to potem ko je bil že izbran za izvajalca del. Pri določanju cene je bil popolnoma svoboden, nihče ga pri tem ni zares zaviral.



Obtožnica, ki je v prejšnjih tednih romala na naslov osmih domnevno vpletenih, ponovno postavlja v ospredje najbolj sporen predor v zgodovini slovenskega avtocestnega križa. Specializirano državno tožilstvo je na zatožno klop postavilo nekdanje celotno vodstvo Darsa, pri čemer izstopa današnji minister za obrambo Aleš Hojs, na seznamu pa so še predsednika uprave Darsa Tomislav Nemec in Rajko Siročič, nekdanji člani uprave Abdon Peklaj, Žan Jan Oplotnik in Boštjan Rigler in nekdaj vsemogočna Ivan Zidar in Dušan Črnigoj.

V TISKANI IZDAJI RAZKRIVAMO, KAKO SI JE IVAN ZIDAR SAM DOLOČAL CENE, KI MU JE JIH JE MORAL PLAČATI DARS, KAKO SO MU NA DARSU DOBESEDNO V ROKE DALI POSEL, IN ČIGAVA OPOZORILA SO BILA PRESLIŠANA.