Kako poteka predelava žit v Mlinu Korošec, koliko žita zmeljejo dnevno? Izvemo, da so pred približno mesecem in pol uvozili pšenico iz Madžarske in Slovaške, trenutno nimajo težav, kot pove mladi podjetnik Nik Korošec. Z očetom Danielom vodi mlin, kjer je prej gospodaril njegov ded Vladimir in tudi praded.
Kako poteka predelava žit na ekološki kmetiji Vila Natura, kjer obdelujejo 70 hektarjev površin, ob povezovanju z okoli 40 ekološkimi kmetijami pa so postali največji ponudniki slovenskih ekoloških surovin?
Kakšna letina se obeta letos, je pojasnil upokojeni kmetovalec Franc Štih, ki na posestvu s še enim zaposlenim pomaga svojemu sinu in prevzemniku posestva Francu Štihu ml.
Znano je, da smo lani izvozili okoli 90.000 ton pšenice in jo enako količino uvozili. Franc Štih pravi, da ni med tistimi pridelovalci, ki bi pšenico izvažali, ampak še tisto, pridelano na Hrvaškem, pripeljejo v Slovenijo.
Kakšna je strategija kmetov, da bi se v prihodnje lahko ustrezno zaščitili in se izognili pritisku na trg ob dnevu žetve, so pojasnili kmetovalci Franc Štih, Sašo Peček, kmet iz Žepovcev pri Gornji Radgoni in predsednik Kmetijske zadruge Gornja Radgona, ter Franc Küčan, predsednik komisije za odkup in prodajo žita v Sloveniji in podpredsednik Kmečkega sindikata Slovenije.
Popravek: V članku »Zgodbe iz slovenske žitnice« z dne 16. maja 2022 smo skupaj z drugimi sogovorniki predstavili tudi Mlin Korošec in po pomoti zapisali, da so pred mesecem in pol uvozili moko iz Madžarske in Slovaške. Pravilno je, da so v Mlinu Korošec uvozili pšenico. Za napačen zapis, do česar je prišlo resnično nehote, se podjetju Mlin Korošec iskreno opravičujemo.
VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24