Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zemljarič in sodelavci so se znašli: kako so udbovci odkrili čar podjetništva

Deli na:
Zemljarič in sodelavci so se znašli: kako so udbovci odkrili čar podjetništva

Foto: Bobo

Janez Zemljarič, Drago Isajlović in Silvo Gorenc, javnosti bolj znani, so bili vsi sodelavci (in celo na najvišjih položajih) SDV, tajne jugoslovanske policije, ki je preganjala predvsem ideološke nasprotnike, so danes člani raznih humanitarnih in športnih društev, predvsem pa podjetniki. In bivši načelnik ljubljanskega centra SDV Stane Dovgan spada v to združbo. (na fotografiji desno z Zemljaričem (levo) in nekdanjim predsednikom Šahovske zveze Slovenije Milanom Kneževičem leta 2002)

Njihovi odzivi na medijsko odkrivanje poslov in povezav so skoraj identični: niso javne osebe, so zasebniki, novinarji kršimo njihove pravice, zlorabljamo osebne podatke. In to govorijo ljudje, ki so se še pred tremi, štirimi desetletji odločali o usodi ljudi in sistematično kršili človekove pravice, saj Udba ni bila nikakršna dobrodelna, ampak zločinska organizacija v službi partije. Po drugi strani so neverjetno hitro odkrili čare podjetništva, ki so ga prej označevali za subverzivno dejavnost, spodkopavajočo samoupravno gospodarstvo.

Tudi Stane Dovgan, ki bo novembra dopolnil 80 let, se je dobro znašel. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da obvladuje pet podjetij. Je edini lastnik družbe Merco (trgovina in finančni inženiring), po tem podjetju pa lastnik družbe M Point (mednarodna trgovina), ki jo imamo Slovenci v spominu po oblačilih znamke Benetton. Je tudi lastnik Centrocoma, podjetja za trgovino, marketing in, kakopak, finančni inženiring, po tem podjetju pa je lastnik družbe Simbik Trade (razvoj, inženiring, proizvodnja, trgovina in finančno svetovanje). Vsa štiri podjetja imajo sedež v središču Ljubljane na Dalmatinovi ulici 7, kjer je lastnik dveh delov stavbe Centrocom. Tretjina enega dela je v lasti Bojane Potočan, odvetnice in državne svetnice.

S čim natančno se ukvarjajo, nam Dovgan ni želel razkriti. Zato pa več kot solidno poslujejo. Trenutno je Dovganov paradni konj podjetje Simbik Trade (v register vpisano kmalu po prvih demokratičnih volitvah leta 1990), ki je imelo lani dobrih pol milijona evrov prihodkov (kar je 240.000 manj kot predlani) in 6.584 evrov dobička. Podjetje je sicer imelo prihodke zadnja tri leta, prej deset let skoraj nič. Centrocomu, ki je ustanovitelj Simbik Trade, so se lani prihodki znižali z dobrih 370.000 evrov na 165.000 evrov. Dobiček je bil minimalen — dobrih 14 tisočakov. Podobno je s podjetjem Merco, ki je imelo lani dobrih 18 tisoč evrov dobička ob 66 tisoč evrov prihodkov. M Point, ki je imel med letoma 2004 in 2011 letno okoli dva milijona prihodkov ob minimalnem dobičku, v zadnjih treh letih očitno izgublja posel, saj je lani imel samo še 110.214 evrov prihodkov. V vseh štirih podjetjih sta osebi pooblaščeni za zastopanje (direktor ali prokurist) Stane Dovgan in njegova 46-letna hčerka Mojca Dovgan.

Več v tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnike.