profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Želi opravičilo

Deli na:

Odziv notranje ministrice Katarine Kresal in državnega sekretarja Gorana Klemenčiča lahko pomeni resno oviro pri zagotavljanju nadzora nad delovanjem služb, je povedal predsednik komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Zvonko Černač. V zvezi s tem je pisal premieru Borutu Pahorju, saj meni, da takšno ravnanje terja opravičilo.

Odziv notranje ministrice Katarine Kresal in državnega sekretarja Gorana Klemenčiča lahko pomeni resno oviro pri zagotavljanju nadzora nad delovanjem služb, je povedal predsednik komisije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami Zvonko Černač. V zvezi s tem je pisal premieru Borutu Pahorju, saj meni, da takšno ravnanje terja opravičilo.

Černač je povedal, da si je po petkovi seji komisije, na kateri so obravnavali odkrite prisluškovalne naprave na Slovenskih železnicah, pogledal tudi posnetek seje. "Ne glede na okoliščine, v katerih se je ta komisija odvijala, ugotavljam, da je bil v enem delu te seje način moje komunikacije neprimeren," je priznal poslanec SDS. Kot je poudaril, je zato namestniku vodje kriminalistov Robertu Črepinku danes posredoval ustno in pisno opravičilo.

Kljub temu pa odziv notranje ministrice Kresalove in državnega sekretarja Klemenčiča po njegovem predstavlja neposreden napad na izvrševanje parlamentarnega nadzora in daje "dodaten vtis o vpletenosti vodstva ministrstva v konkretne postopke". Zato od obeh terja javno opravičilo, če do tega ne bo prišlo, pa Černač čuti "dolžnost, da o tem nedopustnem posegu v izvrševanje parlamentarnega nadzora o vse večji politizaciji policije obvestim pristojne institucije izven naše države".

Černač je spregovoril tudi o pristojnostih komisije, ki jo vodi. Kot je pojasnil, je sestavljena iz članov opozicije in pozicije ter ima pooblastila za nadzor nad delovanjem Slovenske obveščevalno varnostne agencije (Sova), Obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo (OVS) in tudi nad delovanjem varnostnih služb in posameznih operaterjev. V okviru pristojnosti komisija med drugim izvaja opravlja nenapovedane ali napovedane vpoglede pri posameznih službah.

Tako je letos pooblaščena skupina komisije letos opravila nekaj nenapovedanih in nekaj napovedanih nadzorov v Sovi, OVS, na Generalni policijski upravi, na Policijski upravi (PU) Koper in na Policijski upravi Postojna.

Ob nadzoru 18. novembra je pooblaščena skupina v sestavi treh opozicijskih in dveh koalicijskih članov komisije v skladu z zakonom opravila napovedana nadzora na PU Koper in na PU Postojna, pri čemer se Černač nadzora v Postojni ni udeležil. Je pa pooblaščeno skupino v tem primeru zanimala predvsem uporaba nadzorovalnih ukrepov v zadevi, povezani z ovadbo zoper ljubljanskega župana Zorana Jankoviča. To pa je po besedah Černača povsem v skladu s pristojnostmi komisije.

Pri obisku pri prvemu kriminalistu Aleksandru Jevšku pa po besedah poslanca SDS ni šlo za nadzor, pač pa za pogovor.

Sicer pa so člani komisije na petkovi seji po njegovih besedah želeli dobiti pojasnila v zvezi s prikritimi prisluškovalnimi napravami na Slovenskih železnicah. Ker preiskava še ni potekala, je predlog za pregon vložila komisija sama. Se pa Černaču ob tem zastavlja vprašanje, zakaj v tem primeru policija ni ukrepala po uradni dolžnosti, je pa po drugi strani ministrstvo ukrepalo v primeru, ko je šlo za licence za varovanje na neki zasebni poroki, pri čemer se je nazadnje ugotovilo, da varovanja sploh ni bilo.

Kot je znano, je Černač na seji komisije v petek pomočnika direktorja uprave kriminalistične policije Roberta Črepinka spraševal o konkretnih izsledkih doslej opravljene preiskave o skritih kamerah na SŽ. Notranja ministrica Katarina Kresal je Černaču zato očitala zlorabo pooblastil.

Sicer pa je Černač danes predstavil tudi poročilo o delu komisije za leto 2008. Med bistvenimi dejavnostmi komisije je izpostavil obravnavo poročil o Sovi in nadzor nad dejavnostjo policije.