sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Že 52 odločb

Deli na:

Na pošto je bilo do danes izbrisanim oddanih že 52 dopolnilnih odločb, je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal povedala po današnjem srečanju s predsednikom državnega sveta Blažem Kavčičem. Med drugim sta se pogovarjala tudi o ustavni odločbi glede vprašanja izbrisanih.

Na pošto je bilo do danes izbrisanim oddanih že 52 dopolnilnih odločb, je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal povedala po današnjem srečanju s predsednikom državnega sveta Blažem Kavčičem. Med drugim sta se pogovarjala tudi o ustavni odločbi glede vprašanja izbrisanih.

Ministrica je pojasnila, da se reševanje problema izbrisanih izvaja v dveh korakih, najprej z izdajo dopolnilnih odločb, kar ministrstvo že dela, za kasneje pa se pripravlja poseben zakon. Po njem bodo individualno obravnavani vsi tisti, ki zdaj ne bodo dobili dopolnilnih odločb.

Povedala je, da jih na ministrstvu v ponedeljek vložena interpelacija ni ustavila v nameri, da izpolnijo ustavno odločbo v zvezi z izdajanjem dopolnilnih odločb izbrisanim. Sicer pa odgovor na obtožbe iz interpelacije že pripravljajo. "Upam, da ga bomo pripravili hitro, zagotovo pa pred zakonsko določenim rokom," je dejala.

Kavčič je ob tem dejal, da v celoti podpira aktivnosti ministrice na tem področju in se strinja z obrazložitvijo, da predstavlja izdajanje dopolnilnih odločb neposredno izvrševanje odločbe ustavnega sodišča.

Na srečanju sta govorila tudi o ustavni odločbi glede vprašanja zasebnega varovanja. Sprememba zakona bo po besedah Kresalove odpravila nepravilnosti, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče. Spremembe bodo uvedle tudi pravila, ki bodo omogočala večjo fleksibilnost MNZ pri odvzemanju in dodeljevanju licenc za zasebno varovanje. Pri tem so po njenih besedah na ministrstvu ugotovili, da je celoten koncept zasebnega varovanja slabo zastavljen. MNZ je zato že oblikovalo posebno delovno skupino, ki se ukvarja s pripravo novega koncepta zasebnega varovanja, kjer bodo celostno skušali urediti zasebno varovanje, tako da do dogodkov, podobnih tistim pred diskotekama Global in Lipa, ne bo več prihajalo, je še dejala ministrica.

Sicer pa je Kavčič ministrico med drugim seznanil s problemi in izzivi, s katerimi se DS srečuje pri svojem delu. Ob tem je kot posebej pomembno označil delovanje DS v stiku s civilno družbo, kjer lahko po njegovem mnenju tudi vladni resorji zaznajo strokovna mišljenja o pomembnih vprašanjih.

Po Kavčičevih besedah so na današnjem srečanju govorili tudi o izboljšanju odnosov znotraj policije. Obe strani se ob tem strinjata, da je to temelj za kakovostno in učinkovito delo ter dobro počutje vseh zaposlenih.

Predstavniki ministrstva so predstavnikom DS predstavili tudi projekt priprave novega nacionalnega preiskovalnega urada.