Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemski izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

ZDUS in DeSUS kot zaveznika

Deli na:

Minister za okolje in predsednik DeSUS Karl Erjavec je po pogovoru s predstavniki Zveze društev upokojencev dejal, da se bo stranka v prihodnje z zvezo posvetovala o vprašanjih, ki zadevajo upokojence. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak pa je menila, da so danes storili korak naprej k boljšemu sodelovanju.

Minister za okolje in predsednik DeSUS Karl Erjavec je po pogovoru s predstavniki Zveze društev upokojencev dejal, da se bo stranka v prihodnje z zvezo posvetovala o vprašanjih, ki zadevajo upokojence. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak pa je menila, da so danes storili korak naprej k boljšemu sodelovanju.

Erjavec meni, da je prav, da je "prišlo do ponovnega dialoga, potem ko smo se razšli, ker je DeSUS podprl delno zamrznitev pokojnin". Kot je dejal, je predstavnikom zveze danes pojasnil, kakšna je bila "situacija na vladi, o čem sem se moral pravzaprav odločati, ko sem pristal na polovično usklajevanje pokojnin s plačami".

S predsednico zveze Kožuh Novakovo sta se po njegovih besedah dogovorila, da se bodo z zvezo posvetovali o vprašanjih, ki se nanašajo na položaj upokojencev.

Pričakuje, da demonstracij upokojencev ali referenduma ne bo, "zlasti ker vemo, da je situacija v državi zelo težka". Meni, da do takšnih napetosti sicer ne bi prišlo, če bi "predsednik vlade opravil predhoden pogovor s civilno družbo".

Predsednica zveze Kožuh Novakova pa je v izjavi po sestanku izrazila upanje, da so z DeSUS "naredili korak naprej". Upa, da bodo v prihodnje sodelovali "pri vsaki stvari".

Po njenem mnenju bi se morale vse stranke "naučiti tega, da gredo med ljudi in poizvejo, kaj ti menijo o določenem vprašanju". "Drugače bomo imeli nove revolucije, vendar si tega nihče ne želi," je dejala.

Po njenih besedah se jim zdi v zvezi referendum, ki bi zapravil več, kot naj bi z delno zamrznitvijo pokojnin prihranili, "nesmiseln". Povedala pa je, da jih upokojenci "vsak dan pozivajo, da gremo na ulice, ker ne zmorejo več".

Odnosi med stranko in zvezo so se ohladili, potem ko je DeSUS na seji vlade o proračunih za leti 2010 in 2011 pristal na polovično uskladitev pokojnin s plačami v letu 2010.

Upravni odbor ZDUS se je sicer na današnji seji izrekel proti temu, da se takoj zamrznejo pokojnine, nadaljujejo pa se pogajanja z delavci v javnem sektorju in sodniki, je objavljeno na spletni strani ZDUS.

Po njihovem mnenju upokojencev ne more zastopati nobena stranka, ampak samo ZDUS, ki je za predstavljanje upokojencev edini reprezentativen. Lahko pa upokojenci upravičeno pričakujejo pomoč poslancev, ki so jih pomagali izvoliti s svojimi glasovi, ti pa v državnem zboru sedijo v vseh poslanskih skupinah.

Z enim od sklepov z današnje seje zahtevajo od vlade, da jim posreduje vse argumente, s katerimi utemeljuje odločitev o delni zamrznitvi pokojnin. V razpravi so bili kritični do vlade, ki je po njihovem popustljiva do kapitala, nepopustljiva pa do delavcev in nekdanjih delavcev, torej upokojencev. Kot nezadostno so ocenili vedenje vlade, da predstavnike tako velike skupine prebivalcev z analizami in predvidenimi ukrepi seznanja naknadno in preko sredstev javnega obveščanja, ne pa tedaj, ko se sklepi šele oblikujejo.

Upravni odbor ZDUS je razpravljal tudi o tem, kako zbrati nova pooblastila zavarovancev in lastnikov zavarovalnice Vzajemna, ki so s svojimi glasovi že dosegli sklic izredne seje skupščine zavarovalnice. Ta bo z objavo v uradnem listu predvidoma 9. oktobra sklicana za 6. november.

Te dni bodo šla na pošto nova pooblastila vsem, ki so enkrat že pooblastili ZDUS, da v njihovem imenu skliče izredno skupščino Vzajemne. Rok za zbiranje novih pooblastil bo razmeroma kratek, saj je 28. oktober zadnji datum, da ZDUS preda Vzajemni pooblastila za sodelovanje njihovih predstavnikov na izredni skupščini. Na tej nameravajo razrešiti dosedanji nadzorni svet zavarovalnice, je še navedeno na spletni strani ZDUS.