Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zdravnik je razkurjen: medicinski sestri, ki se nista želeli cepiti, sta okužili vsaj pet pacientov!

Deli na:
Zdravnik je razkurjen: medicinski sestri, ki se nista želeli cepiti, sta okužili vsaj pet pacientov!

Delo s covidnimi pacienti na infektološki kliniku UKC Ljubljana (fotografija je simbolična). - Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Nedavno je specializant infektologije Federico Potočnik na tviterju zapisal: dve medicinski sestri, ki nista preboleli covida in se ne želita cepiti, sta na oddelku okužili vsaj pet pacientov. Ni napisal, na katerem oddelku katere bolnišnice naj bi se to zgodilo. Potočnik je sicer zaposlen na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v celjski bolnišnici. Prepričan je, da bi se moralo cepiti vse zdravstveno osebje.

Toda obveznega cepljenja zoper covid-19 za zdaj še ni za nobeno skupino prebivalstva, čeprav mnogi menijo, da bi recimo za zdravstveno osebje in še za kakšne druge poklicne skupine moralo biti. Za mnenje smo vprašali predsednico Zdravniške zbornice Slovenije dr. Bojano Beović, ki prav tako meni, da bi se moralo zdravstveno osebje v celoti cepiti proti covidu-19. Tisti, ki tega nočejo, ravnajo neodgovorno in ne razumejo pomena svojega poklica, pravi.

Vprašanje obveznosti cepljenja pa je stvar ocene tveganja delovnega mesta. Gre za pristojnost medicine dela. Recimo za zdravnike velja, da morajo biti vsi, ki delajo s pacienti, obvezno cepljeni zoper hepatitis B. Na zbornici še niso sprejeli stališča glede (ne)obveznosti cepljenja, osebno pa bi Beovićeva podprla odločitev za obveznost po vzoru na cepljenje zoper hepatitis B. Primera, o katerem je pisal Potočnik, ne pozna, vsekakor pa je možen, pravi.


Ekonomist dr. Matej Lahovnik je v debati na tviterju dodal, da v Italiji zdravstvene delavce, ki se ne želijo cepiti, premestijo ali odpustijo, da ne bi ogrožali pacientov. Na to mu je zdravnik Potočnik odpisal, da »enim premestitve ustrezajo, ker so premeščeni na lažja delovišča brez stikov s pacienti. Takih delovišč je malo; kader pa vseeno potrebuješ, odpustiti jih ne smeš. Ne zavidam vodstvom bolnišnic, ki imajo tako malo vzvodov za upravljanje lastnih ustanov – še ena slabost državnega zdravstva.«

Po besedah dr. Zdenke Čebašek Travnik, nekdanje predsednice Zdravniške zbornice Slovenije, je v času svoje funkcije na CPME (združenje zdravniških organizacij na evropski ravni) naslovila vprašanje glede obveznosti cepljenja zdravnikov proti covidu-19. V Sloveniji je trenutno za zdravnike obvezno le cepljenje zoper hepatitis B. Za obvezno cepljenje zaradi covida-19 pa bi morala država sprejeti ustrezen predpis. Večina zdravnikov se je, kot ve, že cepila, nima pa podatkov, kolikšen delež.

Ko je vodila ZZS, so na NIJZ in ministrstvo za zdravje večkrat poslali vprašanje, kolikšen delež zdravnikov je zbolel, vendar jim podatkov niso dostavili ne eni ne drugi, čeprav NIJZ z njimi razpolaga. Informacije bi bile sicer zelo koristne, pravi Čebaškova, saj bi lahko analizirali, kje so se zdravniki okužili in bi naredili več za preventivo. Pri vprašanju (ne)obveznosti cepljenja za zdravstvene delavce je pomembno tudi, da je država, če predpiše obvezo, tudi odškodninsko odgovorna ob morebitnih zapletih zaradi cepljenja.