gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zbor za Janšo, Kučan za Pahorja

Deli na:

Čeprav so v Zboru za republiko napovedovali, da ne bodo izrecno podprli vladajoče opcije ali katere koli stranke, ki je na vladi, se je njegovo ožje vodstvo tik pred zborovanjem prejšnjo sredo odločilo javno podpreti vlado Janeza Janše. Manj burno je bilo na Forumu 21. Njegov predsednik Milan Kučan se je, kot kaže odločil, da bo s svojo še bolj glasno in bolj svečano podporo opoziciji še nekoliko počakal in po premisleku podprl katero od levih strank. Forum 21 se sicer politično ne bo opredeljeval.

Čeprav so v Zboru za republiko napovedovali, da ne bodo izrecno podprli vladajoče opcije ali katere koli stranke, ki je na vladi, se je njegovo ožje vodstvo tik pred zborovanjem prejšnjo sredo odločilo javno podpreti vlado Janeza Janše. Manj burno je bilo na Forumu 21. Njegov predsednik Milan Kučan se je, kot kaže odločil, da bo s svojo še bolj glasno in bolj svečano podporo opoziciji še nekoliko počakal in po premisleku podprl katero od levih strank. Forum 21 se sicer politično ne bo opredeljeval.

Kučan se je pred dnevi udeležil tribune Socialnih demokratov v Mariboru in dejal, da bo zagotovo podprl eno od strank. »Borut Pahor in Gregor Golobič sta drugačna od politikov vladne koalicije,« je dejal in očitno iz možne podpore že izločil Katarino Kresal. Kučan je kljub prevladujočemu mnenju poznavalcev politike in strokovnjakov prepričan, da relativna zmaga ni dovolj za mandatarstvo. Po njegovih besedah mora predsednik republike pretehtati, ali ima mandatar možnost sestaviti operativno vlado oziroma vlado, v kateri razlike v ciljih in programih strank ne bi bile prevelike. Pravnik dr. Tone Jerovšek je prepričan, da bi bilo ravnanje, kot ga sugerira Kučan, nelegitimno. »Podelitev mandata drugi najmočnejši stranki, ki bi temeljila na predsednikovi oceni, kdo najlažje sestavi večinsko koalicijo, ni legitimna, ker je to stvar pogajanj predsednika najmočnejše stranke.«

SD, LDS in Zares kot kontinuiteta
Neposreden povod javne podpore Zbora za republiko vladi je posledica afere Patria. Kakršna koli drugačna drža zbora v politično pregretih razmerah, ko je obtožba predsednika vlade zavzela večji del medijskega prostora, bi bila nenavadna. K blokovskemu opredeljevanju zbora je najbolj pripomogla odločitev predsednika Boruta Pahorja, da nekaj mesecev pred volitvami vnaprej z javno zavezo onemogoči možnost koalicije z Janševo SDS. S tem je v izrazitejšo blokovsko držo primoral tudi prvega moža stranke Zares Gregorja Golobiča, ki je sicer v politiko vnovič vstopil s protiblokovsko retoriko.
Zbor za republiko tako v izjavi ugotavlja, da se je kandidat za mandatarja in predsednik največje opozicijske stranke javno zavezal, da bo v primeru volilnega uspeha sestavil zmago le s »programsko sorodnimi strankami«, to je z LDS in Zares;sedanji mandatar in predsednik največje koalicijske stranke Janez Janša pa se je nasprotno zavzel za odprtost vseh možnosti sodelovanja v novi vladi na temelju skupnega razvojnega programa. Predsednik SD, še navajajo v zboru, priznava, da njegova stranka pripada »socialdemokratski politični družini«, LDS in Zares pa »liberalni politični družini«. Priznava, da med temi evropskimi strankami obstajajo »temeljne razlike«, a jih vendar šteje za »sorodne«. V zboru sorodnost med SD, LDS in Zares vidijo v tem, da te tri stranke pomenijo kontinuiteto družbenopolitičnih organizacij nekdanjega nedemokratičnega režima: Socialna demokracija je naslednica Zveze komunistov Slovenije, LDS in Zares pa sta naslednici Zveze socialistične mladine ter Socialistične zveze. »Obe sta veljali za 'transmisiji' svojega avantgardnega hegemona, Zveze komunistov, nato Stranke demokratične prenove, nato Združene liste, do sedanje prenove v Socialne demokrate. Prav tako je razumljivo, zakaj je za predsednika SD prav SDS 'nesorodna': Kot nova stranka spada v krog slovenskega pomladnega gibanja za ustanovitev slovenske države na podlagi spoštovanja temeljnih pravic, človekovih svoboščin in pravne države znotraj slovenske demokracije,« so zapisali v zboru.
Za »zboriste« je tudi nesprejemljivo postavljanje starih političnih in ideoloških delitev še iz časa jugoslovanskega socializma. Nasprotujejo oživljanju zavezništev, katerih identiteta ne ustreza niti ustaljenim evropskim opcijam niti realni pluralnosti slovenskega volilnega telesa. Politični tabor, ki ga jeseni 2008 poskuša vnovič organizirati predsednik SD Borut Pahor, po njihovem mnenju spominja na monolit izpred tridesetih let. Tak pa lahko deluje predvsem kot dejavnik za ohranjanje preživelih praks, struktur in privilegijev, ne pa kot dejavnik reševanja razvojnih izzivov.

vEČ V TISKANI IZDAJI