1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žbogarjevo poneverjanje dokumenta

Deli na:

Nekdanji zunanji minister Samuel Žbogar je brez kančka slabe vesti lastnoročno spremenil datum na dopisu, ki je bil naslovljen na dr. Draga Štoka, predsednika Sveta slovenskih organizacij, s čimer je hotel prikriti nevestno ravnanje generalne konzulke Vlaste Valenčič Pelikan.

Prirejanje dokumentov zaradi prikrivanja resnice, kar so si privoščili na ministrstvu za zunanje zadeve v času ministra Samuela Žbogarja, velja za hudo kršitev. Kljub temu nekdanji minister Žbogar, ki je celo osebno podpisan pod dokument, na katerem je bil s pisalom spremenjen datum dopisa, vse do danes ni prevzel odgovornosti. To pa ne pomeni, da tega ni dolžan storiti v prihodnje, toliko bolj, ker je po odhodu z ministrstva za zunanje zadeve prevzel naloge posebnega predstavnika EU na Kosovem in za vodjo pisarne v Prištini.

Da bi lažje razumeli, v čem je jedro problema, je treba obuditi spomin na minulo leto, ko je nekdanji poslanec Miro Petek (SDS) zaradi zapletov na generalnem konzulatu RS v Trstu naslovil na tedanjega ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja poslansko pobudo za zamenjavo generalne konzulke Vlaste Valenčič Pelikan.

Kot je zapisal v pobudi, si je konzulka Pelikanova kar po svoje predstavljala, kdo so lahko predstavniki slovenske narodne skupnosti in s konzulata 10. januarja 2012 odstranila dr. Damjana Trpina, glavnega tajnika Slovenske skupnosti, ki velja za edino slovensko politično stranko v Furlaniji-Julijski krajini. Z besedami Trpinu »ti ne spadaš zraven, tu nimaš kaj iskati«, je povzročila pravi škandal.

Nekaj mesecev kasneje je sledilo novo nedopustno ravnanje konzulke Vlaste Valenčič Pelikan. Ko je dr. Drago Štoka 19. avgusta 2011 poslal pismo, v katerem je državne ustanove opozarjal na nevarnost zmanjševanja oziroma zadrževanja izplačila sredstev za delovanje dveh krovnih organizacij v Italiji, se je s pismom z datumom 16. september 2011 odzval zunanji minister Samuel Žbogar ter podprl delo organizacij slovenske narodne skupnosti.

Žbogarjevo pismo je bilo poslano na konzulat in naslovljeno na dr. Draga Štoka, predsednika Sveta slovenskih organizacij, a ga Štoka do 29. septembra 2011, ko je na to opozoril Miro Petek, ni prejel, saj ga generalna konzulka sploh ni predala naslovniku Štoki. Ob tem se je porajal utemeljen sum, da konzulka tudi sicer počne enako z drugo prejeto diplomatsko pošto.

Namesto da bi Žbogar vendarle ugotovil, kakšni so bili razlogi za prikrivanje diplomatskega pisma, se je raje odločil za popolno zaščito konzulke. Brez kančka sramu je Petku poslal povsem isto pismo, ki ga je 16. septembra 2011 napisal za dr. Štoko, na njem pa s pisalom brez kančka slabe vesti zapisal nov datum, in sicer 30. september 2011, torej dan potem, ko je bil že uradno obveščen, da konzulka Pelikanova ni oddala pisma.

Kljub dokazani goljufiji je bil Žbogarju, kot že rečeno, zaupan visoki položaj v evropski diplomatski službi, medtem ko lahko Pelikanova še naprej vedri kot konzulka v Trstu in z nevestnim ter politično pristranskim delom vnaša nemir med slovensko manjšino.