sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žbogar: Nezaslišana aroganca Dimitrija Rupla

Deli na:

Dimitriju Ruplu grozi, da ga bo zunanji minister Samuel Žbogar vrgel iz službe. "Rupel ne more biti hkrati diplomat in politik, ki kritizira vlado, ki ji služi," pravi  Žbogar. Ta je danes potrdil, da je svojemu predhodniku Ruplu julija izrekel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Zaradi Ruplovega nedeljskega javnega pisma pa zdaj razmišlja, ali mu bo izrekel tudi odpoved.

Dimitriju Ruplu grozi, da ga bo zunanji minister Samuel Žbogar vrgel iz službe. "Rupel ne more biti hkrati diplomat in politik, ki kritizira vlado, ki ji služi," pravi  Žbogar. Ta je danes potrdil, da je svojemu predhodniku Ruplu julija izrekel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Zaradi Ruplovega nedeljskega javnega pisma pa zdaj razmišlja, ali mu bo izrekel tudi odpoved.

V okviru novinarske konference o Strateškem forumu Bled je dejal, da iz Ruplovega pisma, ki ga je sicer prebral šele danes, veje nezaslišana aroganca. "Rupel se v zadnjem času veliko ukvarja s pisanjem literarnih knjig in s fikcijo in se to mogoče že meša z realnostjo," je dejal Žbogar.

"Iz njega izhaja veliko narcisističnega videnja lastne veličine, kar govori predvsem o piscu samem," je komentiral Ruplovo pismo. "Gre za epohalen nesporazum, ki meji na absurd. Ne poznam nobene države na tem svetu, nobenega diplomata na tem svetu, ki bi imel pravico, da bi lahko paradiral po medijih s svojimi političnimi stališči in nasprotoval vladi," je dejal minister in pojasnil, da je Rupel ravno zaradi tega prejel opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, "ker se tudi nikjer drugje na svetu to ne bi toleriralo".

"Mislim, da obstaja dilema, da obstaja politik Rupel in diplomat Rupel. Ampak obstaja eno ali drugo, oboje pa ne more. Nihče ne oporeka zgodovinskih zaslug, ki jih ima Rupel (...), toda heroji, ki potrebujejo aplavz množic, ne sodijo v diplomacijo," je še dejal Žbogar.


Ruplu je tudi "svetoval", da mu ne bi škodovalo, če bi prespal, preden je oddal pismo. Bo pa tudi sam "prespal", kako bo ukrepal v prihodnje proti Ruplu. Lahko ga tudi na podlagi tega pisma čaka odpoved delovnega razmerja, saj je Rupel že prejel "zadnje opozorilo" pred odpovedjo, v katerem je bil tudi poziv, naj se kršitve ne ponavljajo, je še pojasnil minister Žbogar.

Rupel je v odzivu na ugibanja nekaterih medijev, da naj bi postal brezposeln, v nedeljo v sporočilu za javnost pojasnil, da je v začetku počitnic dobil "grozilno pismo" zunanjega ministra Žbogarja, ki ga opozarja, da bi lahko proti njemu uvedli postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Ob tem je priložil svoj odgovor Žbogarju, v katerem je v 15 točkah med drugim poudaril, da je grožnja z odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi stališč, ki niso skladna s stališči oz. odobrena s strani trenutne oblasti, absurdna in nezakonita. Opozorilo ministra je po njegovem mnenju tudi v nasprotju z 39. členom ustave in "precedenčen poskus grobega discipliniranja ljudi, ki se ne strinjajo s politiko aktualne vlade oz. trenutnega vodstva MZZ". Rupel je še zapisal, da Žbogarjevo opozorilo izhaja iz "nevzdržne predpostavke ideološke istovetnosti med političnim vodstvom ministrstva oz. vlade in zaposlenimi na MZZ oz. v državni upravi".