benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Žbogar jezen na Rupla

Deli na:

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes ravnanje svojega predhodnika, zdaj uslužbenca zunanjega ministrstva Dimitrija Rupla, ki je v pismu tujim veleposlanikom, objavljenem tudi na spletni strani SDS, podal precej kritično analizo razmer v Sloveniji, označil kot nesprejemljivo za diplomata in javnega uslužbenca.

Zunanji minister Samuel Žbogar je danes ravnanje svojega predhodnika, zdaj uslužbenca zunanjega ministrstva Dimitrija Rupla, ki je v pismu tujim veleposlanikom, objavljenem tudi na spletni strani SDS, podal precej kritično analizo razmer v Sloveniji, označil kot nesprejemljivo za diplomata in javnega uslužbenca.

Žbogar je na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da ima vsak pravico do svojega prepričanja, "problem pa nastane, ko gre za javnega uslužbenca, ki tako kritiko na račun vlade izrazi javno in tako škodi vladi".

Spomnil je, da status javnega uslužbenca prinaša koristi, pa tudi dolžnosti, navedene v zakonu o javnih uslužbencih in kodeksu za javne uslužbence. Če želi posamezni javni uslužbenec povsem neomejeno podajati svoje mnenje, ima pravico prekiniti delovno razmerje v javni upravi, "dokler pa tega ne stori, pa za vse uslužbence veljajo enake omejitve", je še poudaril Žbogar.

Kot je dejal, je pristojno službo na zunanjem ministrstvu že zaprosil za mnenje, ali je glede na zakon in kodeks za javne uslužbence, pa tudi glede na zakon o zunanjih zadevah "potrebno sprožiti kake disciplinske postopke". "In v skladu s tem bom ravnal," je dodal.

Zunanji minister je sicer še povedal, da se mu je ob novici o Ruplovem komentarju najprej porodila misel na to, kako veleposlaništva redno prejemajo "pisarije oseb, ki napovedujejo apokaliptične dogodke v državi". Veleposlaništva običajno take papirje spravijo v "t. i. okrogli fascikel, ki ga čistilka pospravi konec tedna". Žbogar je ob tem izrazil prepričanje, da veleposlaništva v Ljubljani redno spremljajo dogajanje v Sloveniji in si tudi sama ustvarjajo mnenje.

Rupel je v prispevku, ki so ga prejeli tuji veleposlaniki in je bil objavljen tudi na spletni strani SDS, podal svojo analizo razmer v državi. V njej med drugim ugotavlja, da "je slovensko sonce zakrilo nekaj oblakov" ter da Slovenija ni prekinila s svojo težavno preteklostjo.

Rupel je sicer nato v sporočilu za javnost zanikal, da bi sam tujim veleposlaništvom pošiljal izjavo, s katero naj bi prizadel ugled domovine. Kot je navedel, so v SDS po razpravi o pojavih v Sloveniji, kot je peticija za odpravo vojske, prišli do ugotovitve, da bi bilo prav, da bi obvestili tudi tujo javnost. Zato je napisal komentar za spletno stran, ki ga je SDS po objavi posredovala še na nekatere druge naslove in v katerem so "navedena le dejstva in vprašanja", ki so prevedena v angleščino, ki jo tujci bolje razumejo.