Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zavrnjen nadzor

Deli na:

Pravosodni nadzor nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani bo opravljen nad poslovanjem tožilstva v vseh zadevah od 1. januarja 2008 do 2. septembra 2009, je dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Dodal je, da je nadzorna skupina danes na omenjenem tožilstvu hotela pričeti z izvajanjem nadzora, vendar ga je vodja tožilstva zavrnila.

Pravosodni nadzor nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani bo opravljen nad poslovanjem tožilstva v vseh zadevah od 1. januarja 2008 do 2. septembra 2009, je dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Dodal je, da je nadzorna skupina danes na omenjenem tožilstvu hotela pričeti z izvajanjem nadzora, vendar ga je vodja tožilstva zavrnila.

Kot je pojasnil na današnji novinarski konferenci, želi ministrstvo pregledati pravilnost in pravočasnost opravljanja zadev državnotožilske uprave, ne želi pa si privzemati pristojnosti v zvezi s pravilnostjo odločitev, ki ji sprejemajo tožilci.

Izredni pravosodni nadzor so po njegovih besedah na ministrstvu uvedli, ker iz odgovorov generalne državne tožilke Barbare Brezigar na poslansko vprašanje Cvetke Zalokar Oražem glede kazenskega pregona tožilstva zoper finskega novinarja Magnusa Berglunda "izhaja domneva možnih hujših nepravilnosti pri opravljanju zadev državnotožilske uprave na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani".

Kot možne hujše nepravilnosti je navedel vprašanje pravilnosti označevanja zadev kot posebej pomembnih, poslovanja tožilstva v primerih, ko tožilec predlaga svojo izločitev, dodeljevanje in predodeljevanjem spisov tožilcev glede na določbe zakona o državnem tožilstvu in državnotožilskega reda, vprašanje pravilnosti izvajanja instituta sopodpisa in evokacije, pravilnosti in pravočasnosti vodenja tožilskega dnevnika ter izvajanje nadzora nad pravilnostjo izvrševanja vseh navedenih zadev državnotožilske uprave.

Kot je dejal, iz odgovorov generalne državne tožilke na poslansko vprašanje izhaja, da bi lahko šlo za ustaljeno delovno prakso Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani v omenjenih primerih.

Glede nadaljnjih postopkov po zavrnitvi pravosodnega nadzora s strani vodje okrožnega tožilstva, Zalar pojasnjuje, da mora sedaj vodja tožilstva obvestiti vlado o razlogih, zaradi katerih meni, da tak nadzor ni možen. Vlada mora nato pridobiti mnenje generalne državne tožilke glede omenjene zadeve, zatem pa bo vlada dokončno odločila o tem, ali bo ministrstvo izvedlo pravosodni nadzor ali ne.

Sicer pa je pravosodno ministrstvo izredni pravosodni nadzor nad tožilstvom uvedlo tudi v času prejšnje vlade, ko je bil pravosodni minister Lovro Šturm. Nadzor je bil uveden in izveden na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru "brez kakršnih koli pomislekov generalne državne tožilke", pojasnjuje minister. "Tudi zato nas še posebej zanima, kakšni bodo argumenti, ki jih bo ponudilo tožilstvo sedaj, v tem primeru, ko se upira temu nadzoru," je poudaril Zalar.

Po njegovem mnenju državno tožilstvo ne more delovati izolirano, saj je del izvršilne oblasti. "Zato se tako upiranje pravosodnemu nadzoru, ki se striktno omejuje na zadeve državnotožilske uprave", Zalarju zdi nerazumno in neutemeljeno.

Glede notranjega nadzora, ki poteka prav tako na ljubljanskem okrožnem tožilstvu zaradi odtekanja nekaterih spisov s tožilstva o primeru kazenskega postopka zoper finskega novinarja, je Zalar dejal, da pravosodni nadzor ne posega v nadzor, ki ga opravlja tožilstvo samo.

Brezigarjeva je namreč v sredo za Radio Slovenija dejala, da bodo ugotovitve notranjega nadzora na tožilstvu lahko pomagale ministru "in da se bo morda celo izkazalo, da nadzor ministrstva za pravosodje nad delom ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva ni potreben".