zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zavlačevanje in tajni postopek za Iztoka Podbregarja

Deli na:

Čeprav je vrhovno državno tožilstvo že poleti 2007. začelo kazenski postopek zoper nekdanjega šefa Sove Iztoka Podbregarja zaradi zlorabe položaja, se sojenje ni še niti začelo.

Iztok Podbregar, prejšnji mesec izvoljeni novi predsednik LDS, je v kazenskem postopku zaradi zlorabe položaja v času, ko je vodil Slovensko obveščevalno varnostno agencijo – Sovo. Kot kaže, je tudi v tej zadevi slovensko sodstvo namerno ali nenamerno odpovedalo, poleg tega pa na ljubljanskem okrožnem ne dajejo skoraj nobenih pojasnil v zvezi s kazenskim postopkom, češ da gre za »zadevo, označeno z visoko stopnjo tajnosti«.

Za pojasnitev zadeve se je treba vrniti nekaj let v preteklost, ko je Janševa vlada po komisiji, ki je v letih 2007 in 2008 preverjala delo Sove, ugotovila več kršitev zakonov pri delovanju Sove pod Podbregarjem. Med drugim je našla več finančnih nepravilnosti, protizakoniti tajni finančni fond (ti. črni fond), za katerega vlada ni vedela, prav tako so ji prikrivali obstoj nekaterih prisluškovalnih naprav in vozil, nekateri uslužbenci v Sovi so bili zaposleni na podlagi ponarejenih dokazil o izobrazbi; uslužbenci Sove so imeli celo tajno podjetje; nezakonito so prisluškovali slovenskim in tujim državljanom, med drugimi Janezu Janši in hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju … Zaradi zadnjega je nastala tudi afera, ker sta se omenjena po besedah bivšega premierja Antona Ropa po telefonu dogovarjala o incidentih na morju. Janša je Ropa zato tožil, sklenila sta sodno poravnavo, v kateri je Rop svojo izjavo preklical.

Po ugotovitvah vladne komisije je Sova iz črnega fonda med drugim porabila 900 evrov za nakup letalske vozovnice za indijskega zdravilca, ki je prišel leta 2005 pomagat bolnemu premierju Janezu Drnovšku. Poleg tega so iz denarja črnega fonda plačali 2.300 evrov za nakup dragocene ročne ure, s katero so nagradili dolgoletnega uslužbenca Sove. Vrhovno državno tožilstvo pod vodstvom generalne državne tožilke Barbare Brezigar je poleti 2007. zoper Podbregarja na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožnico zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja. Na sodišču niso bili zadovoljni z dokazi v obtožnici in so od tožilstva zahtevali dopolnitev obtožnice.



Toda ponavlja se še ena sramotna zgodba, v kateri je slovensko pravosodje odpovedalo ob kazenskem procesiranju visokih državnih uslužbencev. Ne le da še vedno ni sodbe (obsodilne ali oprostilne) v tej zadevi, sojenje se po skoraj petih letih ni še niti začelo. Z vrhovnega državnega tožilstva so nam pojasnili, da so zadevo odstopili v reševanje ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu. Na tem pravijo, da je vrhovno državno tožilstvo v tej zadevi vložilo zahtevo za preiskavo pri njih, zato so izdali sklep o preiskavi, ki zdaj teče.

Hkrati smo več vprašanj naslovili na ljubljansko okrožno, med drugim to, ali se zadeva obravnava prednostno in kateri sodnik jo vodi. Razen tega, da je postopek trenutno v fazi sodne preiskave, nam niso želeli razkriti nič, češ da je »označena z visoko stopnjo tajnosti«. Kdo in na podlagi katerih predpisov jo je označil z visoko stopnjo tajnosti, niso pojasnili. Govorili smo z enim od pravnih strokovnjakov, ki se je čudil razlagi o tajnosti postopka, saj lahko javnosti tako prikrijejo, česa je Podbregar sploh obdolžen in kdo je odgovoren, da je zadeva na sodišču blokirana. Vprašanje je, kdo je primer označil z visoko stopnjo tajnosti in na podlagi katerih prepisov. O tem bomo zahtevali natančno pojasnilo Antona Panjana, predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča. To sicer »slovi« po škandaloznih blokadah kazenskih postopkov zoper nekatere tako ugledne obdolžence.

Drnovšek je ob odkrivanju nepravilnosti v Sovi dejal, da bi dal roko v ogenj za Podbregarja (pred tem je bil tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske), saj tako dobro dela. Te besede so razumljive ob razkritju Sovinega nezakonitega plačila poti Drnovškovega zdravilca. Vprašanje je, ali bo slovensko sodstvo zmoglo obsoditi nekoga s takimi referencami.