mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zavarovalniški hazaderji bredejo po Balkanu

Deli na:

Naše zavarovalnice so se spustile v zgrešene in ekonomsko škodljive nakupe zavarovalnic po Balkanu, ki zdaj prinašajo samo izgubo. Dr. Mihael Perman, direktor agencije za zavarovalni nadzor (AZN), posebej za Reporter razkriva, da so pred leti Zavarovalnici Triglav preprečili nakup velike zavarovalniške družbe v tujini.

Naše zavarovalnice so se spustile v zgrešene in ekonomsko škodljive nakupe zavarovalnic po Balkanu, ki zdaj prinašajo samo izgubo. Dr. Mihael Perman, direktor agencije za zavarovalni nadzor (AZN), posebej za Reporter razkriva, da so pred leti Zavarovalnici Triglav preprečili nakup velike zavarovalniške družbe v tujini.

Tudi v času, ko je bil tam predsednik uprave Andrej Kocič, so kupovali zavarovalnice na območju nekdanjih jugoslovanskih republik. AZN ugotavlja, »da ti nakupi slovenskim zavarovalnicam danes ne prinašajo nobenih pozitivnih ekonomskih učinkov, saj družbe večinoma poslujejo z izgubami in potrebujejo stalne dokapitalizacije«.

Prvi človek AZN dr. Mihael Perman ob tem še dodaja, da je na območju nekdanjih jugoslovanskih republik »samo poslovno okolje neprimerno za pozitivno poslovanje«. AZN je ukrepala v enem primeru, ko je šlo za nameravan nakup velike družbe v tujini. »Da je bila intervencija AZN upravičena, govori podatek, da kasneje tudi zelo velika zavarovalnica iz EU kljub večkratni nižji ceni ni izvedla nakupa,« je prepričan Perman.

Po veljavnem zakonu o zavarovalništvu mora zavarovalnica pred pridobitvijo kvalificiranega deleža v drugi zavarovalnici s sedežem zunaj Slovenije o tej nameri pisno obvestiti AZN in pri tem predložiti obsežno dokumentacijo o poslovanju zavarovalnice, ki jo želi prevzeti. Perman pravi, da AZN sicer »nima neposrednih pristojnosti in možnosti ukrepanja, če nakup ne ogroža kapitalske ustreznosti zavarovalnice in pravila o obvladovanju tveganj, saj je primarna naloga agencije, da skrbi za varnost zavarovancev, da zavarovalnica ob obveznosti izplačila zavarovalnine poseduje zadostna finančna sredstva«.

Ogrožanje kapitalske ustreznosti Triglava

V primeru Zavarovalnice Triglav oziroma njene sporne namere nakupa velike zavarovalnice na območju republik nekdanje Jugoslavije je, sodeč po Permanovem odgovoru, šlo za ogrožanje kapitalske ustreznosti naše največje zavarovalnice in kršenje pravil o obvladovanju tveganj, zato je AZN lahko ukrepala.

Po naših neuradnih informacijah so preprečili prevzem srbske zavarovalnice DDOR iz Novega Sada. Zavarovalnica Triglav je natanko pred petimi leti oddala ponudbo za nakup dobrih 80 odstotkov delnic DDOR, ki je bila tedaj v večinski lasti države Srbije. V časniku Finance so takrat ocenili, da bi moral Triglav za kupnino odšteti 160,2 milijona evrov, kar je pomenilo 23 odstotkov v letu 2005 zbrane kosmate premije celotne skupine Triglav ali 62 odstotkov celotnega kapitala in kar 5,8-kratnik čistega dobička skupine v letu 2005.

Če bi Andreju Kociču uspel prevzem zavarovalnice DDOR, bi morali nato izpeljati še dokapitalizacijo Triglava. Že pred tem je Zavarovalnica Triglav kupila večinski delež v manjši srbski zavarovalnici Kopaonik, ogledovala pa je se je tudi po Dunav Osiguranju, a prevzema slednjega podobno kot pri DDOR kasneje ni bilo.

VEČ V TISKANI IZDAJI