nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zategnjena zanka okoli tajkuna Petana

Deli na:
Zategnjena zanka okoli tajkuna Petana

Foto: Primož Lavre

Bojan Petan JE veljal za nedotakljivega zaradi odličnih političnih povezav na levici. Časnik Finance ga je označil za »Golobičevo denarnico«.

Medtem ko policisti neverjetno hitro odkrijejo kurjega tatu ali požeruha, ki je ukradel burek, ter ju po hitrem postopku pošljejo pred sodnika, so očitno pri Bojanu Petanu, tajkunu, ki ga rešuje slaba banka, morali najti kar 53 milijonov razlogov, da se ga lotijo. Za toliko, kakopak v evrih, naj bi v Brežicah rojeni 53-letni kaviar levičar, kot mu tudi pravijo, skupaj z 11-člansko druščino oškodoval lastniško povezane družbe in pridobil vsaj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi. Da bi se zavarovali, je koprsko okrožno sodišče pretekli teden tudi izdalo sklep, ki DZS, ki jo vodi Petan (pod svojim okriljem ima tudi Terme Čatež, Dnevnik in Marino Portorož), za slednji znesek prepoveduje razpolaganje z delnicami, deleži ter obremenitvijo in odtujitvijo nepremičnin.

Kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je v preiskavi zanimalo predvsem dogajanje z delnicami Marine Portorož, neuradno pa naj bi prijavo zoper Petana podali mali delničarji, ki jih je Petan (sredi osemdesetih let sekretar študentske organizacije UK ZSMS, po osamosvojitvi pa aktivni in vplivni član LDS) iztisnil iz lastništva družbe. Zgodba sega v leto 2007, ko je Marina Portorož, ki jo je takrat vodil Boris Zupančič, od podjetja Ambient, ki ga vodi Robert Kupec, dobila ponudbo za odkup delnic Term Čatež. Za odkup je bilo ponujenih 27 milijonov evrov, vendar do posla ni nikoli prišlo, saj je Marina delnice prodala Termam, ki jih je že obvladoval DZS. Cena je bila za osem milijonov evrov nižja od tiste, ki jo je ponujal Ambient, denar pa so Terme Čatež, ki jih je vodil Mladen Kučiš, dobile s posojilom Marine.

V zvezi s tem naj bi 140 kriminalistov in policistov, kolikor jih je opravljajo hišne preiskave, iskalo dokaze tudi o drugih poslih, ki so kapitalsko krepili DZS. Gre za pripojitev TPP, kamor je Marina Portorož pred tem prenesla za več kot 20 milijonov evrov nepremičnin, med drugim tudi Hotel Koper in apartmajsko naselje Rezidence Marina, so poročali mediji. V zameno je Marina dobila delnice TPP, ki pa so bile vredne manj kot nepremičnine. V zvezi s tem so policisti zaslišali tudi člana nadzornega sveta Marine Portorož Željka Vukovića in lobista Francija Zavrla. Poleg omenjenih naj bi NPU v preiskavo zajel še Dušana Černeta (nekdanjega šefa Marine Portorož), Mladena Kučiša, Vojislava Ignjića (nekdanjega zastopnika podjetja Rent A), Milana Neffta (prokurista Nebre), Bogdana Pušnika (nekoč šefa BPH Medvešek Pušnik), Aleksandra Jereca (nekdanjegA lastnikA KompasA MTS), Boruta Kuhariča (predsednikA NS Vipe Holding) in Marka Ignjića (direktorja finančne družbe Nisa).

Okoli Bojana Petana, ki je dolgo veljal za nedotakljivega, saj je imel politično zaščito na levici, predvsem pri Gregorju Golobiču, se torej zapira krog. Tajkun, po izobrazbi pravnik, je vpliv začel izgubljati lani, ko je bilo jasno, da družbe, ki jih obvladuje in so lastniško tesno prepletene druga z drugo, ne bodo zmogle vračati posojil. Petanu je sicer uspel manever, da so banke upnice podpisale reprogram za DZS, Dnevnik in Terme Čatež ter ga uvrstile na slabo banko, kamor bosta samo NLB in NKBM prenesle za 28 milijonov evrov terjatev do DZS.