Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zastoj v Hudi jami

Deli na:

Zgodovinsko društvo Franca Kovačiča iz Maribora je danes na tamkajšnji filozofski fakulteti pripravilo predavanje vodje evidentiranja Mitje Ferenca o prikritih grobiščih 2. svetovne vojne na Slovenskem. Kot namreč ugotavljajo, je ravno, ko je kazalo, da bo Slovenija lahko hitreje začela urejati grobišča, po odkritju Hude Jame delo povsem zastalo.

Zgodovinsko društvo Franca Kovačiča iz Maribora je danes na tamkajšnji filozofski fakulteti pripravilo predavanje vodje evidentiranja Mitje Ferenca o prikritih grobiščih 2. svetovne vojne na Slovenskem. Kot namreč ugotavljajo, je ravno, ko je kazalo, da bo Slovenija lahko hitreje začela urejati grobišča, po odkritju Hude Jame delo povsem zastalo.

Ferenc o vzrokih za sedanje razmere ni mogel govoriti, saj ni pravi naslov za tovrstna vprašanja. Kot je dejal, lahko zgolj povzame dejstva, ki kažejo na to, da se je po desetih letih evidentiranja in treh letih sondiranja po odkritju Hude Jame vse skupaj zaustavilo. V lanskem in letošnjem letu po njegovih besedah ni bilo več mogoče evidentirati in sondirati niti enega grobišča, zato se boji, da osnovna civilizacijska naloga, torej vsaj poiskati, raziskati in ograditi te grobove, v sedanjem obdobju ne bo uspešna.

"Mislim, da je bila Huda Jama prehuda in da je povzročila nekatere odzive, ki več ne omogočajo dela na tem področju. Morda se bo kaj spremenilo, vendar je po moje samo javnost tista, ki lahko kaj spremeni. Bili smo na dobri poti, da bi v dveh ali treh letih s sondiranjem vsaj potrdili vse evidentirane lokacije, ki jih je trenutno okoli 600, in bi tako vedeli, s čim smo soočeni. Zgubljeno je bilo leto in pol, upam pa, da se to obdobje ne bo nadaljevalo," je dejal Ferenc.

Sicer pa neodvisno od tega, ali jim država omogoča evidentiranje ali ne, skušajo delati naprej. Nove informacije prihajajo ves čas, trenutno je nekaj deset lokacij, ki so jih obiskali, pa jih ne morejo niti vnesti v bazo evidentiranih grobišč.

"Že to je dovolj žalostno, zlasti v luči dejstva, da bo 8. julija poteklo 20 let od spravne slovesnosti, toliko let je minilo tudi od prvih demokratičnih volitev. Takšno obdobje, v katerem smo skušali opraviti vsaj osnovni civilizacijski dolg do žrtev in njihovih svojcev, pa je občutno predolgo za tisto, kar imamo Slovenci za pokazati na tem področju," meni vodja evidentiranja prikritih grobišč.

Ferenc se je dotaknil tudi tega, kako v drugih evropskih državah rešujejo takšna vprašanja. Tisto, kar Slovenijo in druge države na Balkanu loči od ostalih evropskih držav, je to, da so tam žrtve svojcem predali in ti lahko za njimi žalujejo na za to določenih mestih, v Sloveniji pa se 65 let po koncu vojne šele soočamo z vprašanje, ali je vse skupaj smiselno odkriti in raziskati, ali pa s tem zgolj razdvajamo narod.

Tudi s pozivi, da pustimo preteklost, ker to mladine ne zanima več, se Ferenc ne strinja. "Ne vem, če jih res ne zanima. Kdor ne pozna svoje preteklosti, bo slab tudi v sedanjosti in prihodnosti," je dejal Ferenc, ki je dejal, da je že vajen zaustavitve del v vsakem obdobju po volitvah, nato pa se je vselej ugotovilo, da je nekaj malega vendarle potrebno storiti. Prepričan je, da bo prišel čas za nadaljevanje del tudi v sedanjem obdobju.

Na vprašanje, ali so trenutno za zastoj evidentiranja kriva denarna sredstva ali politika, pa je Ferenc odvrnil, da če bi vsaj minimalna sredstva, ki so odmerjena za grobišča, znali pravilno uporabiti, bi bilo sredstev dovolj. "Odgovor je torej jasen, manjka politična volja," je bil nedvoumen Mitja Ferenc.