nakupovanje, trgovina, denar, denarnica, spar, prehranski-izdelki Svet24.si

Primerjava cen dobrin v Sloveniji in na Hrvaškem:...

profimedia-0487110156 Svet24.si

Prav so imeli tisti, ki so trdili, da je zanjo ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

jansa kmetic-pl Reporter.si

Tako Janševa strankarska trobila na skrajno ...

mirjam poterbin luka doncic Ekipa24.si

Ste ju videli?! Dončićeva mama na dopustu uživa...

kmetija Njena.si

POP TV razkril prvih 16 tekmovalcev Kmetije

maribor Ekipa24.si

Joj, kakšen udarec! Evropski tekmec Maribora z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaslužkarji iz Cetisa: kako nas lupijo pri tiskanju osebnih dokumentov

Deli na:
Zaslužkarji iz Cetisa: kako nas lupijo pri tiskanju osebnih dokumentov

Sedež Cetisa v Celju - Foto: Primož Lavre

Smo v letu, ko večini med nami poteče veljavnost ključnih osebnih dokumentov; osebnih izkaznic, potnih listov, vozniških in prometnih dovoljenj. Strošek plačila izdelave novih dokumentov ni zanemarljiv, zato se lahko vprašamo, ali je opravičljiv glede na to, da družba Cetis po pogodbah z državo z izdelavo listin kuje dobičke.

V dobrem letu je bilo zamenjanih že 66.422 vozniških dovoljenj, nato le v dveh mesecih letošnjega leta (med februarjem in marcem) dodatnih 57.706 dovoljenj. Rekordi v menjavi praznijo denarnice na eni in jih polnijo na drugi strani: pri izdelovalcu dovoljenj, družbi Cetis. V letu 2021 so v družbi Cetis imeli kar sedem milijonov čistega dobička!

Poleg dobičkov na račun izdaje novih vozniških dovoljenj bodo v družbi Cetis na podlagi sklenjenih sporazumov in pogodb z državo služili tudi z novimi biometričnimi osebnimi izkaznicami. Letos se izteče še desetletno obdobje menjave dokumentov.

Nova biometrična izkaznica je od prejšnje dražja za okoli deset evrov. Stane od 22, 27 do 29,53 evra, odvisno od starosti osebe. Cene novih biometričnih potnih listov so med 34,80 in 46,10 evra za redno ter med 37,10 in 59,70 evrov. Letos je potekla veljavnost 111.644 biometričnim potnim listom! Za menjavo starih (roza) vozniških dovoljenj, za katere je treba plačati od 19,4 evra do 26,44 evra, je na srečo še nekaj časa. Zadnji rok zanje se izteče po 19. januarju prihodnje leto. Iz evidenc bo umaknjenih kar 442.164 starih vozniških dovoljenj.


Kdo vse so ključni delničarji družbe Cetis, ki ustvari največ dobička z izdelavo najpomembnejših varnostnih tiskovin? Koliko več dobička so v družbi realizirali v primerjavi z letom poprej. Koliko je ob koncu lanskega leta znašala tržna vrednost delnice družbe in koliko je bila delnica višja glede na začetek istega leta?

Kakšne kupčije je ministrstvo za notranje zadeve sklenilo s Cetisom in zakaj je bil med ponudniki izbran Cetis?

Ključni lastnik v družbi Cetis je prek skupine MSIN 56-letni Matjaž Satler. Kako sta si skupaj s poslovnim partnerjem Markom Moharjem začela kopičiti bogastvo? Kakšne so njune poslovne povezave in kam vodijo? S katerimi podjetji si Skupina MSIN poleg Cetisa ustvarja dobičke?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24