Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaslužkarji iz Cetisa: kako nas lupijo pri tiskanju osebnih dokumentov

Deli na:
Zaslužkarji iz Cetisa: kako nas lupijo pri tiskanju osebnih dokumentov

Skupina Cetis le v letu 2021 realizirala 7.153.913 evrov čistega dobička, kar je za 1.276.066 evrov več kot leto poprej. - Foto: Primož Lavre

Smo v letu, ko večini med nami poteče veljavnost ključnih osebnih dokumentov; osebnih izkaznic, potnih listov, vozniških in prometnih dovoljenj. Strošek plačila izdelave novih dokumentov ni zanemarljiv, zato se lahko upravičeno vprašamo, ali je opravičljiv glede na to, da družba Cetis, ki po pogodbi z državo z izdelavo listin kuje dobičke. V minulem letu so v družbi prešteli sedem milijonov čistega dobička!

Za menjavo starega vozniškega dokumenta z novim je treba plačati 19,4 evra za redno, v sedmih delovnih dneh izdelano izdajo, kdor dovoljenje potrebuje še isti dan, bo zanj odštel 26,44 evra.

Rekordna menjava vozniških dovoljenj

V dobrem letu, med 5. januarjem 2021 in 27. januarjem 2022, je bilo zamenjanih že 66.422 vozniških dovoljenj. Rekord pri menjavi dovoljenj je bil dosežen do 30. marca letos, ko je bilo le v dveh mesecih zamenjanih še dodatnih 57.706 dovoljenj, torej skoraj toliko kot prej v vsem letu. Rekord v menjavi prazni denarnice na eni in jih polni na drugi strani: pri izdelovalcu dovoljenj, torej družbi Cetis.

Za menjavo starih (roza) vozniških dovoljenj je na srečo še nekaj časa. Zadnji rok zanje se izteče po 19. januarju prihodnje leto. Iz evidenc bo umaknjenih kar 442.164 starih vozniških dovoljen, in seveda si lahko v družbi Cetis, kjer izdelujejo tudi vozniška dovoljenja, že zdaj manejo roke. Zanje leto draginje ne velja, kajti njihovi dobički bodo spet poleteli v nebo. Lani sedem milijonov čistega dobička, koliko letos?

Foto: Mediaspeed - Ključni lastnik v družbi Cetis je prek skupine MSIN 56-letni Matjaž Satler, ki je pred časom omenil, da z družino živi v Londonu, kjer ima prijavljeno prebivališče.

Komu na čast »personalizacija«?

Poleg dobičkov na račun izdaje novih vozniških dovoljenj bodo v družbi Cetis na podlagi sklenjenih sporazumov in pogodb z državo, konkretno z ministrstvom za notranje zadeve, služili z novimi biometričnimi osebnimi izkaznicami. Za povrh se letos izteče desetletno obdobje menjave dokumentov. Če je še mogoče za nekaj mesecev odložiti nabavo vozniškega dovoljenja, se bo težko izogniti menjavi drugih dveh, osebni izkaznici potnemu listu.

Nova biometrična osebna izkaznica je od prejšnje dražja kar za dobrih deset evrov. Za odraslo osebo stane 29,53 evra, za otroke do tretjega leta 22,27 evra, za otroke med tretjim in 12. letom 24,07, za najstnike med 12. in 18. letom pa 24,93 evra. Vprašajmo se o upravičenosti take cene.

Lahko je to zanemarljiv strošek v primeru menjave enega dokumenta, postane pa skrb zbujajoč finančni zalogaj, ko morajo starši s povprečnimi ali zajamčenimi osebnimi dohodki nabaviti nove dokumente za vso družino. Naj se potolažimo, da bomo dokument uporabljali naslednjih deset let ali celo trajno, če smo dopolnili sedemdeset let?

Cene novih biometričnih potnih listov so med 34,80 in 46,10 evra za redno ter med 37,10 in 59,70 evra za prioritetno izdajo (odvisno od veljavnosti in števila strani). Letos je potekla veljavnost 111.644 biometričnim potnim listom! Ti so bili, tako kot osebne izkaznice in vozniška dovoljenja, odpravljeni z upravnih enot v družbo Cetis.

Tudi zato, da bi opravičili občutno podražitev novih izkaznic v primerjavi s prejšnjimi, v Cetisu navajajo, da je »personalizacija« novih osebnih izkaznic bistveno zahtevnejša v primerjavi s prejšnjo generacijo osebnih izkaznic. Ali res?

Foto: Bobo - Rekord v menjavi starih vozniških dovoljenj prazni denarnice na eni in jih polni na drugi strani: pri izdelovalcu dovoljenj, torej družbi Cetis.

Ključni delničarji in sedem milijonov evrov dobička

V Skupini Cetis, sestavljeni iz devetih podjetij, so imeli na dan 28. 2. 2022, kot je navedeno v Letnem poročilu Cetisa 2021, pomembne deleže v družbi tile delničarji: MSIN, d. o. o., (ključna lastnika MSIN sta Matjaž Satler in Marko Mohar) 75, 8; Kapitalska družba d. d., 7, 8; SDH, d. d., 7, 47; Optimus naložbe, d. o. o., 4, 7 odstotka.

Delež Radenka Mijatovića, nekdanjega izvršnega direktorja Skupine Cetis, ki s Petrom Groznikom, predsednikom UO družbe Cetis, vodi Skupino MSIN, je 2, 5 odstotka. S preostalim petimi delničarji so imeli 31. 12. 2021 v lasti 98,87 odstotka delnic Skupine Cetis.  

Prihodki od prodaje Skupine Cetis, ki so bili v 53, 4 odstotka (!) ustvarjeni v Sloveniji, so v letu 2021 znašali 78. 329.720 evrov (!) in so bili za 15,6 odstotka višji kot v letu 2020. V letu 2021 je Skupina Cetis realizirala 7.153.913 evrov čistega dobička, kar je za 1.276.066 evra več kot leto poprej. Ob koncu leta 2021 je tržna vrednost delnice znašala 101 evra (knjigovodska vrednost 220, 94 evra) in je bila tako za 45, 72 odstotka višja glede na začetek istega leta (knjigovodska je zrasla za 8,22 odstotka).

Kljub temu da so imeli večji dobiček in čeprav so se jim zmanjšali stroški, saj navajajo, da so se jim v primerjavi z letom 2020 znižali za 18 odstotkov (!), bomo morali državljani za nove biometrične osebne izkaznice odšteti okoli 10 evrov več. Komu na čast? Se ve, najbolj ključnim lastnikom.

Foto: Mediaspeed - Marko Mohar, poslovni partner Matjaža Satlerja, prav tako sodi v krog najbogatejših Slovencev in ima kot Satler nepremičnine na Floridi.

Kupčije med Cetisom in ministrstvom

Za izdelovanje najpomembnejših varnostnih tiskovin v Sloveniji je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ), na katerega smo naslovili vprašanja za Reporter, z družbo Cetis podpisalo okvirne sporazume. Za izpiske iz matičnega registra in orožne listine sta bila podpisana sporazuma v letu 2019 za štiri leta. Podjetje Cetis, d. d., je bilo izbrano kot najugodnejši ponudnik na javnem naročilu.

Kdo izvaja nadzor in na kakšne način, da v primeru izdaje izpiskov iz matičnega registra in orožnih listin ne pride do zlorab, na MNZ pojasnjujejo, da v podjetju Cetis ne obdelujejo osebnih podatkov, saj se obrazci ne personalizirajo pri izbranem izvajalcu, ampak se na upravne enote dostavijo samo blanketi-neizpolnjene tiskovine.

Cetisu je bilo kot edinemu ponudniku oddano tudi javno naročilo v primeru izdelave osebnih izkaznic in potnih listin, bil je tudi izbran med ponudniki za izdelavo dovoljenj za bivanje. V obeh primerih sta bila sporazuma z MNZ sklenjena z veljavnostjo deset let z možnostjo podaljšanja. O tem, kdo in kako nadzora, da ne pride do zlorab glede teh dveh najpomembnejših varnostnih tiskovin v državi, se na MNZ sklicujejo na pogodbena določila, na zakonodajo, ki ureja varstvo osebnih podatkov ter splošne uredbe o varstvu podatkov.

Poleg tega je izvajalec dolžan naročniku omogočiti nadzor nad izvajanjem ukrepov, vključno s pregledom celotne dokumentacije ter vpogledom v informacijski sistem. Vsi zaposleni pri izvajalcu so dolžni varovati zaupnost osebnih podatkov, s katerimi se seznanijo pri upravljanju del in nalog, dolžnost varovanja zaupnosti osebnih podatkov pa jih obvezuje tudi po prenehanju zaposlitve, opravljanju dela in nalog in opravljanju storitve pogodbenega obdelovalca.

Glede na sklenjene sporazume so bile nato sklenjene pogodbe med MNZ in Cetisom, na podlagi katerih je bilo za izdelavo osebnih izkaznic namenjeno iz proračunskih sredstev 32.173, 48 evra, za potne liste pa so bile sklenjene štiri pogodbe v skupni višini 91.380 evrov.

Foto: Primož Lavre - Letos je potekla veljavnost 111.644 biometričnim potnim listom. Cena za novega je med 34,80 in 46,10 za redno ter 59,70 evra za prioritetno izdajo.

Milijonar z novo rezidenco

Ključni lastnik v družbi Cetis je prek skupine MSIN 56-letni Matjaž Satler, ki je pred časom sam omenil, da z družino živi v Londonu, kjer ima prijavljeno prebivališče. V letu 2015 je v bližini protokolarnega objekta Vile Podrožnik začel graditi več milijonov vredno stanovanjsko hišo visokega razreda na 1487 kvadratnih metrov veliki parceli, ki jo je odkupil leta 2013. Satler je edini lastnik parcele in rezidence, obremenjene s hipotekami za bančno terjatev.

Po poročanju medijev si je Satler s poslovnim partnerjem Markom Moharjem in v krogu Aktive, ki je bila v lasti tajkuna Darka Horvata, ustvaril bogastvo ob privatizaciji nekdanjega družbenega premoženja s certifikati; bil je med ustanovitelji Horvatove Aktive Investa in nadzornik v podjetjih Aktive.

Kariero je Satler začel v borzni hiši Nika in leta 1994 postal direktor Pomurske družbe za upravljanje skladov, ki jo je ustanovila državna LB Pomurska banka. Lastnik in direktor družbe za upravljanje Certius je postal leta 1998. Prek podjetja MSIN ima v lasti številne družbe.

Kremen iz Šentjurja se ukvarja s pridobivanjem ognjevzdržnih materialov, EGP iz Škofje Loke izdeluje potiskano kartonsko embalažo, Keko Varicon iz Žužemberka proizvaja prenapetostne keramične zaščitne komponente. Žima iz Kranja je znana po izdelkih za slikopleskarje, industrijskih krtačah, galanteriji, v Donitu Tesnit proizvajajo tesnilne materiale.

Foto: Primož Lavre - Hiša Matjaža Satlerja v Rožni dolini v Ljubljani

Slovenski poslovneži na Floridi

Ključni poslovni partner Matjaža Satlerja Marko Mohar prav tako sodi v krog najbogatejših Slovencev, zato ni presenetljivo, da mu je ob letošnjem nakupu skoraj štirih hektarjev zemljišč v Izoli, na katerem je bila poprej načrtovana gradnja vodnega parka, uspelo oddati najboljšo ponudbo za 2 4 milijona evrov.

Velja spomniti na časopisne objave pred več kot desetimi leti, ko je bilo omenjeno, da ima Mohar, prav tako Satler, nepremičnine na Floridi. Računovodska pisarna za Moharjevo floridsko podjetje je bila hkrati sedež floridskega podjetja dveh prav tako razvpitih Slovencev, Boštjana Šobe, obsojenca iz korupcijske afere Šuštar, ter Rozane Šuštar, ki se je z možem Borisom Šuštarjem, dvakrat obsojenim na zaporno kazen zaradi korupcije, junija letos znašla v novi aferi hudih kršitev v njunih dveh podjetjih Selea in Marinblu; za Marinblu sta zakonca Šuštar prejela 2,2 milijona evrov evropskih subvencij.

Foto: STA - Nova biometrična osebna izkaznica je od prejšnje dražja kar za dobrih 10 evrov.

Z dobičkom iz Cetisa med 100 najbogatejših

Po lanskoletni oceni revije Manager je premoženje stotih najbogatejših Slovencev znašalo skoraj 7,1 milijarde evrov, za 1, 3 milijarde evrov več kot leto poprej. Z 51,5 milijona evri se je na 39. mesto lestvice uvrstil Matjaž Satler. Največ čistega dobička Skupini MSIN prinaša družba Cetis, ki je glavni igralec na trgu izdelave osebnih dokumentov v Sloveniji.

Pomenljivo je, da je v Skupini MSIN tudi KIG z Iga (do zamenjave s Tomažem Ocvirkom je podjetje vodila Marjana Novak), kjer izdelujejo avtomobilske tablice.

Seveda oboje, dokumente, med njimi vozniška dovoljenja, in avtomobilske tablice hočeš nočeš potrebujemo in zanje plačujemo državljani. Dobro je vedeti, da s svojim plačilom izdatno povečujemo že tako enormni večmilijonski dobiček družbe Cetis.