mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zares in LDS proti Brezigarjevi

Deli na:

V Zares in LDS naj bi zahtevali razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar. V Zaresu so za STA potrdili, da je predsednik stranke Gregor Golobič na četrtkovi seji vlade zahteval njen odhod, sicer da bodo v stranki odločali o vztrajanju v koaliciji. O Brezigarjevi naj bi danes razpravljal tudi kolegij predsednice LDS Katarine Kresal.

V Zares in LDS naj bi zahtevali razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar. V Zaresu so za STA potrdili, da je predsednik stranke Gregor Golobič na četrtkovi seji vlade zahteval njen odhod, sicer da bodo v stranki odločali o vztrajanju v koaliciji. O Brezigarjevi naj bi danes razpravljal tudi kolegij predsednice LDS Katarine Kresal.

O zahtevi predsednika Zaresa in ministra za visoko šolstvo Golobiča danes piše Dnevnik. STA je za potrditev izjave danes tudi sama zaprosila Golobiča, ta pa je preko svoje službe za odnose z javnostmi sporočil, da k omenjenemu zapisu nima kaj dodati. Pojasnili so le, da zapisane navedbe držijo.

O usodi Brezigarjeve naj bi na dopoldanskem sestanku razpravljal tudi kolegij predsednice LDS Katarine Kresal, vendar na stranki vsebine razprave za STA niso želeli komentirati.

Predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkič je na vprašanje, kaj v SD menijo o takih zahtevah, pojasnil, da stranka "sledi temu, kar pravi predsednik vlade", torej bodo počakali, da premier najprej opravi pogovor z ministrom Zalarjem in generalno državno tožilko Brezigarjevo.

"Če je res postopala v nasprotju z zakonom in ustavo, je jasno, da svoje funkcije ne more opravljati. Bi pa bilo treba natančno ugotoviti, ali je dejansko prišlo do takšnih kršitev zakona in ustave, kot navaja minister za pravosodje, pa pravi predsednik DeSUS Karl Erjavec. V kolikor to drži, je zahteva za njeno razrešitev utemeljena, saj nihče ne more kršit ustave in zakonov, meni Erjavec.

Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je v pisni izjavi za STA ocenil, da minister Zalar skrbi "zlasti za interese kapitalskih lobijev in LDS". "Izjave ministra Golobiča, kjer napoveduje sestanek organov svoje stranke in na katerem bi odločali o vztrajanju v koaliciji, pa ocenjujemo kot dodaten političen pritisk na predsednika vlade Pahorja, da bi podprl zamenjavo Brezigarjeve," je še zapisal Gorenak.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pa je zaplet med pravosodnim ministrom Aleš Zalarjem in Barbaro Brezigar ocenil kot Zalarjevo poseganje v tožilstvo po nalogu notranje ministrice Katarine Kresal z namenom, da bi "Kresalova preko svoje stranke prišla do nadzora in do upravljanja vseh represivnih in pravosodnih organov".

Po oceni predsednika SLS Radovana Žerjava gre v tem primeru zagotovo za neko vrsto političnega pritiska in tudi za poskus političnega vplivanja. V SLS si želijo, da bi predsednik vlade prisluhnil obema stranema. "Je pa gotovo v interesu javnosti, da se vse afere, ki so se v javnosti pojavile v zadnjem času, čim prej razrešijo," je za STA dejal Žerjav. Ob tem pa še opozarja, da "ni bila najboljša izbira", da ena politična stranka obvladuje tako notranje kot pravosodno ministrstvo.

Minister za pravosodje Aleš Zalar je v četrtek vlado seznanil z odstopom vodje specializiranega oddelka tožilstva Branke Zobec Hrastar, ki je kot razlog za svoj odstop navedla neposredno komuniciranje Brezigarjeve z enim izmed policistov specializiranega oddelka, ki je obravnaval zadevo bulfmastifi.

Zalar je po četrtkovi seji vlade povedal, da si je vlada glede morebitnih odločitev v zvezi z Brezigarjevo vzela še nekaj časa, Pahor pa je napovedal sklic skupnega sestanka, na katerem naj bi razrešili nastala nasprotja.

Brezigarjeva je Pahorju v četrtek poslala pismo, v katerem je pojasnila, da je bilo omenjeno komuniciranje s policistom zakonito, saj zakon o tožilstvu "eksplicitno določa, da mora biti generalni državni tožilec nemudoma obveščen o zadevah širšega javnega pomena".