Revija Reporter
Slovenija

Zaradi pakta Janša-Podobnik pravi »zverinjak« v SDS: Janša »odpikal« vse poslance, Grims pa zaradi tega nori

Igor Kršinar

30. mar. 2019 6:23 Osveženo: 6:35 / 30. 3. 2019

Deli na:

Janez Janša, Branko Grims in Marjan Podobnik na predvolilni prireditvi Skupaj za Kranj in Gorenjsko

Bobo

Na včerajšnji seji izvršilnega odbora SDS so razpravljali o evropski listi z naslednjim vrstnim redom: Milan Zver kot nosilec, nato obe evroposlanki Romana Tomc in Patricija Šulin, sledita evroposlanec SLS Franc Bogovič in prvak Nove ljudske stranke Franc Kangler, zadnja tri mesta pa naj bi zasedli zdravnica iz Trbovelj Alenka Forte, paraplegik Davorin Kopše in predstavnica podmladka Alja Domjan.

Slednja je zaposlena na stranki, doma je iz Radencev, kjer je tudi kandidirala za poslanko SDS, Kopše pa si je uvrstitev na listo prislužil, ker je po medijskem razkritju spornega posojila Dijane Đuđić na družbenih omrežjih prvi objavil sporočilo o donaciji stranki in s tem sprožil »siloviti upor in spontano reakcijo ljudi iz vse države proti medijskemu linču največje opozicijske stranke«.

Po drugi strani pa na listi ni nobenega poslanca SDS v državnem zboru, čeprav so bili evidentirani vsaj trije: Branko Grims, Franc Breznik in Alenka Jeraj. Včeraj dopoldne so poslanci dobili sporočilo predsednika Janeza Janše, v katerih jih je obvestil, da nikogar izmed njih ni uvrstil na evropsko listo, saj jih v naslednjih mesecih bolj kot v EU potrebuje doma.

Kajpada na listi tudi ni Janše, saj tudi njega Slovenija potrebuje veliko bolj kot Evropa. Ker je zaradi skupne liste z SLS ostalo SDS le še šest prostih mest, bi Janša med tako kvalitetno ekipo, ki sedi v poslanski skupini, težko naredil nediskriminatorni izbor.

Tako je bilo kar nekaj poslancev zelo razočaranih, ker so »izviseli« predvsem zaradi Bogoviča in Kanglerja. Posebej težko pri srcu naj bi bilo Grimsu, ki se je v zadnjih mesecih intenzivno pripravljal na evropske volitve. Pričakoval je, da bo izvoljen s preferenčnimi glasov domoljubnih volivcev, zdaj pa ga niti obkrožiti ne bodo mogli.

Precej lažje naj bi to prenesel Breznik, ki je na Štajerskem dobil zelo visoko podporo članov in ti bodo zdaj po vsej verjetnosti obkrožili Kanglerja. Grims naj bi bil tudi med najbolj glasnimi na seji izvršilnega odbora poleg podpredsednika državnega zbora Jožeta Tanka, za katerega pa je znano, da se že nekaj let z Janšo ne preneseta.

Kar nekaj poslancev je zelo razočaranih, ker so »izviseli« predvsem zaradi Bogoviča in Kanglerja. Posebej težko pri srcu naj bi bilo Grimsu, ki se je v zadnjih mesecih intenzivno pripravljal na evropske volitve. Pričakoval je, da bo izvoljen s preferenčnimi glasov domoljubnih volivcev, zdaj pa ga niti obkrožiti ne bodo mogli.

Veliko razburjenja med člani je povzročila tudi uvrstitev Bogoviča na listo, saj o njem v SDS govorijo, da je varovanec nekdanjega šefa Udbe Silva Gorenca. Pred petimi leti je denimo Zvone Černač po objavi rezultatov evropskih volitev na dvorišču sedeža SDS govoril, da je z Bogovičevo izvolitvijo SD dobila drugega poslanca. No, zdaj ga gostijo na listi SDS.

Prav zanimivo bi bilo videti tudi obraz Aleša Hojsa, ki je bil pred petimi leti na drugem mestu skupne liste NSI in SLS, potem pa ga je s preferenčnimi glasovi izpodrinil Bogovič. Zdaj pa je Bogovič na listi SDS, kamor je pred tremi leti pribežal Hojs, katerega pa sploh ni na listi te stranke.

Sicer pa je vprašanje, ali bo Bogovič tokrat spet izvoljen, saj ima hudo konkurenco v Kanglerju, ki obvladuje Štajersko – in to ne le volivce SLS, ampak tudi SDS. Na lanskih županskih volitvah v Mariboru je denimo v drugem krogu prejel več kot 42 odstotkov glasov. SLS je sicer pred petimi leti v skupno listo z NSI prispevala več kot deset tisoč glasov, večina volivcev je obkrožila Bogoviča.

Presenečenje je, da je Janša na vrh liste vnovič postavil Zvera, ki med člani ni najbolj priljubljen, saj ga je celo na njegovem Štajerskem v odborih premagala Tomčeva. Oba bosta verjetno spet izvoljena za poslanca, težko pa je to verjeti za Šulinovo, ki je bila že pred petimi leti kot edina evroposlanka izvoljena na podlagi vrstnega reda na listi, po preferenčnih glasovih pa je bila skoraj na dnu.

O evropski listi bo danes razpravljal še svet SDS, prav tako bo o njej razpravljal tudi glavni odbor SLS, ki pa je pravzaprav že zmagovalka pred evropskimi volitvami. Zelo verjetno je namreč, da bo tretji mandat, če ga bo dobila skupna lista, pripadel njej oziroma njeni kvoti, na kateri je poleg Bogoviča še njihov dolgoletni nekdanji član Kangler. SDS bo v vsakem primeru dobila zgolj dva evroposlanca.