zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi neupravičenega pripora odškodnina še enemu iz primera napada na Petka

Deli na:
Zaradi neupravičenega pripora odškodnina še enemu iz primera napada na Petka

Foto: Arhiv Reporterja

Andreju Štrucu, ki je v priporu presedel 714 dni pod obtožbo, da je vpleten v napad na nekdanjega novinarja Večera Mira Petka, tudi po odločitvi višjega sodišča pripada 60.000 evrov odškodnine z obrestmi. Višji sodniki so namreč pred dnevi v celoti potrdili prvostopenjsko sodbo, poročata današnji izdaji Dela in Slovenskih novic.

Potem ko so februarja 2001 neznani napadalci v Mežici kruto obračunali s takratnim novinarjem, kasneje poslancem, Mirom Petkom, se je pod obtožbo vpletenosti v napad na zatožni klopi med peterico obdolženih znašel tudi Štruc. Sodni proces se je avgusta 2005 končal z oprostilno sodbo za vse obdolžence, sodba je postala pravnomočna leto kasneje.

Medtem ko napadalci na Petka in naročnik še niso odkriti, so štirje od petih obtoženih v zadevi Petek proti državi vložili tožbe zaradi neupravičenega oziroma neutemeljenega pripora. Tožbe ni vložil le Branko Puc, ki edini ni bil priprt. Država je osumljenim za napad na Petka doslej izplačala dobrih 166 tisoč evrov odškodnin - gre zgolj za glavnice brez obresti, piše Delo.

Poleg Nevena Koludrovića, ki je dobil 40.000 evrov z zamudnimi obrestmi, in Štruca, ki mu je višje sodišče sedaj potrdilo dosojeno odškodnino, sta poplačilo za neupravičen pripor že dobila Stanislav Vogrinec in Drago Hojnik. Slednji se je z državo poravnal tako, da je ta namesto sprva zahtevanih 124.822 evrov privolila v plačilo 50.000 evrov odškodnine z zamudnimi obrestmi.

Štruc je sicer zahteval 412.117 evrov odškodnine. Vogrinec pa je s tožbo terjal 49.234 evrov odškodnine, a prav tako iztožil bistveno manj. Država mu je najprej izplačala 3966 evrov, nato pa še 12.414 evrov z obrestmi za izgubo dohodka, še poročata časnika.