cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaradi neodzivnosti in nekompetentnosti pozivajo k razrešitvi ministrice za kulturo

Deli na:
Zaradi neodzivnosti in nekompetentnosti pozivajo k razrešitvi ministrice za kulturo

Foto: Bobo

Združenje izdajateljev radijskih in televizijskih programov pri GZS - Medijski zbornici je predsednika vlade Mira Cerarja včeraj pozvalo, naj razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Kot razloga navajajo ministričino neodzivnost in strokovno nekompetentnost v povezavi s predlogom novele zakona o medijih, ki je trenutno v javni razpravi.

Kot so sporočili iz združenja, so ministrico povabili na razpravo, ki je potekala v sredo in na kateri so obravnavali predlog novele zakona o medijih, a je udeležbo odpovedala na dan razprave. Tudi nihče drug z ministrstva za kulturo se ni udeležil razprave, kar po njihovem mnenju kaže na odnos, ki ga ima ministrstvo do medijev.

Kot so zapisali v pozivu, slovenski mediji ugotavljajo, da je ministrica strokovno nekompetentna za pripravo medijske zakonodaje v demokratični državi, saj želi s predlogom medijskega zakona omejiti svobodo izražanja in uredniške neodvisnosti medijev v Sloveniji, na kar opozarja tudi Informacijski pooblaščenec.

Predlaga namreč sprejetje zakona, s katerim bi praktično uvedli cenzuro, drakonske kazni za medije in novinarje ter celo zaplembo medijev na način, za katerega so mediji menili, da v naši državi ni več mogoč. Pri tem pa je postopek priprave predloga potekal v popolnem nasprotju z novo agendo EU o t. i. smart regulation, po kateri se še pred objavo predloga in javno razpravo opravijo konzultacije z zainteresirano javnostjo in stroko.

V dosedanji javni razpravi je ministrica s svojim odnosom do stroke in medijev pokazala popolno ignoranco ter elementarno nepoznavanje vloge medijev v demokratični družbi. Zato nadalje pozivajo Cerarja, da po razrešitvi ministrice nemudoma pristopi k pripravi sodobne medijske zakonodaje, ki naj nastaja v dialogu z mediji in stroko.

Sodobni razvoj medijev mora po njihovem prepričanju iti v smeri deregulacije in ukinitve nerealnih obveznosti medijev, ki bosta omogočila večjo konkurenčnost slovenskih medijev v digitalni dobi, če že ne njihovo preživetje.

Sprejetje predlaganih sprememb pa bi imelo za posledico zaprtje večine izdajateljev, predvsem tistih, ki delujejo na lokalnem in regionalnem nivoju.

Kot so še zapisali, bodo poziv Cerarju člani objavljali vsako uro v svojih radijskih in televizijskih programih.