oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

»Zaprtje konzulata v New Yorku bi povzročilo nepopravljivo škodo Sloveniji!«

Deli na:

V razpravo glede reorganizacije slovenske diplomatske mreže oziroma načrtovanega zapiranja nekaterih veleposlaništev in generalnih konzulatov so se vključili tudi Slovenci, ki živijo v New Yorku. V pismu, naslovljenem na slovenski politični vrh, so se odločno izrekli proti ukinitvi generalnega konzulata v tej metropoli na vzhodni obali ZDA.

Kot so zapisali, so "z veliko zaskrbljenostjo v medijih zasledili razprave" o ukinitvi generalnega konzulata, ki poleg samega New Yorka pokriva še sedem zveznih držav na vzhodni obali ZDA.

Prepričani so, da bi zaprtje konzulata "v svetovnem gospodarskem in kulturnem središču", ki ima od vseh mest na svetu največje število generalnih konzulatov, povzročilo nepopravljivo gospodarsko in kulturno škodo ter škodovalo ugledu Slovenije v ZDA in svetu.

"V New Yorku oziroma njegovi okolici se nahaja večina slovenskih podjetij, ki že delujejo v ZDA, tukaj obstaja tudi največji potencial za krepitev slovensko-ameriškega gospodarskega sodelovanja," opozarjajo. Kot dodajajo, je za njih konzulat še toliko pomembnejši, saj težje vzdržujejo stike z domovino kot Slovenci, ki živijo bližje njenim mejam.

Pismo s pozivom, naj generalni konzulat v New Yorku ostane, je naslovljeno na predsednika republike Danila Türka, premiera Janeza Janšo, zunanjega ministra Karla Erjavca in ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmilo Novak. Podpisalo ga je 22 vidnih Slovencev, ki živijo v New Yorku.

Kot so še spomnili, so v času osamosvajanja Slovenije "napeli vse svoje moči in s protesti in pozivi po različnih kanalih pripomogli, da so ZDA priznale Slovenijo".

Poleg tega se je konzulat zaradi finančne krize pred kratkim preselil v cenejše prostore in deluje zgolj z eno diplomatko in eno lokalno administrativno uslužbenko, a je ne glede na minimalni obseg izjemno dejaven in uspešen".

Zunanje ministrstvo predlaga, da bi Slovenija v okviru varčevanja zaprla štiri veleposlaništva v članicah EU in dva konzulata. S tem naj bi letno privarčevali 1,8 milijona evrov. Med njimi naj bi bil tudi generalni konzulat v New Yorku.

V skladu z zakonom o zunanjih zadevah se diplomatsko-konzularno predstavništvo odpre ali zapre z ukazom predsednika republike. Predlog pripravi minister za zunanje zadeve, določi ga vlada po predhodnem mnenju delovnega telesa državnega zbora, pristojnega za zunanjo politiko.

O načrtovani reorganizaciji je Erjavec govoril tudi s Türkom, ki po besedah Erjavca predlogu ni nasprotoval. Minister je zato izrazil pričakovanje, da bo Türk v kratkem podpisal sklepe o zaprtju teh veleposlaništev.