boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

acun ilicali maribor af Ekipa24.si

Turški milijonar je bil navdušen! Ljudski vrt ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemska izključena iz finala Evrovizije 2024

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaposleni na RTV SLO bodo v sredo dobili nižje plače

Deli na:

V sredo bodo zaposleni na RTV SLO dobili bistveno tanjše plačilne kuverte! Še posebej bodo znižanje plač občutili najpomembnejši poklici na RTV, zaposleni torej, katerih plače že doslej niso bile visoke. Po RTV tako že smrdi po žveplu kot pravijo nekateri, kar pomeni, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo celo do generalnega štrajka.

Hišni sindikati pa so v tej čudni zgodbi odigrali podobno vlogo kot Semoličevi v Muri in Gorenju na primer – se pravi, niso se postavili za svoje člane! Vse to pa je med drugim tudi maščevanje ministrice za kulturo Majde Širca, ker so tudi zaposleni pomagali k neuspehu njenega zakona o RTV na referendumu. Majda Širca je RTV hiši povzročila velike finančne težave in neposredno pomagala k finančni luknji v višini 4,5 milijona evrov.

Zaposleni na RTV so danes od vodstva dobili naslednje obvestilo:

»Nadzorna komisija Ministrstva za kulturo in Ministrstva za javno upravo, prav tako pa tudi Računsko sodišče, sta ugotovila sistemsko napako pri obračunu korekcijske osnovne plače (Z106) pri tistih javnih uslužbencih RTV Slovenija, ki imajo po 14. členu Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) odbitek plačnih razredov, ker ne izpolnjujejo izobrazbenega pogoja. Zaradi tega se je pri odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah napačno določil korekcijski plačni razred.Zaradi odprave sistemske napake bodo zato vsi sodelavci, ki ne izpolnjujejo izobrazbenega pogoja in imajo na podlagi 14. člena ZSPJS odbitek plačnih razredov, dobili nove anekse k pogodbi o zaposlitvi s pravilnim obračunom korekcijske plače. Popravek na plačah bo izveden za mesec maj in velja za plače v bodoče. O vračilu preveč izplačanih plač, kar izhaja iz ZSPJS, se bo vodstvo pogovorilo najprej s socialnimi partnerji. Vsa pojasnila, kot tudi možnost izračuna nove plače bodo podrobneje pojasnjena v obvestilu, ki vam bo vročen skupaj z aneksom. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.«

 

Po naših informacijah so se predhodno z vodstvi sindikatov – s Petrom Kosmačem iz sindikata kulturno-umetniških delavcev, z Zoranom Medvedom iz sindikata novinarjev, Tomom Zalaznikom iz sindikata radiodifuzije ter s predsednikom sveta delavcev RTV SLO Dejanom Guzeljem - »uskladili« v imenu in namesto zaposlenih oziroma namesto njihovih transakcijskih računov, da se to lahko izpelje na tak način in brez, kot je slišati »nepotrebnega vznemirjanja zaposlenih«. Ob tem seveda nihče v hiši ne govori, kdo je kriv za nastale razmere in kdo je bil pooblaščen za korektno izpeljavo Virantovega zakona o plačnem sistemu na RTV. Kar pomeni, da je nezakonitost pri prevedbi nastala, ni pa za to nihče kriv in nihče ne bo odgovarjal! Menda je mnenje vodstva, da krivde ne bi bilo dobro subjektivizirati, ker so ti krivci zdaj sestavni del novega vodstva na RTV.

Pri tem je zanimiva tako hlapčevska vloga sindikatov, ki so preprosto dopustili, da se stvari tako odvijajo, še posebej, ker bodo nekateri slabše plačani, a izvrstni in potrebni sodelavci na RTV (zlasti v produkciji) vsak mesec ob lepo število evrov, pri nekaterih pa bo to na letni ravni pomenilo celo od 800 do 1200 evrov bruto. Ob vsem tem se RTV-jevskim sindikalnim voditeljem ne zdi potrebno, da bi predhodno o tem opravili vsaj formalne pogovore z zaposlenimi in pri tem zelo spominjajo na vlogo Semoličevih sindikalistov v Muri in Gorenju na primer.

Poznavalci RTV SLO pravijo, da po RTV že »smrdi po žveplu«, kar naj bi pomenilo, da se pripravlja generalni štrajk. Dejstvo namreč je, da se je ministrica za kulturo (ob podpori šefa nadzornega sveta Šetinca, ob tihem odobravanju direktorja TV Lombergarja in ob polnem soglasju generalnega direktorja Marka Filija , pripombe na to naj bi imel samo radijski direktor Miha Lampreht) – Majda Širca zaposlenim na RTV, še posebej pa sindikatom tako trikrat maščevala za padli zakon o RTV! Najprej je pred referendumom o tem zakonu »pozabila« na to, da je treba v državni proračun kljub vsemu umestiti dotedanji RTV prispevek, s čimer je RTV hišo oškodovala za nekaj več kot 4,5 milijona evrov, pa je sedanje vodstvo ni niti pozvalo k odstopu ali celo tožilo državo. Potem je pod njenim patronatom in novim vodstvom prišlo še do dodatne finančne luknje v višini okrog 1,5 milijona evrov, končno maščevanje vodstva RTV in ministrice nad zaposlenimi pa je »prenovljeni« plačni sistem, ko bodo zaposleni morali za dve leti nazaj vračati razliko. Tako bodo posamezniki morali vrniti od 450 do celo več kot 2000 evrov za nazaj.