boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaposleni na RTV SLO bodo v sredo dobili nižje plače

Deli na:

V sredo bodo zaposleni na RTV SLO dobili bistveno tanjše plačilne kuverte! Še posebej bodo znižanje plač občutili najpomembnejši poklici na RTV, zaposleni torej, katerih plače že doslej niso bile visoke. Po RTV tako že smrdi po žveplu kot pravijo nekateri, kar pomeni, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo celo do generalnega štrajka.

Hišni sindikati pa so v tej čudni zgodbi odigrali podobno vlogo kot Semoličevi v Muri in Gorenju na primer – se pravi, niso se postavili za svoje člane! Vse to pa je med drugim tudi maščevanje ministrice za kulturo Majde Širca, ker so tudi zaposleni pomagali k neuspehu njenega zakona o RTV na referendumu. Majda Širca je RTV hiši povzročila velike finančne težave in neposredno pomagala k finančni luknji v višini 4,5 milijona evrov.

Zaposleni na RTV so danes od vodstva dobili naslednje obvestilo:

»Nadzorna komisija Ministrstva za kulturo in Ministrstva za javno upravo, prav tako pa tudi Računsko sodišče, sta ugotovila sistemsko napako pri obračunu korekcijske osnovne plače (Z106) pri tistih javnih uslužbencih RTV Slovenija, ki imajo po 14. členu Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS) odbitek plačnih razredov, ker ne izpolnjujejo izobrazbenega pogoja. Zaradi tega se je pri odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah napačno določil korekcijski plačni razred.Zaradi odprave sistemske napake bodo zato vsi sodelavci, ki ne izpolnjujejo izobrazbenega pogoja in imajo na podlagi 14. člena ZSPJS odbitek plačnih razredov, dobili nove anekse k pogodbi o zaposlitvi s pravilnim obračunom korekcijske plače. Popravek na plačah bo izveden za mesec maj in velja za plače v bodoče. O vračilu preveč izplačanih plač, kar izhaja iz ZSPJS, se bo vodstvo pogovorilo najprej s socialnimi partnerji. Vsa pojasnila, kot tudi možnost izračuna nove plače bodo podrobneje pojasnjena v obvestilu, ki vam bo vročen skupaj z aneksom. Zahvaljujemo se vam za razumevanje.«

Po naših informacijah so se predhodno z vodstvi sindikatov – s Petrom Kosmačem iz sindikata kulturno-umetniških delavcev, z Zoranom Medvedom iz sindikata novinarjev, Tomom Zalaznikom iz sindikata radiodifuzije ter s predsednikom sveta delavcev RTV SLO Dejanom Guzeljem - »uskladili« v imenu in namesto zaposlenih oziroma namesto njihovih transakcijskih računov, da se to lahko izpelje na tak način in brez, kot je slišati »nepotrebnega vznemirjanja zaposlenih«.

Tom Zalaznik te informacije naših virov zanika. Prav tako tudi Peter Kosmač, ki nam je po elektronski pošti poslal naslednje sporočilo: "V prispevku z naslovom Zaposleni na RTV SLO bodo v sredo dobili nižje plače je v odstavku, ki govori o usklajevanju s sindikati, popolna laž in dezinformacija bralcev, prav tako nas žaljivo obtožujete hlapčevstva in primerjate z nekaterimi drugimi primeri iz realnega sektorja.Ker gre za poskus  diskreditacije predsedstva in predsednika sindikata ter za zavajanje članov sindikata in javnosti,  vas pozivamo, da to trditev prekličete, kot to narekuje zakon, in se nam opravičite. Morebitni odškodninski zahtevek pa vam bo poslal odvetnik sindikata."

Ob tem seveda nihče v hiši ne govori, kdo je kriv za nastale razmere in kdo je bil pooblaščen za korektno izpeljavo Virantovega zakona o plačnem sistemu na RTV. Kar pomeni, da je nezakonitost pri prevedbi nastala, ni pa za to nihče kriv in nihče ne bo odgovarjal! Menda je mnenje vodstva, da krivde ne bi bilo dobro subjektivizirati, ker so ti krivci zdaj sestavni del novega vodstva na RTV.

Pri tem je zanimiva tako hlapčevska vloga sindikatov, ki so preprosto dopustili, da se stvari tako odvijajo, še posebej, ker bodo nekateri slabše plačani, a izvrstni in potrebni sodelavci na RTV (zlasti v produkciji) vsak mesec ob lepo število evrov, pri nekaterih pa bo to na letni ravni pomenilo celo od 800 do 1200 evrov bruto. Ob vsem tem se RTV-jevskim sindikalnim voditeljem ne zdi potrebno, da bi predhodno o tem opravili vsaj formalne pogovore z zaposlenimi in pri tem zelo spominjajo na vlogo Semoličevih sindikalistov v Muri in Gorenju na primer.

Poznavalci RTV SLO pravijo, da po RTV že »smrdi po žveplu«, kar naj bi pomenilo, da se pripravlja generalni štrajk. Dejstvo namreč je, da se je ministrica za kulturo (ob podpori šefa nadzornega sveta Šetinca, ob tihem odobravanju direktorja TV Lombergarja in ob polnem soglasju generalnega direktorja Marka Filija , pripombe na to naj bi imel samo radijski direktor Miha Lampreht) – Majda Širca zaposlenim na RTV, še posebej pa sindikatom tako trikrat maščevala za padli zakon o RTV! Najprej je pred referendumom o tem zakonu »pozabila« na to, da je treba v državni proračun kljub vsemu umestiti dotedanji RTV prispevek, s čimer je RTV hišo oškodovala za nekaj več kot 4,5 milijona evrov, pa je sedanje vodstvo ni niti pozvalo k odstopu ali celo tožilo državo. Potem je pod njenim patronatom in novim vodstvom prišlo še do dodatne finančne luknje v višini okrog 1,5 milijona evrov, končno maščevanje vodstva RTV in ministrice nad zaposlenimi pa je »prenovljeni« plačni sistem, ko bodo zaposleni morali za dve leti nazaj vračati razliko. Tako bodo posamezniki morali vrniti od 450 do celo več kot 2000 evrov za nazaj.

Na članek se je odzval tudi predsednik Sveta delavcev RTV Slovenija Dejan Guzelj: "Protestiram zaradi netočnosti in neresničnih navedb v članku "Zaposleni na RTV SLO bodo v sredo dobili nižje plače", ki je bil objavljen na spletnem portalu Reporter.si. Svet delavcev RTV Slovenija je bil na svoji 20. seji, ki je bila v sredo 8.6.2011, seznanjen o namerah vodsta, da odpravi domnevne nepravilnosti ali napake v plačnem sistemu, ki so nastale ob prevedbi pri vseh tistih kategorijah zaposlenih, ki ne izpolnjujejo zahtevane stopnje izobrazbe za zasedanje delovnega mesta, na katerega so bili uvrščeni in je odprava nesorazmerij višja od štirih plačilnih razredov. Od vodstva smo zahtevali predložitev vseh pravnih podlag za morebitne popravke teh plač. Zahtevali smo tudi, da se ugotovi, kdo je kriv za nastalo situacijo in terjali odgovornost. Trditve, da smo se z vodstvom uskladili v imenu zaposlenih, da na tiho izpeljejo spremembe plač, so milo rečeno lažne. Nasprotno, zahtevali smo, da vsem točno predstavijo napako, ki je domnevno nastala in kakšne posledice bo vsak posameznik zaradi tega utrpel."

V zvezi s popravki plač se je že na začetku tedna s pismom oglasil odbor ZNP na RTV Slovenija:

Svetu delavcev RTV SLO - Dejan Guzelj

Sindikatu novinarjev – Zoran Medved

Sindikatu kulturno-umetniških ustvarjalcev – Peter Kosmač

Sindikatu delavcev radiodifuzije – Tom Zalaznik

 

Spoštovani!

Odbor Združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija izraža svoje presenečenje, nezadovoljstvo in zaskrbljenost zaradi načina, na katerega vodstvo RTV SLO popravlja nekakšne »napake« iz prevedbe zaposlenih v nov plačni sistem! Ne samo, da smo zaposleni informacijo o tem dobili tik pred izplačilom plač, ampak se bo izplačilo majske plače očitno zgodilo na nezakonit način, saj bi moralo vodstvo RTV SLO najprej to urediti s posebnimi aneksi in ne šele post festum. Poleg tega bi morali zaposleni dobiti natančnejše podatke o tem, do kakšnih napak v prevedbi je prišlo in še posebej, koliko zaposlenih bo zaradi napak prizadetih in kaj pomenijo posebna obvestila, ki so jih osebno na elektronsko pošto prejeli posamezniki in ki pravijo, da je prišlo do  »sistemske napake« pri obračunu korekcijske osnovne plače (Z106), prevedene plače in varovane plače pri tistih javnih uslužbencih RTV Slovenija, ki so po vstopu v plačni sistem javnega sektorja sklepali nove pogodbe o zaposlitvi. » To je celo za specialiste s področja plačnega sistema popolna »latovščina«, ki praktično ne pove ničesar, kar je tudi nesprejemljivo. Omogoča pa tudi ugibanja in manipulacije, da bodo »popravkov« plač deležni zgolj nekateri, ne pa tudi vsi.

Odbor ZNP RTV SLO zato zanima, kakšna je bila pri vsem tem vloga hišnih sindikatov in sveta delavcev, saj se širijo različne (dez)informacije, zdi pa se nam, da sindikati niso odigrali svoje vloge, svet delavcev pa tudi ne. Če nimamo prav, nas prosim argumentirano popravite.

Zadeva s temi popravki plač ni enostavna, čeprav vodstvo v svojih sporočilih piše, da kar zadeva vračilo preveč izplačanih plač, je to še stvar dogovora. To ni stvar dogovora, ker če je bila prevedba približno 700 zaposlenih napačna, ni bila zakonita, torej bo treba tudi za dve leti nazaj vračati preveč izplačano. To pa že kliče po odgovornosti tistih, ki so bili uradno na RTV SLO pooblaščeni za zakonito prevedbo v nov plačni sistem in so s tem zaposlene zavedli in oškodovali. Zato nas zanima, ali so se sindikati in svet delavcev ob vsem zavzeli vsaj za to, da se odgovorni za to šlamastiko kaznujejo!

 

Odbor ZNP RTV SLO zato tudi poziva svet delavcev in sindikate, da še pred izplačilom majskih plač skliče sestanek z zaposlenimi, kajti ne bi bilo dobro, da bi se zaradi dosedanjega skrivanja teh ukrepov (popravkov plač) po hiši širilo nezadovoljstvo, ki bi po mnenju nekaterih lahko celo eskaliralo v kakšen štrajk. RTV SLO je že brez tega v dovolj hudi finančni situaciji.

 

Hvala, ker ste nam prisluhnili in se na naš dopis odzvali!

 

Za Odbor ZNP RTV SLO

Vinko Vasle

Na pismo sta se odzvale le predsednik Sveta delavcev Dejan Guzelj in direktor Radia Miha Lampreht. Nobenega odziva pa ni bilo s strani predstavnikov sindikatov.

 

Na vprašanja, ki smo jih danes posredovali trem glavnim sindikalistom na RTV Slovenija, nam je odgovoril Zoran Medved.

Uvodoma nam je sporočil, da je o tem, da se nekaj pripravlja sem kot predsednik Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija prvič uradno slišal na 20. redni seji Sveta delavcev RTV Slovenija v sredo 8.6.2011 iz ust generalnega direktorja RTV Slovenija, pred tem pa so krožile le informacije o tem, da ima Računsko sodišče vrsto pripomb na preračun plač ob prehodu v sistem plač javnih uslužbencev, in da bo pomanjkljivosti potrebno odpraviti. »Podrobnosti niso bile znane in tudi na naša vprašanja nismo dobili konkretnih odgovorov. Že na tej seji Sveta delavcev smo vsi trije predsedniki reprezentativnih sindikatov spraševali, kakšna je pravna osnova za takšno odločitev, koliko ljudi bo s to odločitvijo prizadetih, koliko ljudi je bilo ob prevedbi plač oškodovanih tudi tako, da so jim bile izplačane nižje plače, in ne višje, kaj bo z vračanjem preveč plačane dohodnine, kdo je za nastali položaj odgovoren in ali bo kdo odgovarjal. Na vsa ta vprašanja smo dobili le odgovor, da bodo znižanja uveljavljena ob izplačilu majske plače 15.6.2011, da je prizadetih okoli 600 ljudi z manjkajočo izobrazbo glede na zahtevano na delovnem mestu, ki ga zasedajo, in da se še ne ve, kaj je povzročilo napako v računalniškem sistemu, ki je bil uporabljen za nove izračune.«

 

Kako ste kot zastopniki interesov članov in zaposlenih ravnali doslej in kakšen je izkupiček teh vaših ravnanj?

Sindikat novinarjev Slovenije in Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija sta že leta 2008 (sam sem predsednik KNS šele od marca 2011!) ugotovila, da je bilo veliko naših članov oškodovanih pri prevedbi plač in prehodu na sistem plač v javnem sektorju, sindikat je vsem članom, ki so se nanj obrnili, nudil pravno pomoč in več kot 100 tožb je bilo vloženih na delovna in socialna sodišča z zahtevki, da se napake in krivice odpravijo.  Ker je te postopke vodil SNS, Vas prosim, da se za podrobnosti in natančno statistiko obrnete na Iztoka Jurančiča, predsednika SNS. Rezultati teh tožb so bili, če govorimo o učinkih, različni: nekaj primerov je bilo na sodiščih dobljenih, sklenjeno je bilo tudi nekaj poravnav, večina postopkov pa še ni zaključena. Leta 2008 še ni bilo govora o kakšni računski napaki pri prevedbi plač, niti o zahtevah Računskega sodišča, zato se prej kot zdaj na ta konkreten problem niti nismo mogli odzvati.

Kdaj in kako ste zahtevali odgovornosti za tiste/tistega, ki so krivi za to plačno šlamastiko?

Odgovornost za napake bomo zahtevali, ko bomo imeli popoln in verodostojen vpogled v vse, kar je bilo storjeno. Danes smo ves dan po organizacijskih enotah ugotavljali, kakšna je vsebina aneksov, ki so jih prejeli naši člani, zahtevali smo tudi popolno statistiko, koliko novinarjev je bilo prizadetih s to zadnjo odločitvijo uprave, in koliko jih je po posameznih organizacijskih enotah. Morebitno odgovornost, namreč, ni mogoče zahtevati samo za eno napako, saj domnevamo, da je bilo napak več, in da so se nabirale, in tudi odprava te ene nepravilnosti, ki naj bi jo priporočilo Računsko sodišče, odpira še vrsto drugih vprašanj, na katera še nimamo popolnih odgovorov. Jih pa terjamo! In sicer, odgovore na vprašanja: kakšna je pravna osnova za odločitev uprave, da prav zdaj izvede znižanje domnevno previsoko izplačanih plač delu zaposlenih na RTV Slovenija, ali je prav, da so bile izplačane nižje plače še preden so zaposleni, ki jih takšno znižanje zadeva, dobili in lahko podpisali anekse k pogodbam o zaposlitvi, zakaj napaka v izračunu ni bila ugotovljena že pri prvih izplačilih v letu 2008, in kako bo z vračilom preveč plačane dohodnine, ki so jo zaposleni morali plačevati zaradi višjih plač, saj bi bila odmerjena dohodnina ob nižjih plačah tudi nižja? Po do zdaj zbranih informacija se nakazuje tudi možnost porazdeljene krivde med Ministrstvom za javno upravo in upravo RTV Slovenija, slednja naj bi se celo nanašala na mandata tako prejšnje kot sedanje uprave. Toda, dokler so to samo ugibanja in ni jasnih dokazov, se na pamet ne bomo izrekali, v naslednjih dneh pa bomo pozvali Nadzorni svet in Programski svet RTV Slovenija, da obravnavata nastali položaj in sprejmeta ustrezne odločitve.

Kako to, da pred dokončanjem vseh postopkov, sindikati niso vsaj zahtevali od vodstva RTV, da se ukrepi znižanja plač začasno zamrznejo? Po naših podatkih računsko sodišče sploh ni zahtevalo ukrepa znižanja plač, ampak je dalo le priporočilo.

Na že omenjeni seji Sveta delavcev smo opozorili tudi na možnost, da se znižanje ne izvede do zaključka vseh postopkov, toda uprava RTV Slovenija se je, kot so nam pojasnili, odločila za presečni datum in  čim hitrejšo odpravo ugotovljene nepravilnosti, da zaradi nadaljevanja višjih izplačil ne bi prišlo do še višje škode. Odločitev o tem je avtonomna pravica uprave, o tem ni dolžna spraševati, niti ni spraševala sindikatov. Zato tudi nismo mogli zahtevati, da svoje odločitve zamrzne, saj smo bili z njimi soočeni praktično istočasno kot zaposleni, na katere se nanaša. Takšna odločitev uprave ali spoštovanje priporočil Računskega sodišča tudi ne morejo biti predmet pogajanja med upravo in socialnimi partnerji, zato precenjevanje vloge sindikatov v tem primeru samo zamegljuje resnični problem.

Končno: bi lahko natančneje opisali vlogo vaših sindikatov pri tej vroči RTV-jevski zgodbi?

Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija ni imela nikakršne vloge pri tej vroči zgodbi, naša vloga, na žalost, nastopi šele zdaj, ko je več kot očitno, da bomo morali sanirati več sistemskih napak in številne posamične napake, katerih izvor je v tem, da smo bili zaposleni na RTV Slovenija sploh uvrščeni med javne uslužbence, ki jih zakonodaja obravnava kot državne uslužbence. Takšen status zaposlenih na RTV Slovenija je v ostrem nasprotju z naravo medijske dejavnosti in naravo, vsebino in strukturo javne službe, ki jo opravljamo, in v praksi povzroča številne nesporazume in dnevne težave ter ogroža avtonomijo novinarskega in uredniškega dela ter našo neodvisnost in verodostojnost v razmerju do javnosti.

Jutri bo okrog 600 zaposlenih dobilo nižjo plačo. O tem so bili obveščeni dva dneva pred izplačilom. Ob prejemu plačilne liste naj bi podpisovali anekse k pogodbam, ki jim jemljejo denar. Se vam v sindikatu to zdi v redu oziroma, kako to komentirate?

 Kar zadeva anekse, sem že odgovoril, da se nam zdi napačno, da zaposleni aneksov in natančnih pojasnil niso dobili prej, vsekakor pa preden jim bo že izplačana nižja plača. Danes smo s kolegi iz različnih organizacijskih enot že ugotavljali, da so se ob izdaji aneksov zgodile nove krivice, te so, na primer, dobili tudi delavci, ki čez nekaj dni ali tednov odhajajo v pokoj, da so nekaterim zaposlenim z manjkajočo izobrazbo, ki imajo več kot 23 let delovne dobe (14. člen ZSPJS), že ob prevedbi plač znižali plače za dva indeksa, lahko pa bi jih le za enega. Toda, vse te primere bomo zdaj morali preučiti in obravnavati individualno, novinarski sindikati pa bodo pri tem svojim članom nudili polno pravno pomoč.

 

Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RT VSLO je na svoji 22. redni seji dne 14.06. 2011 sprejel SKLEP:

Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev poziva Nadzorni svet RTVSLO, da v zvezi s »sistemsko napako« v izračunu plač delavcev RTVSLO,  sproži kazenske in odškodninske zahtevke zoper odgovorno osebo, ki je vodila projekt izvedbe plačnega sistema v JZ RTVSLO. Iz tega izhaja tudi,da mora generalno vodstvo RTVSLO odstopiti.        

Peter Kosmač, predsednik sindikata, ob tem pravi:

Sindikat KUU RTV  se je pogajal za nov plačni sistem na ravni javnega sektorja vse od leta 2002 in dosegel vključitev 16 delovnih mest v nabor orientacijski DM javnega sektorja.  To so DM, ki so nosilna za kulturno-umetniške programe RTV: režiser, scenarist, dramaturg, glasbeni urednik,  napovedovalec voditelj, glasbenik v somfoničnem orkestru, prevajalec, lektor, scenograf, kostumograf, snemalec, kamerman, … Torej delovna mesta, ki sodijo v plačno skupino G (umetniški poklici in strokovni delavci na področju kulture).  Plačni razredi za navedena delovna mesta so bili izpogajani na ravni zastavljenih ciljev iz leta 2001 (umetniška delovna mesta v RTV so bila v osnovi za 30% nižje vrednotena od primerljivih DM v javnem sektorju, kar je bilo v pogajalskem procesu odpravljeno) . Primer: režiser 41 plačni razred, napovedovalec  32, glasbeni urednik 34 PR  itd.  Seveda smo se izpogajali tudi za nazive prvak v poklicnih skupinah  režiserji, v glasbenem korpusu , dramaturgiji…  S podpisom aneksa h KP JZ RTV S leta 2008, ko so bila končana tudi pogajanja znotraj RTV, je bila vloga sindikata za nov plačni sistem in odpravo plačnih nesorazmerij  končana. No, ne povsem, saj je sindikat oblikoval poseben sklad za financiranje tož/pritožb članov sindikata, ki  so bili ob vstopu v nov plačni sistem nepravilno razvrščeni na DM, ali pa jim je delodajalec nepravilno izračunal prevedbo plače,  nepravilno odmeril   PR po merilih za priznavanje ne napredovanja za preteklih 15 let.

Pritožb/tož je bilo veliko, sodne prakse za plačni sitem javnega sektorja ni bilo, tako da postopki na sodiščih še potekajo. Za vse nepravilnosti po podpisu aneksa h KP  leta 2008 je odgovoren delodajalec, tudi za aktualni primer.

Sindikat KUU RTV   ni  nikoli v svojem  22-letnem delovanju hlapčeval ali  deloval proti interesom članstva. Zato smo bili v pogajanji tudi uspešni, ne glede na hude trenutke v pogajanjih tako na ravni javnega sektorja z vladno pogajalsko komisijo kot tudi v RTV. Vselej smo nastopali z močjo argumentov, v pogajanja vključevali profesorje z AGFRT kot svetovalce ali pa pridobivali stališča/prakse iz širšega EU-prostora; seveda pa smo morali nekajkrat poseči tudi po grožnji s stavko.

Trenutno je ta zamrznjena, ker smo uspeli podpisati stavkovni sporazum z delodajalcem in to za tri stavkovne zahteve:

ponovna ustanovitev TV-izvedbe, v kateri bodo združeni vsi kreativni poklici na televiziji;  humanizacija delovnega procesa z učinkovitim planiranjem;  zagotovitev optimalne zasedbe DM v simfoničnem orkestru. Vodstvo  smo za prvo stavkovno zahtevo pred kratkim  že opozorili, da se čas za njeno uresničitev izteka.