državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaposleni na Hypo banki kot staro železo za odpad

Deli na:

Nenavadni prijemi vodstva Hypo Alpe-Adria. Zaposleni so zanje staro železo, primerno za odpad.

S prazničnimi voščilnicami, ki jih vodstvo banke Hypo Alpe-Adria rado naslavlja na zaposlene, povsem prikrivajo pravo, že povsem moreče delovno ozračje. »Kaj naredimo s starim železom? Gre na odpad!« je bila le ena izmed najbolj osupljivih izjav Boža Belčeca, novega direktorja kadrovske službe, namenjena že povsem prestrašenim uslužbencem, nad katerimi vodstvo banke vztrajno izvaja mobing. Kot je zapisano v anonimni prijavi, ki je bila poslana Inšpektoratu RS za delo, so se prvi pritiski začeli takoj po zamenjavi nekdanjega vodstva z novim pred dobrim letom. Takrat naj bi novo vodstvo z Alexandrom Pickerjem na čelu (ta se je 29. februarja letos poslovil, saj je bil imenovan za predsednika bosenske banke v Mostarju) vabilo na pogovor bližnje sodelavce starega vodstva ter jih dobesedno zaslišalo: kdo si, v kakšnem sorodstvenem razmerju si z odstavljenim vodstvom, zakaj delaš v Hypu, kdo te je zaposlil. Po opravljenem pogovoru naj bi sledil suspenz in nato odpoved.

Ker psihični pritiski ne pojenjajo, temveč se stopnjujejo, je že več delavcev odšlo na bolniški dopust ter doživelo celo živčne zlome. Pritožba zaposlenih nad novim šefom bonitetne službe banke in lizinga, ki je zahteval popolno tišino in ni dovolil niti tega, da bi se zaposleni med seboj pogovarjali o službenih zadevah, se je končala z vpitjem predsednika uprave Alexandra Pickerja. Vse tiste, ki so se oglasili v njegovi pisarni, da bi mu predstavili položaj, je namreč ozmerjal s fašisti, nacisti …, ena izmed zaposlenih pa se je dan zatem znašla na prisilnem dopustu. Zaposlenim naj bi menda pregledovali elektronsko pošto, napovedana so nova odpuščanja, premestitve delavcev in zmanjšanje izhodiščnih plač. Kljub temu naj bi banka v minulem letu na novo zaposlila izjemno veliko ljudi.

Po vsem tem je kar težko verjeti, a je vendarle res, da je ta banka lani pridobila celo certifikat uglednega delodajalca in tako postala ena izmed najbolj zaželenih zaposlovalcev na slovenskem trgu. Na naša vprašanja o številu na novo zaposlenih in kolikšno je bilo število odpovedi o pogodb o zaposlitvi, so nam pojasnili, da so samo v minulem letu zaposlili 108 novih sodelavcev. Zatrdili so, da ni napovedanih nobenih novih odpuščanj, sicer pa ta sploh ne bodo potrebna, saj se bodo zaposleni, kot so posredno priznali, sami odločili za odhod. V banki so namreč zaradi racionalizacije delovnih procesov uvedli interno reorganizacijo, s katero vsi zaposleni niso povsem zadovoljni: »To pomeni, da se bomo v bližnji prihodnosti najverjetneje soočali z naravno fluktuacijo.« Ko smo jih še vprašali, koliko resnične so vse kršitve vodstva v obliki mobinga, so nam odvrnili, da je interna raziskava, ki jo izvajajo enkrat na štiri mesece, pokazala, »da se trend zadovoljstva zaposlenih v hiši dviguje in ni nobenih 'rdečih semaforjev'«.

Z novo racionalizacijo so vsi zaposleni prejeli nove pogodbe o zaposlitvi, ki so jih tudi podpisali in vrnili delodajalcu: »Te aktivnosti in dejanja jasno kažejo, da je Hypo Alpe Adria dober delodajalec, ki svojim zaposlenim daje varnost in gradi zaupanje v obe smeri.« Potrdili so, da so lani imeli eno prijavo o sumu mobinga na Inšpektorat za delo: »Postopek je končan in ni pokazal nobenega večjega problema. Z morebitnimi novimi prijavami pa nismo seznanjeni.«