klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zamenjali bodo vse

Deli na:

Še kakšen teden ali dva pa bo kadrovski števec, ki beleži politične zamenjave, prenehal delovati, saj bodo zamenjali vse, ki so bili imenovani v preteklem mandatu, je na javni tribuni SDS povedal predsednik SDS Janez Janša. To in pa druge poteze nove vlade po njegovem kažejo povsem drugačno sliko, kot so jo njene stranke obljubljale pred volitvami.

Še kakšen teden ali dva pa bo kadrovski števec, ki beleži politične zamenjave, prenehal delovati, saj bodo zamenjali vse, ki so bili imenovani v preteklem mandatu, je na javni tribuni SDS povedal predsednik SDS Janez Janša. To in pa druge poteze nove vlade po njegovem kažejo povsem drugačno sliko, kot so jo njene stranke obljubljale pred volitvami.

Glede gospodarskih kazalcev je predsednik SDS povedal, da če se bodo napovedi o zmanjšanju gospodarske rasti za štiri odstotke uresničile, bo to prvo leto, ko bo Slovenija začela zaostajati v približevanju povprečni razvitosti EU. Po njegovem je namreč v zadnjih letih vseskozi zmanjševala zaostanek za povprečjem EU, če se bodo napovedi uresničile, pa temu prvič ne bo tako. Kljub temu upa, da se to ne bo zgodilo.

Razlog za takšno zmanjševanje Janša vidi v nekaterih objektivnih okoliščinah, na katere vlada ne more vplivati, kot je globalna gospodarsko-finančna kriza, del pa tudi v tem, da vlada ne izkorišča možnosti, da ukrepa tam, kjer bi lahko in kjer ni odvisna od globalnih okoliščin.

Na javni tribuni je tudi zavrnil nekatere navedbe, da je njegova vlada sedanji pustila prazno blagajno. Po njegovem je Slovenija glede na zadolženost države leto 2008 končala kot druga najmanj zadolžena država v Evropi, prav tako pa z eno najnižjih stopenj nezaposlenosti v EU.

Prav tako smo leto 2008 končali z najnižjimi trošarinami na gorivo v Evropi, nekaj mesecev pozneje pa so te trošarine ene izmed najvišjih v EU. Spremenjen je bil tudi sistem vinjet, in sicer tako, da bodo nove dražje celo od letnih vinjet v Avstriji, je povedal.

V SDS se tudi ne strinjajo s skoraj tretjinskim zmanjšanjem števila notarjev in spreminjanjem zakona o odvetniških tarifah, po katerem bodo lahko odvetniške tarife znova določali odvetniki sami. Po njegovem namreč slednji služi izključno koristim lobija, ki je blizu tistim, "ki uvajajo spremembe".

Glede izbrisanih Janša meni, da bi se na koncu lahko zgodilo, da bodo odškodnine izbrisanim plačevali tisti, ki niso nič krivi, ne pa tisti, ki so za izbris dejansko krivi. Dodal je še, da si večina izbrisanih statusa leta 1992 ni želela urediti, "zdaj pa se skuša z čarovnijo uvoziti veliko število volivcev v Slovenijo".

Predsednik SDS meni, da sedanja koalicija ne bo razpadla še tako kmalu, saj je "močno ideološko povezana". Tudi za afero Patria ne verjame, da bo raziskana kaj kmalu, saj "je tožilka, ki vodi zadevo, žena Zvonka Hrastarja, ki me je aretiral leta 1988".

Podpredsednik stranke Milan Zver pa je ocenil, da je vlada Boruta Pahorja pri sprejemanju protikriznih ukrepov prepočasna in preveč restriktivna. Vlada zagovarja načelo, da je treba ukrepe sprejemati počasi in premišljeno, medtem ko je filozofija politikov in gospodarstvenikov v državah EU ta, da je treba z njimi pohiteti in da je izgubljen vsak dan, je dejal in dodal, da bi se vlada Janeza Janše s krizo spopadla bistveno bolje.

Predsednica Gospodarskega foruma SDS Zofija Mazej Kukovič pa je ocenila, da sedanji protikrizni ukrepi sploh niso ukrepi, saj podjetij v ničemer ne spodbujajo k razvoju.

Današnja regijska javna tribuna je ena izmed niza tovrstnih javnih tribun, ki jih želi stranka izpeljati pred majskim kongresom, z njimi pa želi po Zverovih besedah okrepiti stik s svojim članstvom.