supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

Vrtec igralnica otrok Svet24.si

Ministrstvo: Sprememba vrtčevskih normativov ...

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

Stanislav2 Njena.si

Stanislav z delom in vrednotami navdušuje v ...

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Zalarja v aferi bulmastifi

Deli na:

V času, ko je višji sodnik Boštjan Zalar soodločal o usodi bulmastifov, je bil njegov brat Aleš Zalar zaposlen v odvetniški pisarni Mira Senice. Sodnik Boštjan Zalar bi se moral po zakonu o pravdnem postopku izločiti iz sojenja zaradi okoliščin, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti, a tega ni storil.

V času, ko je višji sodnik Boštjan Zalar soodločal o usodi bulmastifov, je bil njegov brat Aleš Zalar zaposlen v odvetniški pisarni Mira Senice. Sodnik Boštjan Zalar bi se moral po zakonu o pravdnem postopku izločiti iz sojenja zaradi okoliščin, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti, a tega ni storil.

V zadevi vračila bulmastifov zdravniku Saši Baričeviču, ki so ga njegovi psi prejšnji mesec pokončali, prihajajo na dan nove okoliščine. V senatu upravnega sodišča, ki je 10. marca 2008 odpravilo odločbo veterinarske uprave o humani usmrtitvi dveh psov (Joy in Atlasa, tedaj v zavetišču Gmajnice), je odločal tudi višji sodnik Boštjan Zalar, brat sedanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Zalar je bil v času odločanja o usodi psov na upravnem sodišču zaposlen v odvetniški pisarni Mira Senice, zastopniku Baričeviča pri njegovih interesih za vračilo psov in proti usmrtitvi. Od konca novembra leta 2007 do konca marca leta 2008 je bil Aleš Zalar pri Senici zaposlen kot svetovalec za mediacijo in arbitražo. Po zakonu o pravdnem postopku bi se moral Boštjan Zalar tako izločiti iz sojenja zaradi okoliščin, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti; v tem primeru gre za sorodstveno razmerje z zaposlenim pri odvetniški pisarni, ki zastopa eno od strank. Kljub temu se ni izločil iz postopka, zanimalo nas je, zakaj.


Kot pravi višji sodnik Boštjan Zalar, za zaposlitev svojega brata pri Senici ni vedel vse do zdaj, ko smo ga v zvezi s tem vprašali. Če bi to vedel že takrat, ko mu je bil dodeljen spis v tej zadevi ali kasneje, ko je tekel postopek, bi predlagal svojo izločitev. Ob tem poudarja, da od maja 1999, odkar je v službi na upravnem sodišču, nikoli nihče ni poskušal vplivati na njegovo presojo v določeni zadevi mimo senata, v katerem je soodločal. Trenutno se izloča iz odločanja v postopkih, v katerih sta toženi stranki pravosodno ministrstvo ali vlada (njegov brat Aleš Zalar je pravosodni minister, op. p.), in v vseh drugih primerih, v katerih so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o njegovi pristranskosti. V oporo svoji trditvi, da ni vedel za zaposlitev brata pri odvetniški pisarni Senica, opozarja na naslednji upravni spor v zvezi z bulmastifi 24. julija 2009. Ta spis mu je bil dodeljen po vrstnem redu: tedaj je upravno sodišče z začasno odredbo odločilo v škodo interesom odvetniške pisarne Senica, saj je zaradi varstva javnega interesa in življenja ljudi odločilo, da se psi nemudoma odvzamejo lastniku in vrnejo v zavetišče.