GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar, odstopi

Deli na:

Vrhovno sodišče je z mnenjem, da sedanji kazenski zakonik omogoča sojenje mladoletnikom, potrdila mnenji zakonodajnopravnih služb vlade in DZ, je dejal predsednik odbora za pravosodje Vinko Gorenak in dodal, da pravno praznino vnaša Zalarjeva novela zakonika. Ministra za pravosodje Aleša Zalarja pa je pozval, naj razmisli o svojem odstopu.

Vrhovno sodišče je z mnenjem, da sedanji kazenski zakonik omogoča sojenje mladoletnikom, potrdila mnenji zakonodajnopravnih služb vlade in DZ, je dejal predsednik odbora za pravosodje Vinko Gorenak in dodal, da pravno praznino vnaša Zalarjeva novela zakonika. Ministra za pravosodje Aleša Zalarja pa je pozval, naj razmisli o svojem odstopu.

Gorenak je na novinarski konferenci povedal, da je vrhovno sodišče ugotovilo, da Šturmov kazenski zakonik nima pravne praznine. "Smo v nenavadni situaciji, v kolikor bi bila prihodnji teden v DZ sprejeta Zalarjeva novela kazenskega zakonika, ki ima samo en člen in ki je bila sprejeta na ilegalni seji odbora za pravosodje," je pojasnil. Obenem je dejal, da je za torek sklical sejo odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje.

Po besedah predsednika odbora je Zalar "sredi marca pompozno povedal", da ima sedanji kazenski zakonik pravno praznino in da se mladoletnikom ne more soditi. Minister Zalar, je nadaljeval Gorenak, se je pri tem skliceval na mnenje sveta za kaznovalno pravo, medtem ko sta zakonodajnopravni službi vlade in DZ trdili, da te praznine ni. Prav tako je ljubljansko višje sodišče potrdilo, da pravne praznine ni, je dodal.

Kot je tudi povedal Gorenak, je svet za kaznovalno pravo političen organ, ki ga vodi sam minister. Predsednik odbora je prav tako prepričan, da je Zalarjeva ocena, da ima sedanji kazenski zakonik pravno praznino, politična ocena. Ob tem je dodal, da se zaradi zadev, kot so odvetniki, notarji in novela kazenskega zakonika, mapa o Zalarju "kar precej debeli".

Predsednik odbora za pravosodje je spomnil, da je 15. aprila prekinil sejo odbora in jo prestavil na 6. maj ravno zato, ker je računal, da bo do takrat znano stališče vrhovnega sodišča o noveli kazenskega zakonika. "Edino vrhovno sodišče je tisto, ki lahko pove, ali nekaj velja ali ne, ne pa minister Zalar," je opozoril.

"Ker do sredine seje, do 6. maja, ni bilo mnenja vrhovnega sodišča in ker me je to obvestilo, da bo o mnenju razpravljalo danes, sem sejo pisno, poudarjam pisno, prestavil na 11. oz. 12. maj," je pojasnil Gorenak. Obenem je dodal, da se je skupina poslancev koalicije na nadaljevanju neke druge seje odločila, da bo nadaljevala sejo brez predsednika odbora.

"Mojo pisno prestavitev so razglasili za predlog in ne za dejstvo in so seveda sejo nadaljevali ter jo tudi končali," je dejal in zatrdil, da je bila to ilegalna seja, saj poslovnik DZ tega ne omogoča niti večini niti manjšini.

Kot je poudaril, bi lahko, če bi dopustili takšno prakso, v tistem trenutku, ko bi bilo v dvorani DZ več poslancev opozicije kot koalicije in ko bi predsednik DZ prekinil sejo, na oder stopil podpredsednik DZ France Cukjati in rekel, da glasujejo o tem, ali se seja prekine ali ne.

"Prisotna opozicija bi sodelovala in bi sprejela nek zakon in to bi obveljalo," je dejal in dodal, da je bilo nadaljevanje seje odbora za pravosodje tipičen precedens, zakaj se to ne sme storiti.

Kot je znano, je vrhovno sodišče danes sprejelo načelno mnenje, da sedanji kazenski zakonik velja tudi za mladoletnike.

Gorenak pa je glede poziva ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal, da naj odstopi, na novinarski konferenci poudaril, da je Kresalova zamenjala pravne pojme. "Državni zbor je tisti, ki je njo imenoval. Jaz lahko njo pozovem k odstopu, ne pa one mene. To je absurdno," je ocenil in pojasnil, da lahko njega pozove k odstopu DZ ali pa ljudje, ki so ga izvolili.