favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar ne bo predlagal menjave Brezigarjeve

Deli na:

Pravosodni minister Aleš Zalar je dejal, da v četrtek ne bo predlagal razrešitve generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Vnovič se je zavzel za krepitev pristojnosti državnotožilskega sveta pri imenovanju generalne državne tožilke. Vprašanje, ali bo Brezigarjeva, če bo prišlo do razrešitve, razrešena v državnem zboru, pa Zalar še pušča odprto.

Pravosodni minister Aleš Zalar je dejal, da v četrtek ne bo predlagal razrešitve generalne državne tožilke Barbare Brezigar. Vnovič se je zavzel za krepitev pristojnosti državnotožilskega sveta pri imenovanju generalne državne tožilke. Vprašanje, ali bo Brezigarjeva, če bo prišlo do razrešitve, razrešena v državnem zboru, pa Zalar še pušča odprto.

Minister Zalar je danes ob robu srečanja z avstrijsko pravosodno ministrico Claudio Bandion Ortner povedal, da bo glede predloga za razrešitev Brezigarjeve počakal do petkovega sestanka. Potrdil je, da je na ta sestanek poleg ministra in Brezigarjeve povabljena tudi višja tožilka Branka Zobec Hrastar.

Kot je pojasnil Zalar, na ministrstvu že nekaj časa pripravljajo nov zakon o državnem tožilstvu, ki bi okrepil državnotožilski svet. Svet bi imel po novem pristojnost merjenja in ugotavljanja učinkovitosti in uspešnosti tožilcev. Njegova pristojnost pa bi se nanašala tudi na kadrovske zadeve, je dejal.

Vendar pa to po njegovih besedah pomeni, da se spremeni tudi sestava organa. Sedaj je namreč svet "cehovsko zaprt", po novem pa bi del članov izmed sebe izvolili državni tožilci, del pa bi bil zunanjih pravnih strokovnjakov. V primeru sodnega sveta te na primer izvoli državni zbor na predlog predsednika republike, je pojasnil Zalar.

Minister meni, da bi bil to najbolj prepričljiv in pravno konsistenten način ukinitve vpliva na postavljanje ali odstavljanje pravosodnih funkcionarjev. Pričakuje, da bodo ta predlog podprle vse politične stranke. Na vprašanje, ali ta novi predlog pomeni, da je v tem primeru "zmagala" Brezigarjeva, je Zalar odvrnil, da tu ne gre za to, da bi kdo zmagal ali izgubil. "Če kdo tu zmaga, zmaga pravna država," je poudaril.

O tem, kaj ta predlog nove ureditve pomeni v konkretni situaciji oz. ali bo razrešitev Brezigarjeve, če bo do nje prišlo, potekala v državnem zboru, pa je Zalar dejal, da to vprašanje za zdaj pušča še odprto. Ta trenutek zakon še velja in če bi se sedaj sprožil postopek, bi se uporabil veljavni zakon, je pojasnil.

V torkovem pogovoru za TV Slovenija je Zalar sicer dejal, da ne LDS, ne vlada in ne parlament - ne glede na to, kdaj se Barbari Brezigar izteče mandat - ne bo postavljal novega generalnega državnega tožilca, če državni zbor podpre novi koncept.

Na vprašanje, ali gre v podobnem smislu pričakovati tudi spremembo zakona o sodiščih, v kateri bi bil spremenjen način imenovanja predsednika vrhovnega sodišča, pa je Zalar dejal, da si bo prizadeval za spremembo tega zakona, a da tega ni mogoče storiti sredi kandidacijskega postopka.

Minister ocenjuje, da je bil razlog za majhno število kandidatov za predsednika vrhovnega sodišča tudi v tem, da so se morebitni kandidati zavedali, da jih čaka neprijeten postopek političnega preigravanja v državnem zboru. "Če imamo ustavno sodišče, ki si samo izbere predsednika, naj si ga pa še vrhovno," je še poudaril pravosodni minister.