benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zalar in Brezigarjeva s Pahorjem

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor je za petek sklical sestanek z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, ki sta udeležbo že potrdila, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Sestanek, povezan z nesoglasji med Brezigarjevo in Zalarjem, je Pahor napovedal že po četrtkovi seji vlade.

Predsednik vlade Borut Pahor je za petek sklical sestanek z ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, ki sta udeležbo že potrdila, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Sestanek, povezan z nesoglasji med Brezigarjevo in Zalarjem, je Pahor napovedal že po četrtkovi seji vlade.

Vlada se je namreč na četrtkovi seji seznanila s vsebino pisma, ki ga je premieru Borutu Pahorju poslal minister Aleš Zalar. V pismu je Zalar med drugim zapisal, da je prejel informacijo o protiustavnem in nezakonitem ravnanju Brezigarjeve. Ob tem se je skliceval na odstopno izjavo vodje specializiranega oddelka v skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Branke Zobec Hrastar, ki je odstopila 22. februarja.

Iz nje po navedbah ministra izhaja, da je Brezigarjeva v konkretni zadevi specializiranega oddelka po telefonu in brez vednosti Zobec Hrastarjeve policistu, ki mu je bila zadeva dodeljena, dajala navodila za preiskovanje in mu naročila, da jo mora obveščati o poteku preiskave.

Pahor je po seji vlade poudaril, da z ministrom Zalarjem deli zaskrbljenost in da ta ima njegovo zaupanje. Obenem pa je dejal tudi, da njegovo zaupanje še vedno uživa Brezigarjeva, drugače bi predlagal sprejem sklepa o njeni razrešitvi.

Sicer pa je pismo premieru poslala tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar. V njem Brezigarjeva ugotavlja, da minister za pravosodje protiustavno in nezakonito posega v delo in vodenje državnih tožilstev. To se je po njenem potrdilo ravno z njegovimi zadnjimi reakcijami, s katerimi Brezigarjevi očita protiustavno in nezakonito ravnanje

Po njenih navedbah je Zalar ustavo kršil s pritiski, ki jih je nanjo izvajal v primeru odločitve tožilstva glede kazenskega pregona zoper Magnusa Berglunda in v primeru, ko je neposredno komunicirala z enim izmed policistov specializiranega oddelka tožilstva, ki preiskuje vpletenost policistov v objavo slik iz garaže Saše Baričevića.

Za razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar so se pretekli teden sicer zavzeli predvsem v Zares in LDS. Od Pahorja bodo, kot je pojasnila svetovalka za odnose z javnostmi ministrice za notranje zadeve Petra Škofic, zato zahtevali, da o morebitni razrešitvi Brezigarjeve razpravljajo na torkovi seji kolegija predsednikov koalicijskih strank pri premieru. Zahtevajo, da se seje udeležijo tudi vodje koalicijskih poslanskih skupin in pravosodni minister.

Devet tožilcev pisalo Pahorju

Devet tožilcev v pismu predsedniku vlade Borutu Pahorju zagotavlja, da je šlo v primeru odločanja o pregonu Magnusa Berglunda in kontaktiranju generalne državne tožilke Barbare Brezigar s policistom specializiranega oddelka v zadevi Baričevič, zgolj za izvajanje zakonskih pristojnosti.

Omenjeni pravosodni funkcionarji tako zavračajo očitke, da je šlo v omenjenih primerih za protiustavno in nezakonito ravnanje. Vse zakonske pristojnosti, ki so bile izvajane v omenjenih primerih, so bile po njihovem izvajane zgolj zaradi izpolnitve ustavne naloge pregona kaznivih dejanj.

"Cilj takšnega ravnanja je zagotoviti učinkovito preiskavo in predložitev zadeve sodišču in ne za ravnanja, ki to ovirajo," so zapisali v pismu. Ob tem poudarjajo, da gre v obeh primerih za odprti kazenski zadevi in notranje poslovanje državnotožilske organizacije, s tem pa "za izključno pristojnost odločanja znotraj državnega tožilstva, ne pa za politično vprašanje".

Omenjeni tožilci glede na napoved, da se bo Pahor v petek sestal pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem in Brezigarjevo izražajo tudi pričakovanje, "da boste želeli slišati tudi stališča podpisanih, ki dolgoletno opravljamo strokovne in vodstvene funkcije v sodstvu in na tožilstvu".

Pismo so podpisali vrhovni državni tožilci in tožilke Sonja Javor Pajenk, Savica Pureber, Silvij Šinkovec in Aleš Butala, tri okrožne državne tožilke Blanka Žgajnar, Irena Kuzma in Branka Oven, okrožni državni tožilec Žarko Bejek in višja državna tožilka Dragica Kotnik.

Iz kabineta predsednika vlade so nam poslali KOPIJE PISEM , ki so jih premierju Pahorju poslali tožilci.