Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zaključni račun bo treba sprejeti

Deli na:

Premier Borut Pahor je po vrhu koalicije dejal, da je potrebno zaključni račun v DZ sprejeti. Kot je poudaril, je sprejetje zaključnega računa potrebno, da bi se lahko sprejelo protokola o vstopu Albanije in Hrvaške v zvezo Nato. Pri tem je dodal, da o tem odločajo poslanci in da kot premier nima pravice, da bi jim nalagal, kako naj odločajo.

Premier Borut Pahor je po vrhu koalicije dejal, da je potrebno zaključni račun v DZ sprejeti. Kot je poudaril, je sprejetje zaključnega računa potrebno, da bi se lahko sprejelo protokola o vstopu Albanije in Hrvaške v zvezo Nato. Pri tem je dodal, da o tem odločajo poslanci in da kot premier nima pravice, da bi jim nalagal, kako naj odločajo.

Pa Pahorjevih besedah so se na današnjem sestanku dogovorili, da bodo storili vse, da bo zagotovljena dvotretjinska večina za protokola. Prepričan je, da je SDS "izsilila odločanje o zaključnem računu". Zato, kot je poudaril premier, "nimamo drugega izhoda, kot da potrdimo zaključni račun".

Glede rebalansa državnega proračuna je Pahor zatrdil, da so na vrhu koalicije polovico razprave namenili pogovoru pripravi rebalansa in pogajanju vlade s sindikati v javnem sektorju ter o kriznih ukrepih, ki jih pripravlja skupina ministrov. Gre za nekatere strukturne reforme, o katerih ne bi javno govorili in jih je treba temeljito premisliti, je dodal.

"Če bomo uspešni s sindikati javnega sektorja, lahko pridemo do sporazuma tudi o plačni politiki v javnem sektorju, ki bo dobrodošel za pripravo rebalansa proračuna," je zatrdil premier. Ob tem je dodal, da je rebalans "tako naravnan, da cilja na nov razvojni zagon".

Pahor je spomnil, da se je vlada v soboto "odločila za ukrepe za uspešno črpanje evropskih sredstev. Vlada je, kot meni Pahor, storila za premagovanje gospodarske krize "več uspešnih ukrepov, kot jih zaznala slovenska javnost. Imamo relativno uspešno ukrepanje zoper finančno-gospodarsko krizo in malce slabše komunikacijo z javnostjo glede tega uspeha, je prepričan premier Pahor.

Pahor tudi meni, da se bo kriza po svetu še poglabljala, vendar je napovedana gospodarska rast še vedno pozitivna, inflacija pa je "razumno nizka", je poudaril. Ob tem je dejal, da se stopnja brezposelnosti ne povečuje tako, kot je bilo pričakovati.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je v izjavi za medije po vrhu koalicije pojasnil, da so se poslanci njegove stranke dogovorili, da bodo o zaključnem računu proračuna za leto 2007 glasovali po svoji vesti. "Menim, da bo večina poslancev glasovala tako kot prvič," je dodal. Na vprašanje, kdo bo sklical izredno sejo, pa je predsednik DeSUS odgovoril, da o tem ni bila sprejeta nobena končna odločitev.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic pa je dejal, da poslanci LDS odločitve glede zaključnega računa še niso spremenili. "In tudi nimamo nobenega razloga, da bi jo," je pojasnil in nadaljeval, da "smo zadevi nasprotovali in pri tem tudi ostanemo". Prepričan je tudi, da bo tistih, ki bodo za zaključni račun, že zadosti v sami opoziciji. "Kdor glasuje proti, zagotavlja tudi kvorum," je še dejal.

Kot je znano, je predsednik stranke Zares Gregor Golobič že pred vrhom koalicije povedal, da se bo stranka o tem, ali bo zaključni račun podprla, še odločala. Sam verjame, da bodo njihovi poslanci dobili proste roke, da se bodo odločali po svoji vesti.