Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj v SDS niso bili proti spornemu zakonu, ki je Jankovićevim omogočil odpis 29 milijonov evrov dolga?

Deli na:
Zakaj v SDS niso bili proti spornemu zakonu, ki je Jankovićevim omogočil odpis 29 milijonov evrov dolga?

Janković in Janša leta 2011. - Foto: Primož Lavre

SDS se je pri »Jankovićevem« zakonu vzdržala, njen poslanec Ivan Grill ga je celo podprl. Proti sta bila le Matej Tonin in Jožef Horvat iz NSI.

V javnosti se odvija polemika o tem, kdo vse je podprl sporni zakon iz novembra 2013, na podlagi katerega je sodišče omogočilo odpis okoli 29 milijonov evrov dolga družbi Electa v lasti Damjana in Jureta Jankovića, sinov ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Premier Marjan Šarec je na facebooku odgovornost za to pripisal skoraj vsem v parlamentu, med njimi so »tudi glasni iz današnje opozicije«. Njegove navedbe so v SDS zavrnili in poudarili, da je ta zakon sprejela »koalicija strank Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, Državljanska lista in Demokratična stranka upokojencev Slovenije. In ne pozabimo, da je bil sedanji predsednik vlade Marjan Šarec takrat še član Pozitivne Slovenije.«

Iz izpiska glasovanja (NA POVEZAVI) je razvidno, da je zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, ki ga je vložila vlada Alenke Bratušek, na tretjem glasovanju 27. novembra 2013 ob 79 navzočih podprlo 51 poslancev, dva pa sta bila proti. Proti zakonu sta glasovala le poslanca NSI Matej Tonin in Jožef Horvat, medtem ko sta bili Ljudmila Novak in Iva Dimic odsotni.

Čeprav je zakon sprejet, kadar jih je več za kot proti, so se navzoči poslanci SDS glasovanja vzdržali, Ivan Grill pa je sporni zakon celo podprl. Za zakon so glasovali vsi navzoči poslanci koalicijskih strank PS, SD, DL in Desusa, med njimi tudi takratni poslanec PS Brane Golubović, danes vodja poslanske skupine LMŠ. Zakon je podprl tudi poslanec madžarske manjšine Laszlo Göncz, medtem ko se je poslanec italijanske manjšine Roberto Battelli vzdržal.