Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

maček, ura, poletni čas, nastavitev ure Svet24.si

Ne pozabite, ponoči premikamo ure!

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Dragojevič Njena.si

Oliver Dragojević se bori!

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Slovenija

Zakaj Titovih ulic ne nameravajo preimenovati

Deli na:
Zakaj Titovih ulic ne nameravajo preimenovati

Foto: Primož Lavre - V Velenju, ki se je nekoč imenovalo po Titu (Titovo Velenje), imajo v spomin na komunističnega diktatorja poleg Titovega trga tudi velik spomenik.

V Sloveniji je še vedno 12 ulic, cest in trgov, ki imajo ime Josipa Broza Tita. Najdaljši cesti imajo na Jesenicah in v Radečah, hišnih številk z imeni nekdanjega komunističnega diktatorja je 398.

V Postojni sta po njem poimenovani kar dve območji – trg v središču mesta in vpadnica v center. Župani za zdaj ne razmišljajo, da bi predlagali preimenovanje. Pa bi morali.

Namera župana prestolnice sosednje države Milana Bandića, da bo Trg maršala Tita v središču Zagreba preimenoval v Trg Republike Hrvaške, je zbudila precej pozornosti tudi v Sloveniji, ki ima še vedno 11 naselij s Titovimi ulicami. To so: Jesenice, Radeče, Senovo, Maribor, Radenci, Tolmin, Logatec, Ilirska Bistrica, Koper, Velenje in Postojna.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, zakaj župani tudi po odločitvi ustavnega sodišča, da Tito simbolitzira totalitarni režim, ne razmišljajo o preimenovanju; kaj pravi župan nekdanjega Titovega Velenja Bojan Kontič; kako Matjaž Han brani poimenovanja ulic po komunističnih ikonah; o neuspešnih poskusih preimenovanja ulic v Mariboru; kakšni so razlogi proti Titu; o 53 partizanskih cestah in ulicah v Sloveniji; zakaj se je večina držav, ki so kadarkoli imele diktatorske režime, uradno odrekla tem režimom in zakaj tega ne zmore Slovenija.