Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj Titovih ulic ne nameravajo preimenovati

Deli na:
Zakaj Titovih ulic ne nameravajo preimenovati

V Velenju, ki se je nekoč imenovalo po Titu (Titovo Velenje), imajo v spomin na komunističnega diktatorja poleg Titovega trga tudi velik spomenik. - Foto: Primož Lavre

V Sloveniji je še vedno 12 ulic, cest in trgov, ki imajo ime Josipa Broza Tita. Najdaljši cesti imajo na Jesenicah in v Radečah, hišnih številk z imeni nekdanjega komunističnega diktatorja je 398.

V Postojni sta po njem poimenovani kar dve območji – trg v središču mesta in vpadnica v center. Župani za zdaj ne razmišljajo, da bi predlagali preimenovanje. Pa bi morali.

Namera župana prestolnice sosednje države Milana Bandića, da bo Trg maršala Tita v središču Zagreba preimenoval v Trg Republike Hrvaške, je zbudila precej pozornosti tudi v Sloveniji, ki ima še vedno 11 naselij s Titovimi ulicami. To so: Jesenice, Radeče, Senovo, Maribor, Radenci, Tolmin, Logatec, Ilirska Bistrica, Koper, Velenje in Postojna.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 več o tem, zakaj župani tudi po odločitvi ustavnega sodišča, da Tito simbolitzira totalitarni režim, ne razmišljajo o preimenovanju; kaj pravi župan nekdanjega Titovega Velenja Bojan Kontič; kako Matjaž Han brani poimenovanja ulic po komunističnih ikonah; o neuspešnih poskusih preimenovanja ulic v Mariboru; kakšni so razlogi proti Titu; o 53 partizanskih cestah in ulicah v Sloveniji; zakaj se je večina držav, ki so kadarkoli imele diktatorske režime, uradno odrekla tem režimom in zakaj tega ne zmore Slovenija.