benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Zakaj nam mariborska sodnica ni dalo soglasja za intervju s priprtim Andrejem Šiškom

Deli na:
Zakaj nam mariborska sodnica ni dalo soglasja za intervju s priprtim Andrejem Šiškom

Andrej Šiško - Foto: Primož Lavre

Mariborska sodnica Vanja Verdel Kokol nam ni dala soglasja za intervju z vodjo Štajerske varde Andrejem Šiškom, ki je že peti mesec v priporu.

Andrej Šiško, vodja Štajerske varde in predsednik stranke Zedinjena Slovenija, je že peti mesec v priporu v Mariboru. Obtožen je za kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, potem ko je septembra lani organiziral postroj pripadnikov Štajerske varde v bližini Apač. Tožilstvo mu očita, da je pozival k strmoglavljenju najvišjih predstavnikov države, sam pa pravi, da je šlo pri postroju zgolj za provokacijo.

Pri Reporterju smo želeli s Šiškom v priporu narediti intervju, da bi razložil delovanje Štajerske varde, kakšen je bil njihov namen, ali nezakonito posedujejo orožje, so res načrtovali kakšne akcije … Najprej smo prošnjo za odobritev intervjuja naslovili na Upravo za izvrševanje kazenskih sankcij, od koder so nas napotili na okrožno sodišče v Mariboru, kjer so zanj septembra odredili pripor. Toda višja sodnica Vanja Verdel Kokol nam je odpisala, da za intervju ne daje odobritve. Na vprašanje, iz katerih razlogov, je navedla 213/b člen zakona o kazenskem postopku. Ta med drugim sodniku omogoča, da po svoji presoji priporniku omeji stike z osebami zunaj zapora, če bi lahko s tem nastala škoda za postopek.

Sodnica Kokolova je na mariborskem okrožnem sodišču vodja specializiranega oddelka za sojenje v zahtevnejših zadevah organiziranega in gospodarskega kriminala, terorizma, korupcijskih in podobnih kaznivih dejanj. S svojo zavrnitvijo intervjuja s Šiškom je grobo posegla v njegovo pravico do svobode izražanja in v svobodo tiska, o čemer smo želeli govoriti z njegovim pravnim zastopnikom, odvetnikom Viktorjem Osimom. Slednji je do nadaljnjega odsoten, a nam je odvetnik Žiga Pečuh, ki ga nadomešča, povedal, da je tožilstvo zoper Šiška že vložilo obtožnico. Postopek je zdaj v fazi reševanja ugovora zoper obtožnico.

Govorili smo z nekaj odvetniki, ki so se vsi čudili, zakaj sodnica meni, da bi intervju škodil kazenskemu postopku. Obtožnica je namreč že vložena, zaslišane so bile vse priče. Sodnica sploh ni pojasnila, kako naj bi intervju škodil postopku. Morda gre celo za »maščevanje«, ker je Šiško na mariborsko tožilstvo nedavno ovadil šest sodnikov, ki jim očita protizakonito, pristransko in krivično sojenje. Njegova mama Marija je prepričana, da postopek vodijo pristransko, njenemu sinu pa onemogočajo, da bi javnost izvedela pravo resnico. V obtožnici so si izmislili stvari, ki nimajo zveze z realnostjo. Sicer pravi, da se sin počuti v redu, pripor ga ni zlomil.

Glede omenjene sodnice dodajmo, da so lani pri službenem nadzoru nad njenim delom ugotovili hujše nepravilnosti. Nezakonito je namreč davčnega dolžnika Urbana Marovta napotila v (zgolj) »vikend zapor«, čeprav za to ni bilo podlage v zakonu. Marovt je namreč utajil za več kot 900 tisoč evrov davkov, obsojen pa je bil na štiri leta in enajst mesecev zapora. Nikakor ne bi smel imeti takega lagodnega zapora, kot je odredila Kokolova, saj je bila kazen višja od treh let zapora. Po pisanju Dnevnika je nadzor kar pri dveh zadevah od 16 pokazal na sodničine kršitve zakona.