Revija Reporter
Slovenija

Zakaj Borut Pahor ne more biti predsednik republike, Karel Erjavec pa zunanji minister

Boris Cipot

17. avg. 2017 7:47 Osveženo: 7:54 / 17. 8. 2017

Deli na:

Borut Pahor in Karl Erjavec; Matija Slavič, Ivan Jerič, Jožef Klekl, Anton Korošec in drugi se zaradi vas obračajo v grobu!

Tudi letos je sramežljivo minil dan, ko s(m)o se Prekmurci spomnili, da so pariški mirovniki ta košček ozemlja med Muro in Rabo po koncu prve svetovne vojne dodelili novonastali Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Že res, da se je na lokalni proslavi ob tem, vsaj kar se Prekmurcev tiče, pomembnem datumu pojavil predsednik republike Borut Pahor. Da se gre že intenzivne predvolilne kampanje, čeprav se sploh še ni začela priča dejstvo, da bo pokrajino ob Muri v dveh tednih obiskal najmanj tri krat!

V času dopusta je križem kražem sprehod po Sloveniji začel v Prekmurju in o svojih poteh na socialnih omrežjih intenzivno obveščal ljube Slovence, kje in kod bo hodil, s kom se je srečal, rokoval, se pogovarjal, zato tudi ta sprehod po Sloveniji sodi v predvolilne aktivnosti. Tudi prisotnost na sinočnji puconski proslavi ob 17. avgustu sodi v ta sklop. Da ne govorim o njegovem otvoritvenem nastopu 26. avgusta v Gornji Radgoni na 55. mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu Agra.

Po sedmih letih pa streznitev, haaški arbitri so odločili tako, da se Hrvatom smeji na ves glas.

Skratka, predsednik Republike Borut Pahor se dela, da ni isti Borut Pahor, ki nas je 2010 kot predsednik slovenske vlade speljal na tanek led, da s(m)o se Slovenci na referendumu odločili reševanje mejnega vprašanja s sosednjo Hrvaško prepustiti sodnim arbitrom v Haagu. Da nimamo kaj izgubiti, so ga bila polna usta, da bo Slovenija z razsodbo haaškega tribunala vnovič postala pomorska država, porok zato pa naj bi bila imena izbranih slovenskih pravni ekspertov.

Po sedmih letih pa streznitev, haaški arbitri so odločili tako, da se Hrvatom smeji na ves glas, čeprav so ob prisluškovalni aferi Drenikove in Sekolovca nepreklicno odstopili od arbitraže. In ker Borut Pahor ne more odstopiti kot predsednik vlade, je pač aktualni predsednik Republike, bi zaveden Slovenec pričakoval, da se bo vsaj malo potresel s pepelom, priznal, da razsodba AS ni to, kar je obljubljal kot predsednik vlade, ko je pred sedmimi leti speljal volivce na referendum, in, ja in, javno napovedal umik kandidature za še en mandat predsednika Republike. To bi lahko konec koncev storil v Puconcih na proslavi ob dnevu priključitve Prekmurja matici Sloveniji.

Verjamem in prepričan sam, da bi tako ravnali naši predniki, Matija Slavič, Anton Korošec, Ivan Jerič, Jožef Klekl in drugi, katerih zasluga je, da je po 1000 letih Prekmurje spet postalo del slovenske matice. Pa takrat ti zavedni Slovenci niso imeli na voljo milijone evrov, kakor so jih imeli slovenski eksperti pri AS, niso imeli ne interneta, ne google maps in drugih novotarij informacijske dobe, da bi Wilsonovi komisiji v Parizu pokazali, kje v Prekmurju in Porabju živi slovenski živelj. Imeli pa so nacionalno zavest in domoljubni naboj, zato so tudi uspeli.

To Pahorjevim ekspertnim izbrancem seveda ni uspelo. Že v pripravah izhodišč, je oblastna garnitura ekspertov utišala domoljube, zavrnila vse njihove, še tako tehtne in zgodovinsko dokazane argumente o tem, do kod vse sega slovensko ozemlje. Na koncu so peterico domoljubov praktično izločili, Pahorjeva vlada pa je sprejela zgolj njihova izhodišča. Domoljubni »odpadniki« so sicer pripravili varianto B osnov za arbitražno sodišče, ki pa so pri Pahorjevi vladi in v Gantarjevem parlamentu doživele popolno ignoranco. O tem v oddaji Sreda v sredo govoril dr. Peter Pavel Klasinc, ki si jo lahko ogledate na tej povezavi.

Dejstvo je, da z razsodbo haaškega tribunala meja med Slovenijo in Hrvaško slovenski nacionalni interes ni bil potešen in pomirjen.

Ostale so številne rane v usodah malega človeka, o katerem slovenski pravni eksperti sploh niso razmišljali, kaj šele, da bi ga povprašali za njegovo mnenje, preden so svoje pravno skropucalo poslali v Haag.

Matija Slavič pa je v Parizu mednarodnim arbitrom postregel tudi z mnenjem, besedo malega človeka. Zato se je lahko s pokončno glavo vrnil domov, o njem pozitivno govori tudi zgodovinska stroka. Kaj pa novodobni eksperti, ki so za astronomske honorarje in po obelodanjenem slovenskem fiasku v Haagu pričakujejo in dobivajo prestižne funkcije in zaposlitve. Kje je njihova materialna in kazenska odgovornost, bo kdo sprožil to vprašanje, ali pa bo vsa pozornost javnosti usmerjena v implementacijo nečesa, kar sosedje Hrvati ne priznavajo, čeprav jim je prineslo več, kot so si lahko želeli v sanjah.

Zato Borut Pahor ne more biti predsednik Republike, zato Karel Erjavec več ne sme opravljati funkcije zunanjega ministra. Izdala sta zgodovinski interes Slovencev in Slovenije! Zaradi njiju in dvornih pravnih ekspertov se Matija Slavič, dr Anton Korošec, Ivan Jerič in drugi obračajo v grobu!